Reklama

„Najlepiej spożyć przed”: sposób na ocalenie ton żywności

Zrozumienie różnicy między etykietami na produktach spożywczych mogłoby zredukować straty żywności w Europie o 10%.

Publikacja: 25.06.2021 11:53

„Najlepiej spożyć przed”: sposób na ocalenie ton żywności

Foto: Viki Mohamad

Oznaczenie „najlepiej spożyć przed” i „należy spożyć do” są tak powszechne, że dla wielu z nas – aż przezroczyste, zwłaszcza w czasach, gdy klienci coraz częściej deklarują uważne czytanie etykiet. Często zapominamy jednak, że nie są to sugestie równoznaczne – pierwsze sformułowanie określa tak zwaną datę minimalnej trwałości i może być stosowane w odniesieniu do produktów, których przydatność nie mija wraz z upływem określonej daty, takich jak ryże, makarony czy kasze. Inaczej ma się sprawa z „należy spożyć do”, które jest stosowane do innego rodzaju produktów – tutaj określona data jest bowiem bardziej precyzyjna i konsumpcja produktu po jej upływie może powodować negatywne dla zdrowia konsekwencje.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Ekotrendy
Energy Days z rekordowym zainteresowaniem
Ekotrendy
Energy Days: trwa rejestracja uczestników szczytu branży energetycznej
Ekotrendy
Transparentność to podstawa systemu kaucyjnego
Ekotrendy
Katowice centrum debaty o klimacie i gospodarce
Ekotrendy
PRECOP: sprawiedliwa transformacja, zrównoważone finanse i odpowiedzialny biznes
Reklama
Reklama