„Najlepiej spożyć przed”: sposób na ocalenie ton żywności

Zrozumienie różnicy między etykietami na produktach spożywczych mogłoby zredukować straty żywności w Europie o 10%.

Publikacja: 25.06.2021 11:53

„Najlepiej spożyć przed”: sposób na ocalenie ton żywności

Foto: Viki Mohamad

Oznaczenie „najlepiej spożyć przed” i „należy spożyć do” są tak powszechne, że dla wielu z nas – aż przezroczyste, zwłaszcza w czasach, gdy klienci coraz częściej deklarują uważne czytanie etykiet. Często zapominamy jednak, że nie są to sugestie równoznaczne – pierwsze sformułowanie określa tak zwaną datę minimalnej trwałości i może być stosowane w odniesieniu do produktów, których przydatność nie mija wraz z upływem określonej daty, takich jak ryże, makarony czy kasze. Inaczej ma się sprawa z „należy spożyć do”, które jest stosowane do innego rodzaju produktów – tutaj określona data jest bowiem bardziej precyzyjna i konsumpcja produktu po jej upływie może powodować negatywne dla zdrowia konsekwencje.

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Ekotrendy
Dobre rozwiązania IT to podstawa sukcesu systemu kaucyjnego
Ekotrendy
System kaucyjny - nowe zasady dla producentów, sieci sklepów i konsumentów
Materiał Promocyjny
Zmiany na rynku napojów. PepsiCo wyznacza trendy
Materiał Promocyjny
Wypełniacze z kartonu? Sprawdź, co zrobić ze zużytymi kartonami
Materiał Partnera
Konieczność transformacji energetycznej i rola samorządów
Ekotrendy
Niezrealizowane proklimatyczne obietnice