Reklama
Rozwiń

„Najlepiej spożyć przed”: sposób na ocalenie ton żywności

Zrozumienie różnicy między etykietami na produktach spożywczych mogłoby zredukować straty żywności w Europie o 10%.

Publikacja: 25.06.2021 11:53

„Najlepiej spożyć przed”: sposób na ocalenie ton żywności

Foto: Viki Mohamad

Oznaczenie „najlepiej spożyć przed” i „należy spożyć do” są tak powszechne, że dla wielu z nas – aż przezroczyste, zwłaszcza w czasach, gdy klienci coraz częściej deklarują uważne czytanie etykiet. Często zapominamy jednak, że nie są to sugestie równoznaczne – pierwsze sformułowanie określa tak zwaną datę minimalnej trwałości i może być stosowane w odniesieniu do produktów, których przydatność nie mija wraz z upływem określonej daty, takich jak ryże, makarony czy kasze. Inaczej ma się sprawa z „należy spożyć do”, które jest stosowane do innego rodzaju produktów – tutaj określona data jest bowiem bardziej precyzyjna i konsumpcja produktu po jej upływie może powodować negatywne dla zdrowia konsekwencje.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Ekotrendy
Roboty pomogą zrównoważyć branżę budowlaną
Ekotrendy
Konferencja Środowiskowa 2025: recykling, ROP, gospodarka cyrkularna
Ekotrendy
Liderzy odpowiedzialnego zarządzania są coraz mocniejsi
Ekotrendy
Być start-upem pozytywnego wpływu
Ekotrendy
ESG po polsku: czy zrównoważona transformacja trwa?