Pszczołom miodnym w USA grozi masowe wymieranie. Eksperci wskazali przyczyny

Kolonie pszczół miodnych w Stanach Zjednoczonych mogą doświadczyć w tym roku bezprecedensowych strat – alarmują entomolodzy z Uniwersytetu Stanowego Waszyngtonu (WSU). Jak podkreślają, drastyczny spadek populacji owadów zapylających może mieć poważne konsekwencje dla światowego bezpieczeństwa żywnościowego.

Publikacja: 09.04.2025 09:54

Przedstawiciele Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) podkreślają, że zapylanie ma kluc

Przedstawiciele Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) podkreślają, że zapylanie ma kluczowe znaczenie dla produkcji żywności – około 35 proc. światowych upraw żywności zależy od zapylania przez zwierzęta.

Foto: Meggyn Pomerleau Unsplash

Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Waszyngtonu (WSU) prognozują, że w amerykańskich koloniach pszczół miodnych straty – jeśli chodzi o populację owadów – wynieść mogą w tym roku nawet od 60 do 70 proc. To dużo – w ostatniej dekadzie oscylowały one bowiem między 40 a 50 proc.

USA: Rekordowe straty w koloniach pszczół miodnych

Co jest przyczyną takiego stanu rzeczy? „Uważam, że to kombinacja wielu czynników stresogennych, dlatego od lat moje laboratorium koncentruje się na zrozumieniu wpływu i interakcji tych czynników na zapylacze” – mówi w rozmowie z ABC News dr Priya Chakrabarti Basu, adiunktka ds. zdrowia zapylaczy i pszczelarstwa na WSU. Jak zaznacza, problemem są m.in. niedobory żywieniowe, inwazje zabijających pszczoły roztoczy Varroa, choroby wirusowe oraz możliwa ekspozycja na pestycydy w poprzednim sezonie zapylania.

Czytaj więcej

Stres sprawia, że pszczoły stają się pesymistkami. Nowe ustalenia badaczy

Ekspertka podkreśla, że komercyjni pszczelarze w USA są obecnie pod ogromną presją, by utrzymać kolonie. „Zapotrzebowanie na zapylanie nie zmalało, więc pszczelarze stoją przed ogromnym wyzwaniem, aby utrzymać tę samą liczbę kolonii, by zaspokoić te potrzeby” – dodaje. 

Około 35 proc. światowych upraw żywności zależy od zapylania

Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) podkreśla, że zapylanie ma kluczowe znaczenie dla produkcji żywności –  około 35 proc. światowych upraw żywności zależy od zapylania przez zwierzęta. Do roślin wymagających obecności pszczół miodnych i innych zapylaczy należą owoce i warzywa – takie jak jabłka, truskawki, ogórki i awokado – ale także orzechy, np. migdały i orzechy makadamia. Podobnie jest także w przypadku kawy, kakao czy wanilii. 

Przed poważnymi konsekwencjami ostrzega dr Brandon Hopkins, profesor ekologii na WSU. „Nie chcę siać paniki, ale taki poziom strat w skali kraju może oznaczać coraz więcej bankructw wśród pszczelarzy” – zaznacza naukowiec w komunikacie prasowym związanym z publikacją badań.

Czytaj więcej

Pszczoły mają trudności z zapylaniem. Powodem zanieczyszczone powietrze

Zdaniem naukowca najbardziej dotkliwie skutki odczuje kalifornijska produkcja migdałów, która w bardzo dużej mierze opiera się na zapylaniu przez pszczoły miodne. Okres zapylania tych upraw przypada na luty i marzec.  „Przemysł migdałowy często wymaga silnych kolonii” – mówi Hopkins. „Ale w tym roku producenci są zdesperowani. Wszystko, co ma żywe pszczoły w ulu, jest pożądane, bo branża cierpi na niedobór. Nie słyszałem o czymś takim od wczesnych lat kryzysu upadku kolonii, około 2008 roku” – podkreśla. 

Według danych USDA wartość produkcyjna pszczół miodnych w 2023 roku wyniosła blisko 350 milionów dolarów. W obliczu obecnego kryzysu, naukowcy z WSU prowadzą intensywne prace nad metodami skuteczniejszej kontroli roztoczy zabijających pszczoły, zwiększeniem świadomości dotyczącej zarządzania koloniami pszczół komercyjnych, a także nad nowymi badaniami dotyczącymi odżywiania owadów zapylających. 

Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Waszyngtonu (WSU) prognozują, że w amerykańskich koloniach pszczół miodnych straty – jeśli chodzi o populację owadów – wynieść mogą w tym roku nawet od 60 do 70 proc. To dużo – w ostatniej dekadzie oscylowały one bowiem między 40 a 50 proc.

USA: Rekordowe straty w koloniach pszczół miodnych

Pozostało jeszcze 90% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Zwierzęta
Popularna ryba stanie się luksusem? Eksperci biją na alarm. „Punkt krytyczny”
Zwierzęta
Szerszenie azjatyckie coraz większym zagrożeniem w Europie. Naukowcy alarmują
Zwierzęta
Niespodziewana katastrofa. W jaki sposób 24 króliki podbiły cały kontynent?
Zwierzęta
Odkrycie w Puszczy Białowieskiej. Tego ptaka nie widziano w Polsce ponad 60 lat
Materiał Partnera
Konieczność transformacji energetycznej i rola samorządów
Zwierzęta
Norwegia szuka 27 tys. łososi, które uciekły z farmy. Na razie złapano 29 ryb