Aktualizacja: 16.05.2025 10:27 Publikacja: 14.02.2024 13:07
Susza doprowadziła do zmniejszenia upraw kakao w Afryce Zachodniej, skąd pochodzi większość światowej produkcji.
Foto: Rodrigo Flores Unsplash
Naukowcy od lat sygnalizują, że pogłębiające się zmiany klimatu mogą mieć katastrofalny wpływ na produkcję kakao. Wzrost temperatury oraz zmieniające się schematy opadów prowadzą m.in. do częstszych pożarów buszu, wolniejszego wzrostu drzew kakaowca oraz zwiększonej częstości występowania chorób i inwazji szkodników. Uprawy kakao są wyjątkowo wrażliwe na zmiany pogody, zwłaszcza nadmierne ocieplenie oraz suszę, które mogą wywrzeć długoterminowy wpływ na jakość gruntów rolnych.
22 marca obchodzony jest Światowy Dzień Wody, ale nie mamy powodów do radości. IMGW w oparciu o dane programu „C...
Choć susza, z którą od 2021 roku mierzy się Hiszpania, wkrótce może dobiec końca, prognozy wskazują, że to nie k...
Odbywająca się w Arabii Saudyjskiej 16. Konferencja Stron (COP16) Konwencji Narodów Zjednoczonych ws. Zwalczania...
Gospodarzem 16. Konferencji Stron (COP16) Konwencji Narodów Zjednoczonych w sprawie Zwalczania Pustynnienia (UNC...
Władze Sycylii, która mierzy się obecnie z dramatyczną suszą, w niektórych miejscach wprowadziły racjonowanie wo...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas