Aktualizacja: 22.05.2025 15:30 Publikacja: 07.10.2021 15:40
Foto: Adobe Stock
Raport stanowi kontynuację analizy organizacji z ubiegłego roku, który nazwała „przełomowym” pod względem przejścia z produkcji białek zwierzęcych na alternatywne. Alternatywne białka w raporcie oznaczały zarówno mięso roślinne, jak i produkty mleczne, a także białka komórkowe, takie jak mięso wyhodowane bezpośrednio z komórek.
Analiza skupia się wokół 25 wiodących producentów. Wśród niektórych „najlepszych producentów” aktywnie urozmaicających swoje portfolio za pomocą alternatyw roślinnych są m.in. Unilever, Conagra, Nestlé i Tesco. Naukowcy oceniają, że do wyścigu dołączą wkrótce również pozostali liderzy rynku, w przeciwnym wypadku mogą bowiem wiele stracić. Zmieniające się preferencje konsumentów są coraz bardziej zauważalne i producenci muszą się do nich dostosować.
Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) postanowił ukrócić nieetyczne praktyki branży mięsnej. To ma u...
Nowe zalecenia dietetyczne Austrii uwzględniają zarówno przesłanki zdrowotne, jak i klimatyczne. To kolejne pańs...
Menu w wiosce olimpijskiej podczas tegorocznych igrzysk olimpijskich w Paryżu miało opierać się głównie na rośli...
Nowy raport ekspertów Banku Światowego alarmuje: zmiany w rolnictwie są niezbędne, aby ograniczyć globalne emisj...
Nowy raport Programu Narodów Zjednoczonych ds. Ochrony Środowiska (UNEP) wykazał ogromną skalę marnowania żywnoś...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas