Raport ONZ: miliard ton żywności rocznie ląduje na śmietniku

Gdyby marnotrawienie żywności było krajem, pod względem emisji wyprzedzałyby go tylko Stany Zjednoczone i Chiny.

Publikacja: 05.03.2021 16:56

Raport ONZ: miliard ton żywności rocznie ląduje na śmietniku

Foto: Fot: ja ma/ Unsplash

Marnowanie żywności to problem dotykający zarówno bogate, jak i biedne państwa. Według nowego raportu ONZ marnujemy rocznie niemal miliard ton żywności na całym świecie. Średnio na każdą osobę przypada 74 kg wyrzucanych produktów spożywczych rocznie. Dane te są szczególnie kontrowersyjne z uwagi na fakt, że około 690 milionów ludzi na świecie jest niedożywionych.

Nie jest to jednak jedyny aspekt, na który warto zwrócić uwagę. Wyrzucając jedzenie, marnujemy też zasoby finansowe i środki poświęcone na jego produkcję. Marnotrawienie i straty żywności są przyczyną około 10% emisji powodujących kryzys klimatyczny, a intensywne rolnictwo jest główną przyczyną kryzysu różnorodności biologicznej i globalnego zanieczyszczenia. Aspekt klimatyczny problemu marnowania żywności jest wyjątkowo niedoceniany, tymczasem gdyby marnotrawienie żywności było krajem, pod względem emisji gazów cieplarnianych zajęłoby trzecie miejsce, tuż po Stanach Zjednoczonych i Chinach.

Tylko 69 zł za pół roku czytania.

O tym, jak szybko zmienia się świat. Czy będzie pokój na Ukrainie. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, tłumaczymy, inspirujemy.

Materiał Promocyjny
Zmiany na rynku napojów. PepsiCo wyznacza trendy
Materiał Promocyjny
Wypełniacze z kartonu? Sprawdź, co zrobić ze zużytymi kartonami
Ekotrendy
Niezrealizowane proklimatyczne obietnice
Ekotrendy
ESG coraz mocniej wkracza do biznesowego świata
Materiał Promocyjny
O przyszłości klimatu z ekspertami i biznesem. Przed nami Forum Ekologiczne
Ekotrendy
Rząd nie słucha naukowców