Aktualizacja: 20.05.2025 08:03 Publikacja: 30.03.2023 12:36
Spora część żywności trafia na wysypiska, choć wciąż nadaje się do spożycia ArieStudio / shutterstock
Foto: ArieStudio
Marnowanie żywności stanowi ogromny problem – szacuje się, że każdego roku ponad jedna trzecia globalnej produkcji trafia na wysypisko śmieci. Według danych Boston Consulting Group wartość wyrzucanej żywności wynosi 230 mld dolarów rocznie. Tymczasem ONZ alarmuje, że w 2020 roku mniej więcej co trzeci człowiek na świecie nie miał wystarczającego dostępu do żywności. Co więcej, problem gwałtownie się pogłębia, gdyż w stosunku do roku poprzedniego liczba tych osób wzrosła o 320 mln.
Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) postanowił ukrócić nieetyczne praktyki branży mięsnej. To ma u...
Nowe zalecenia dietetyczne Austrii uwzględniają zarówno przesłanki zdrowotne, jak i klimatyczne. To kolejne pańs...
Menu w wiosce olimpijskiej podczas tegorocznych igrzysk olimpijskich w Paryżu miało opierać się głównie na rośli...
Nowy raport ekspertów Banku Światowego alarmuje: zmiany w rolnictwie są niezbędne, aby ograniczyć globalne emisj...
Nowy raport Programu Narodów Zjednoczonych ds. Ochrony Środowiska (UNEP) wykazał ogromną skalę marnowania żywnoś...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas