Już za 19 zł miesięcznie przez rok
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 02.07.2025 03:41 Publikacja: 11.04.2025 15:11
Eksperci zasugerowali, że konsumenci powinni zrezygnować ze spożywania coraz bardziej zagrożonej makreli północnoatlantyckiej – dotąd powszechnie dostępnej i uznawanej za przyjazną środowisku alternatywę dla popularnych gatunków ryb.
Foto: Paul Einerhand Unsplash
Marine Conservation Society (MCS) – brytyjska organizacja charytatywna działająca na rzecz ochrony mórz i oceanów oraz zrównoważonego korzystania z ich zasobów – co roku publikuje przewodnik „Good Fish Guide”, w którym ocenia różne gatunki ryb pod kątem skali ich eksploatacji.
W przewodniku ryby oznacza się kolorami – zielony to „najlepszy wybór”, bursztynowy – „wymagający poprawy”, zaś czerwony – „do unikania”. Eksperci wykorzystują także pięciostopniową skalę ocen. Gatunki oceniane jako 1 i 2 są rekomendowane, te z oceną 3 wymagają poprawy, natomiast z 4 i 5 wskazują, że ryby nie powinny być sprzedawane wcale.
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
W Stanach Zjednoczonych pojawia się coraz więcej kleszczy z gatunku Amblyomma americanum, których ukąszenie spow...
Choć jeszcze do niedawna entomolodzy uważali ja wymarłą, zadrzechnia fioletowa – największa pszczoła spotykana w...
Jednym z najpoważniejszych zagrożeń, z którym w ciągu najbliższej dekady mierzyć się będą owady zapylające na ca...
W rezerwacie przyrody nad Zatoką Pucką po raz pierwszy w Polsce zaobserwowano żurawia kanadyjskiego. Ptak ten wy...
Kenijski Sąd Najwyższy skazał na karę więzienia czterech mężczyzn, którzy próbowali nielegalnie wywieźć z kraju...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas