Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Aktualizacja: 18.09.2025 15:45 Publikacja: 11.04.2025 15:11
Eksperci zasugerowali, że konsumenci powinni zrezygnować ze spożywania coraz bardziej zagrożonej makreli północnoatlantyckiej – dotąd powszechnie dostępnej i uznawanej za przyjazną środowisku alternatywę dla popularnych gatunków ryb.
Foto: Paul Einerhand Unsplash
Marine Conservation Society (MCS) – brytyjska organizacja charytatywna działająca na rzecz ochrony mórz i oceanów oraz zrównoważonego korzystania z ich zasobów – co roku publikuje przewodnik „Good Fish Guide”, w którym ocenia różne gatunki ryb pod kątem skali ich eksploatacji.
W przewodniku ryby oznacza się kolorami – zielony to „najlepszy wybór”, bursztynowy – „wymagający poprawy”, zaś czerwony – „do unikania”. Eksperci wykorzystują także pięciostopniową skalę ocen. Gatunki oceniane jako 1 i 2 są rekomendowane, te z oceną 3 wymagają poprawy, natomiast z 4 i 5 wskazują, że ryby nie powinny być sprzedawane wcale.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Dobrze znane i występujące powszechnie w Europie wiewiórki pospolite są jednym z nielicznych gatunków, na które...
Zanieczyszczenie światłem – czyli wszechobecne oświetlenie, występujące przede wszystkim w dużych miastach – pow...
Gorące lato sprawia, iż ptaki wędrowne pojawiają się w Europie o kilka tygodni szybciej niż dotąd. Zjawisko to b...
Nowe prawo w Szwajcarii wymaga dokładnego opisywania na etykietach produktów odzwierzęcych. Producenci oraz sprz...
Strzelanie do niedźwiedzi jest jak wycinanie Puszczy Białowieskiej. To decyzja antynaukowa i antyprzyrodnicza –...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas