Pszczołom miodnym w USA grozi masowe wymieranie. Eksperci wskazali przyczyny

Kolonie pszczół miodnych w Stanach Zjednoczonych mogą doświadczyć w tym roku bezprecedensowych strat – alarmują entomolodzy z Uniwersytetu Stanowego Waszyngtonu (WSU). Jak podkreślają, drastyczny spadek populacji owadów zapylających może mieć poważne konsekwencje dla światowego bezpieczeństwa żywnościowego.

Publikacja: 09.04.2025 09:54

Przedstawiciele Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) podkreślają, że zapylanie ma kluc

Przedstawiciele Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) podkreślają, że zapylanie ma kluczowe znaczenie dla produkcji żywności – około 35 proc. światowych upraw żywności zależy od zapylania przez zwierzęta.

Foto: Meggyn Pomerleau Unsplash

Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Waszyngtonu (WSU) prognozują, że w amerykańskich koloniach pszczół miodnych straty – jeśli chodzi o populację owadów – wynieść mogą w tym roku nawet od 60 do 70 proc. To dużo – w ostatniej dekadzie oscylowały one bowiem między 40 a 50 proc.

USA: Rekordowe straty w koloniach pszczół miodnych

Co jest przyczyną takiego stanu rzeczy? „Uważam, że to kombinacja wielu czynników stresogennych, dlatego od lat moje laboratorium koncentruje się na zrozumieniu wpływu i interakcji tych czynników na zapylacze” – mówi w rozmowie z ABC News dr Priya Chakrabarti Basu, adiunktka ds. zdrowia zapylaczy i pszczelarstwa na WSU. Jak zaznacza, problemem są m.in. niedobory żywieniowe, inwazje zabijających pszczoły roztoczy Varroa, choroby wirusowe oraz możliwa ekspozycja na pestycydy w poprzednim sezonie zapylania.

Czytaj więcej

Stres sprawia, że pszczoły stają się pesymistkami. Nowe ustalenia badaczy

Ekspertka podkreśla, że komercyjni pszczelarze w USA są obecnie pod ogromną presją, by utrzymać kolonie. „Zapotrzebowanie na zapylanie nie zmalało, więc pszczelarze stoją przed ogromnym wyzwaniem, aby utrzymać tę samą liczbę kolonii, by zaspokoić te potrzeby” – dodaje. 

Około 35 proc. światowych upraw żywności zależy od zapylania

Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) podkreśla, że zapylanie ma kluczowe znaczenie dla produkcji żywności –  około 35 proc. światowych upraw żywności zależy od zapylania przez zwierzęta. Do roślin wymagających obecności pszczół miodnych i innych zapylaczy należą owoce i warzywa – takie jak jabłka, truskawki, ogórki i awokado – ale także orzechy, np. migdały i orzechy makadamia. Podobnie jest także w przypadku kawy, kakao czy wanilii. 

Przed poważnymi konsekwencjami ostrzega dr Brandon Hopkins, profesor ekologii na WSU. „Nie chcę siać paniki, ale taki poziom strat w skali kraju może oznaczać coraz więcej bankructw wśród pszczelarzy” – zaznacza naukowiec w komunikacie prasowym związanym z publikacją badań.

Czytaj więcej

Pszczoły mają trudności z zapylaniem. Powodem zanieczyszczone powietrze

Zdaniem naukowca najbardziej dotkliwie skutki odczuje kalifornijska produkcja migdałów, która w bardzo dużej mierze opiera się na zapylaniu przez pszczoły miodne. Okres zapylania tych upraw przypada na luty i marzec.  „Przemysł migdałowy często wymaga silnych kolonii” – mówi Hopkins. „Ale w tym roku producenci są zdesperowani. Wszystko, co ma żywe pszczoły w ulu, jest pożądane, bo branża cierpi na niedobór. Nie słyszałem o czymś takim od wczesnych lat kryzysu upadku kolonii, około 2008 roku” – podkreśla. 

Według danych USDA wartość produkcyjna pszczół miodnych w 2023 roku wyniosła blisko 350 milionów dolarów. W obliczu obecnego kryzysu, naukowcy z WSU prowadzą intensywne prace nad metodami skuteczniejszej kontroli roztoczy zabijających pszczoły, zwiększeniem świadomości dotyczącej zarządzania koloniami pszczół komercyjnych, a także nad nowymi badaniami dotyczącymi odżywiania owadów zapylających. 

Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Waszyngtonu (WSU) prognozują, że w amerykańskich koloniach pszczół miodnych straty – jeśli chodzi o populację owadów – wynieść mogą w tym roku nawet od 60 do 70 proc. To dużo – w ostatniej dekadzie oscylowały one bowiem między 40 a 50 proc.

USA: Rekordowe straty w koloniach pszczół miodnych

Pozostało jeszcze 90% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Zwierzęta
Wilki wracają do Europy. Sukces przyrody czy powód do zmartwień?
Zwierzęta
Psy mogą szkodzić środowisku. Nowe badanie pokazuje skalę problemu
Zwierzęta
Popularna ryba stanie się luksusem? Eksperci biją na alarm. „Punkt krytyczny”
Zwierzęta
Szerszenie azjatyckie coraz większym zagrożeniem w Europie. Naukowcy alarmują
Materiał Partnera
Konieczność transformacji energetycznej i rola samorządów
Zwierzęta
Niespodziewana katastrofa. W jaki sposób 24 króliki podbiły cały kontynent?