Wielu producentów żywności inwestuje w białko wegańskie

Według raportu Fairr Initiative, aż 28 proc. dużych producentów żywności przyjęło już formalne cele dotyczące ekspansji rynku białek roślinnych.

Publikacja: 07.10.2021 15:40

Wielu producentów żywności inwestuje w białko wegańskie

Foto: Adobe Stock

Raport stanowi kontynuację analizy organizacji z ubiegłego roku, który nazwała „przełomowym” pod względem przejścia z produkcji białek zwierzęcych na alternatywne. Alternatywne białka w raporcie oznaczały zarówno mięso roślinne, jak i produkty mleczne, a także białka komórkowe, takie jak mięso wyhodowane bezpośrednio z komórek.

Analiza skupia się wokół 25 wiodących producentów. Wśród niektórych „najlepszych producentów” aktywnie urozmaicających swoje portfolio za pomocą alternatyw roślinnych są m.in. Unilever, Conagra, Nestlé i Tesco. Naukowcy oceniają, że do wyścigu dołączą wkrótce również pozostali liderzy rynku, w przeciwnym wypadku mogą bowiem wiele stracić. Zmieniające się preferencje konsumentów są coraz bardziej zauważalne i producenci muszą się do nich dostosować.

Odbierz 20 zł zniżki - wybierz Płatności Powtarzalne

Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne. Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu
Na talerzu
Koniec greenwashingu w branży mięsnej? Nowe wytyczne dla producentów
Na talerzu
Kolejny europejski rząd zaleca dietę roślinną. „Sytuacja wymaga zmiany”
Na talerzu
Sportowcy w Paryżu chcą jeść więcej mięsa. Igrzyska coraz mniej wegańskie
Na talerzu
Nowy raport Banku Światowego: musimy jeść mniej mięsa, bo ugotujemy planetę
Na talerzu
Nowe dane na temat marnowania żywności na świecie. Kto wyrzuca najwięcej?