Reklama

Kakao stanie się towarem luksusowym? Zmiany klimatu dewastują uprawy

Susza w Afryce Zachodniej wywarła negatywny skutek na uprawy kakao, którego cena osiągnęła rekordowy poziom. Producenci czekolady ostrzegają, że obecna sytuacja może mieć wpływ na ceny w sklepach.

Publikacja: 14.02.2024 13:07

Susza doprowadziła do zmniejszenia upraw kakao w Afryce Zachodniej, skąd pochodzi większość światowe

Susza doprowadziła do zmniejszenia upraw kakao w Afryce Zachodniej, skąd pochodzi większość światowej produkcji.

Foto: Rodrigo Flores Unsplash

Naukowcy od lat sygnalizują, że pogłębiające się zmiany klimatu mogą mieć katastrofalny wpływ na produkcję kakao. Wzrost temperatury oraz zmieniające się schematy opadów prowadzą m.in. do częstszych pożarów buszu, wolniejszego wzrostu drzew kakaowca oraz zwiększonej częstości występowania chorób i inwazji szkodników. Uprawy kakao są wyjątkowo wrażliwe na zmiany pogody, zwłaszcza nadmierne ocieplenie oraz suszę, które mogą wywrzeć długoterminowy wpływ na jakość gruntów rolnych.

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Susza
Ganges wysycha. Eksperci: Tak źle nie było od 1300 lat
Materiał Promocyjny
W poszukiwaniu nowego pokolenia prezesów: dlaczego warto dbać o MŚP
Susza
Walka z suszą to także zapobieganie dramatom powodziowym
Susza
Poziom Wisły w Warszawie rekordowo niski. Najgorszy wynik w historii pomiarów
Susza
Atmosfera ziemska „kradnie” wilgoć. Eksperci o nietypowym zjawisku klimatycznym
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Susza
Światowy Dzień Wody. Do Polski przyszła wiosna, a z nią – susza hydrologiczna
Materiał Promocyjny
Prawnik 4.0 – AI, LegalTech, dane w codziennej praktyce
Reklama
Reklama