Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Aktualizacja: 18.09.2025 14:53 Publikacja: 24.06.2022 15:31
Foto: Adobe Stock
Według badania przeprowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu Sydney w Australii, globalne emisje gazów cieplarnianych mogłyby zostać zredukowane o ponad 3 gigatony, gdyby ograniczono transport żywności na rzecz lokalnych produktów. Przemysł spożywczy odpowiada za ponad 15 proc. wszystkich światowych emisji. Dla porównania sektor lotniczy to zaledwie ok. 2 proc.
Zdaniem naukowców, ok. 1,7 miliarda ton emisji CO2 pochodzi z transportu żywności w obrębie krajów, a 1,3 miliarda ton generuje transport międzynarodowy.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Stany Zjednoczone oficjalne opowiedziały się przeciwko tzw. Net-Zero Framework – pakietowi regulacji, który ma n...
Administracja Donalda Trumpa zaproponowała diametralną zmianę polityki klimatycznej USA. Chodzi o anulowanie wyd...
36 największych gigantów paliwowych na świecie – w tym Saudi Aramco, Coal India, ExxonMobil, Shell oraz liczne p...
Nowe dane opublikowane przez Główny Urząd Statystyczny potwierdzają, że za zdecydowaną większość emisji gazów ci...
Emisje z turystyki powinny spadać, tymczasem – cały czas rosną. Autorzy badania opublikowanego w czasopiśmie „Na...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas