Marnowanie żywności to problem dotykający zarówno bogate, jak i biedne państwa. Według nowego raportu ONZ marnujemy rocznie niemal miliard ton żywności na całym świecie. Średnio na każdą osobę przypada 74 kg wyrzucanych produktów spożywczych rocznie. Dane te są szczególnie kontrowersyjne z uwagi na fakt, że około 690 milionów ludzi na świecie jest niedożywionych.
Nie jest to jednak jedyny aspekt, na który warto zwrócić uwagę. Wyrzucając jedzenie, marnujemy też zasoby finansowe i środki poświęcone na jego produkcję. Marnotrawienie i straty żywności są przyczyną około 10% emisji powodujących kryzys klimatyczny, a intensywne rolnictwo jest główną przyczyną kryzysu różnorodności biologicznej i globalnego zanieczyszczenia. Aspekt klimatyczny problemu marnowania żywności jest wyjątkowo niedoceniany, tymczasem gdyby marnotrawienie żywności było krajem, pod względem emisji gazów cieplarnianych zajęłoby trzecie miejsce, tuż po Stanach Zjednoczonych i Chinach.