Reklama

Organizatorzy COP26 ugięli się. Menu będzie w dużej mierze roślinne

Wygląda na to, że organizatorzy konferencji COP26 wzięli pod uwagę liczne apele aktywistów i zdecydowali się na stworzenie menu z przewagą roślin.

Publikacja: 28.10.2021 15:32

Organizatorzy COP26 ugięli się. Menu będzie w dużej mierze roślinne

Foto: Adobe Stock

Potrawy serwowane w trakcie trwającej dwa tygodnie konferencji klimatycznej w Glasgow mają być w przeważającej większości roślinne oraz przyrządzone z produktów lokalnych. Około 80 proc. jedzenia ma pochodzić ze Szkocji, natomiast 95 proc. stanowią produkty Zjednoczonego Królestwa. W menu wyszczególniony zostanie również szacunkowy ślad węglowy każdego dania, aby „pomóc uczestnikom w dokonywaniu wyborów przyjaznych dla klimatu”.

Czytaj więcej

Kontrowersyjne menu konferencji ONZ. „Jak piwo dla AA”

Można przeczytać na przykład, że zupa marchewkowo-tymiankowa emituje 0,1 kg ekwiwalentu dwutlenku węgla, podczas gdy sałatka z szatkowanego kurczaka wytwarza go aż pięciokrotnie więcej.

Produkty odzwierzęce są jednak obecne w menu, choć podkreślono koszt środowiskowy ich pozyskania. Szkocki burger wołowy generuje 3,3 kg CO2e (równoważnik dwutlenku węgla), ale menu głosi: „Nasz standardowy burger wyprodukowałby 5,1 kg CO2e. Zmniejszając zawartość mięsa, zmniejszyliśmy ślad węglowy o 1,8 kg CO2e”.

Delegatom serwowany będzie również wędzony łosoś oraz „pikantny burger grzybowo-cebulowy podany z wegańskim majonezem pomidorowym, sałatką i pędami”. Wśród niskoemisyjnych, wegańskich potraw znalazł się m.in. ekologiczny jarmuż i sezonowy makaron warzywny oraz lasagna z dyni zimowej z wegańskim serem cheddar.

Reklama
Reklama

Zwrócono również uwagę na korzystanie z produktów od zrównoważonych dostawców produktów, np. wodorostów Mara z Edynburga, których pozyskanie nie wymaga świeżej wody, gleby ani nawożenia. Innym przykładem jest Benzies, firma zapewniająca marchewkę i ziemniaki, wykorzystująca energię wiatrową do zasilania i biomasę do ogrzewania.

Z kolei napoje mają być serwowane w kubkach wielokrotnego użytku, co zdaniem organizatorów pozwoli zaoszczędzić 250 tysięcy jednorazowych kubków.

Wagę menu podkreślił przewodniczący konferencji, Alok Sharma. Stwierdził, że wybór podawanego w trakcie tego wydarzenia jedzenia jest szczególnie istotny.

„To ekscytujące widzieć takie innowacje w menu, które będą w ofercie, oraz zrozumieć myśl i wysiłek włożony w przygotowanie potraw zarówno zdrowych, zrównoważonych, jak i odpowiednich dla różnych diet i wymagań” – powiedział Sharma.

Wydaje się jednak, że wysiłek w celu eliminacji produktów odzwierzęcych z menu konferencji klimatycznej o takiej wadze, mógłby być nieco większy. Warto zaznaczyć, że całkowicie wegańskie menu miały takie wydarzenia, jak tegoroczna MET Gala czy Oscary.

Do serwowania w trakcie szczytu klimatycznego jedzenia pozbawionego produktów pochodzenia zwierzęcego nakłaniał m.in. wegański aktywista Alan Cumming oraz organizacja PETA.

Na talerzu
Pozew przeciw producentom żywności przetworzonej. „Jedzenie szkodliwe dla ludzi”
Na talerzu
Marnowanie żywności w UE. Jak Polska wypada na tle innych państw Unii?
Na talerzu
Wątpliwości wokół spożywania białka z owadów. Badacze wskazują na zagrożenia
Na talerzu
Dynie na Halloween to rosnący problem. Eksperci o skali marnowania żywności
Materiał Promocyjny
Startupy poszukiwane — dołącz do Platform startowych w Polsce Wschodniej i zyskaj nowe możliwości!
Na talerzu
Greenpeace: ryby z Bałtyku zanieczyszczone chemikaliami
Materiał Promocyjny
Jak rozwiązać problem rosnącej góry ubrań
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama