Coraz mniej owadów przez zmiany klimatu i rolnictwo

Jak wynika z badania opublikowanego na łamach czasopisma Nature, intensywne rolnictwo i ocieplający się klimat wpływają na zmniejszenie się populacji owadów.

Publikacja: 22.04.2022 13:41

Coraz mniej owadów przez zmiany klimatu i rolnictwo

Foto: shutterstock

Według badania przeprowadzonego przez naukowców z Centrum Badań nad Bioróżnorodnością i Środowiskiem przy University College London, przyszłość owadów jest poważnie zagrożona.

W badaniu wykorzystano dane zebrane na całym świecie w 264 wcześniej opublikowanych badaniach bioróżnorodności, które obejmowały prawie 18 tysięcy gatunków, w tym pszczoły, chrząszcze, koniki polne i motyle. W badaniu uwzględniono ponad 750 tysięcy punktów danych.

Jak się okazało, na obszarach, na których udokumentowano znaczne ocieplenie i gdzie grunty zostały przekształcone pod intensywne rolnictwo, owady występowały o 49 proc. rzadziej. Liczba ich gatunków była tam również mniejsza o 29 proc. w porównaniu do terenów, które nie zostały dotknięte znaczącymi zmianami klimatu. Jak wynika z badania, najbardziej ucierpiały populacje owadów w ekosystemach tropikalnych.

Czytaj więcej

Ludzkość potrzebuje pszczół, ale pasieki nie ocalą świata

Spadek liczby i różnorodności owadów, które odgrywają ogromną rolę dzięki zapylaniu roślin oraz wspieraniu łańcuchów pokarmowych, to poważny problem w kontekście zmian klimatu. Naukowcy podkreślają, że konsekwencje mogą dotknąć również ludzi:

„Utrata populacji owadów może być szkodliwa nie tylko dla środowiska naturalnego, w którym owady często odgrywają kluczową rolę w lokalnych ekosystemach, ale może również zaszkodzić zdrowiu ludzkiemu i bezpieczeństwu żywności, zwłaszcza w przypadku utraty zapylaczy” – powiedziała dr Charlie Outhwaite, kierowniczka badania, autorka i współpracownica naukowa w UCL, cytowana przez Science Daily.

„Nasze odkrycia podkreślają pilność działań mających na celu zachowanie naturalnych siedlisk, spowolnienie rozwoju rolnictwa o wysokiej intensywności i ograniczenie emisji w celu złagodzenia zmian klimatycznych” – dodała.

Jak podkreśla David Wagner, entomolog z University of Connecticut, który nie pracował przy badaniu, zaprezentowana analiza jest wyjątkowa z uwagi na wnioski oraz skalę badania.

„Owady łączą wszystko razem” – powiedział Wagner. „Gdyby owady zniknęły z planety, zasadniczo życie, jakie znamy, skończyłoby się. Nie byłoby produkcji rolnej. Nie byłoby ptaków. Byłoby mało żywności produkowanej na lądzie. Stracilibyśmy wiele naszych owoców i plonów rolnych”.

Według badania przeprowadzonego przez naukowców z Centrum Badań nad Bioróżnorodnością i Środowiskiem przy University College London, przyszłość owadów jest poważnie zagrożona.

W badaniu wykorzystano dane zebrane na całym świecie w 264 wcześniej opublikowanych badaniach bioróżnorodności, które obejmowały prawie 18 tysięcy gatunków, w tym pszczoły, chrząszcze, koniki polne i motyle. W badaniu uwzględniono ponad 750 tysięcy punktów danych.

Pozostało 82% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Zwierzęta
Kraj w Europie wprowadza polowania na gołębie. Ornitolodzy biją na alarm
Zwierzęta
TSUE bierze wilki w obronę. Polowanie niezgodne z prawem
Zwierzęta
Wysoki poziom włókna szklanego w owocach morza. Szczególnie narażone dwa gatunki
Zwierzęta
W Polsce pojawił się „ptak-widmo”. Niezwykle rzadkie zjawisko na Wybrzeżu
Materiał Promocyjny
Mity i fakty – Samochody elektryczne nie są ekologiczne
Zwierzęta
Wojna na Ukrainie uderza w orliki. Ptaki zmieniają trasy, by uniknąć ostrzału