Unia chce zmniejszyć marnowanie żywności. Zniknie „najlepiej spożyć przed”

Na śmietniku codziennie lądują ogromne ilości jedzenia. Bruksela chce z tym walczyć. Na początek proponuje zmiany na etykietach produktów spożywczych.

Publikacja: 30.03.2023 12:36

Spora część żywności trafia na wysypiska, choć wciąż nadaje się do spożycia ArieStudio / shutterstoc

Spora część żywności trafia na wysypiska, choć wciąż nadaje się do spożycia ArieStudio / shutterstock

Foto: ArieStudio

Marnowanie żywności stanowi ogromny problem – szacuje się, że każdego roku ponad jedna trzecia globalnej produkcji trafia na wysypisko śmieci. Według danych Boston Consulting Group wartość wyrzucanej żywności wynosi 230 mld dolarów rocznie. Tymczasem ONZ alarmuje, że w 2020 roku mniej więcej co trzeci człowiek na świecie nie miał wystarczającego dostępu do żywności. Co więcej, problem gwałtownie się pogłębia, gdyż w stosunku do roku poprzedniego liczba tych osób wzrosła o 320 mln.

Pozostało 94% artykułu

BLACK WEEKS -75%

Czytaj dalej RP.PL. Nie przegap oferty roku!
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Na talerzu
Koniec greenwashingu w branży mięsnej? Nowe wytyczne dla producentów
Na talerzu
Kolejny europejski rząd zaleca dietę roślinną. „Sytuacja wymaga zmiany”
Na talerzu
Sportowcy w Paryżu chcą jeść więcej mięsa. Igrzyska coraz mniej wegańskie
Na talerzu
Raport: giganci przemysłu mięsnego i mleczarskiego wciąż oszukują konsumentów
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Na talerzu
Nowy raport Banku Światowego: musimy jeść mniej mięsa, bo ugotujemy planetę