Aktualizacja: 25.05.2025 06:32 Publikacja: 29.03.2022 13:25
Foto: Adobe Stock
O tym, że produkcja mięsa przyczynia się w ogromnym stopniu do kryzysu klimatycznego, naukowcy mówią od lat. Przemysłowa hodowla odpowiada za co najmniej 14,5 proc. globalnych emisji gazów cieplarnianych, prowadzi do wylesiania i wymaga ogromnych ilości energii oraz wody. Szacuje się, że produkcja 1 kilograma wołowiny wymaga zużycia aż 14,5 tys. litrów wody, konieczne jest również zapewnienie ok. 100 razy więcej powierzchni ziemi niż do wyprodukowania jej roślinnej alternatywy.
Jednym z najpoważniejszych zagrożeń, z którym w ciągu najbliższej dekady mierzyć się będą owady zapylające na ca...
W rezerwacie przyrody nad Zatoką Pucką po raz pierwszy w Polsce zaobserwowano żurawia kanadyjskiego. Ptak ten wy...
Kenijski Sąd Najwyższy skazał na karę więzienia czterech mężczyzn, którzy próbowali nielegalnie wywieźć z kraju...
Szwajcarscy hodowcy owiec mają poważny problem – prawdopodobnie zmuszeni będą zutylizować dziesiątki ton owczej...
W ostatniej dekadzie populacja wilków w Europie wzrosła o 58 procent – wynika z nowego raportu. Mimo że gatunek...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas