Jak wynika z najnowszego badania opublikowanego na łamach czasopisma The American Journal of Clinical Nutrition, diety obfitujące w mięso są mniej odżywcze niż te, w których najwięcej miejsca zajmują rośliny. Są również zdecydowanie mniej korzystne dla klimatu,
Naukowcy z Uniwersytetu Tulane’a poddali analizie sześć najbardziej popularnych diet, porównując ich wpływ na środowisko oraz wartości odżywcze. Najgorzej wypadła dieta ketogeniczna, oparta na spożywaniu produktów o dużej zawartości tłuszczu, eliminacji węglowodanów oraz ograniczaniu produktów zawierających cukier, w tym owoców oraz warzyw. Autorzy badania oszacowali, że na każde 1000 kalorii w takiej diecie, przypadają niemal 3 kilogramy emisji dwutlenku węgla. Dieta paleo, w której ogranicza się m.in. węglowodany i cukier na rzecz produktów wysokobiałkowych, okazała się być niewiele bardziej odżywcza i niemal równie niekorzystna dla klimatu, generując 2,6 kg CO2 na 1000 kalorii.
Czytaj więcej
Najnowsze badanie wykazuje, jak ogromny wpływ na wzrost globalnej temperatury mają emisje gazów cieplarnianych generowane przez produkcję żywności.
Najlepsze wyniki uzyskała dieta wegańska, którą uznano za najbardziej odżywczą, a przy tym najbardziej przyjazną dla środowiska. Koszt klimatyczny 1000 kalorii to jedynie 0,7 kg dwutlenku węgla. Tuż za nią znalazła się dieta wegetariańska, wykluczająca mięso, ale dopuszczająca inne produkty odzwierzęce oraz dieta peskatariańska, pozwalająca na spożywanie ryb.
Badanie przeprowadzono w oparciu o dane ponad 16 000 dorosłych osób, z których zdecydowana większość (86 proc.) znajdowała się na diecie dopuszczającej wszystkie produkty. Dieta tradycyjna znalazła się pośrodku zestawienia, zarówno pod względem wartości odżywczych, jak i śladu węglowego (2,2 kg CO2 na 1000 kcal). Naukowcy zauważyli, że każde ograniczenie spożycia mięsa, np. w diecie śródziemnomorskiej, poprawia zarówno jakość odżywczą diety, jak i jej ślad węglowy.