Aktualizacja: 19.05.2025 07:37 Publikacja: 24.06.2022 15:31
Foto: Adobe Stock
Według badania przeprowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu Sydney w Australii, globalne emisje gazów cieplarnianych mogłyby zostać zredukowane o ponad 3 gigatony, gdyby ograniczono transport żywności na rzecz lokalnych produktów. Przemysł spożywczy odpowiada za ponad 15 proc. wszystkich światowych emisji. Dla porównania sektor lotniczy to zaledwie ok. 2 proc.
Zdaniem naukowców, ok. 1,7 miliarda ton emisji CO2 pochodzi z transportu żywności w obrębie krajów, a 1,3 miliarda ton generuje transport międzynarodowy.
36 największych gigantów paliwowych na świecie – w tym Saudi Aramco, Coal India, ExxonMobil, Shell oraz liczne p...
Nowe dane opublikowane przez Główny Urząd Statystyczny potwierdzają, że za zdecydowaną większość emisji gazów ci...
Emisje z turystyki powinny spadać, tymczasem – cały czas rosną. Autorzy badania opublikowanego w czasopiśmie „Na...
Kontynuacja obecnej polityki doprowadzi do katastrofy klimatycznej – przekonują autorzy nowego raportu Programu...
W 2023 roku emisje gazów cieplarnianych spadły o ponad 8 proc. – wskazuje nowy raport Komisji Europejskiej dotyc...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas