Jakie koszty dla klimatu generuje jeden burger?

Roślinne alternatywy pozwalają na zaoszczędzenie 99% wody i 90% emisji dwutlenku węgla, związanych z produkcją mięsa.

Publikacja: 10.03.2021 11:53

Jakie koszty dla klimatu generuje jeden burger?

Foto: Fot: SK/ Unsplash

Ślad środowiskowy burgera mięsnego jest ogromny – i w obliczu rozwijającego się prężnie rynku roślinnych zamienników, takich jak Impossible Meat czy Beyond Burger, upieranie się przy nim jest pozbawione sensu. Produkcja wołowiny jest wyjątkowo nieprzyjazna dla klimatu i odpowiada za 60% szkodliwego wpływu hodowli zwierząt na środowisko. Leonardo Di Caprio zachęcał niedawno na Twitterze do zastąpienia wołowiny Beyond Burgerem, przytaczając statystyki: gdyby każdy Amerykanin raz w tygodniu zamiast burgera wołowego zjadł jego roślinną wersję, dałoby to efekt równy usunięciu z dróg 12 milionów samochodów.

Pozostało jeszcze 80% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Ekotrendy
Roboty pomogą zrównoważyć branżę budowlaną
Materiał Promocyjny
25 lat działań na rzecz zrównoważonego rozwoju
Ekotrendy
Konferencja Środowiskowa 2025: recykling, ROP, gospodarka cyrkularna
Ekotrendy
Liderzy odpowiedzialnego zarządzania są coraz mocniejsi
Ekotrendy
Być start-upem pozytywnego wpływu
Ekotrendy
ESG po polsku: czy zrównoważona transformacja trwa?
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama