Aktualizacja: 01.07.2025 00:42 Publikacja: 09.04.2025 09:54
Przedstawiciele Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) podkreślają, że zapylanie ma kluczowe znaczenie dla produkcji żywności – około 35 proc. światowych upraw żywności zależy od zapylania przez zwierzęta.
Foto: Meggyn Pomerleau Unsplash
Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Waszyngtonu (WSU) prognozują, że w amerykańskich koloniach pszczół miodnych straty – jeśli chodzi o populację owadów – wynieść mogą w tym roku nawet od 60 do 70 proc. To dużo – w ostatniej dekadzie oscylowały one bowiem między 40 a 50 proc.
W Stanach Zjednoczonych pojawia się coraz więcej kleszczy z gatunku Amblyomma americanum, których ukąszenie spow...
Choć jeszcze do niedawna entomolodzy uważali ja wymarłą, zadrzechnia fioletowa – największa pszczoła spotykana w...
Jednym z najpoważniejszych zagrożeń, z którym w ciągu najbliższej dekady mierzyć się będą owady zapylające na ca...
W rezerwacie przyrody nad Zatoką Pucką po raz pierwszy w Polsce zaobserwowano żurawia kanadyjskiego. Ptak ten wy...
Kenijski Sąd Najwyższy skazał na karę więzienia czterech mężczyzn, którzy próbowali nielegalnie wywieźć z kraju...
Szwajcarscy hodowcy owiec mają poważny problem – prawdopodobnie zmuszeni będą zutylizować dziesiątki ton owczej...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas