Kakao stanie się towarem luksusowym? Zmiany klimatu dewastują uprawy

Susza w Afryce Zachodniej wywarła negatywny skutek na uprawy kakao, którego cena osiągnęła rekordowy poziom. Producenci czekolady ostrzegają, że obecna sytuacja może mieć wpływ na ceny w sklepach.

Publikacja: 14.02.2024 13:07

Susza doprowadziła do zmniejszenia upraw kakao w Afryce Zachodniej, skąd pochodzi większość światowe

Susza doprowadziła do zmniejszenia upraw kakao w Afryce Zachodniej, skąd pochodzi większość światowej produkcji.

Foto: Rodrigo Flores Unsplash

Naukowcy od lat sygnalizują, że pogłębiające się zmiany klimatu mogą mieć katastrofalny wpływ na produkcję kakao. Wzrost temperatury oraz zmieniające się schematy opadów prowadzą m.in. do częstszych pożarów buszu, wolniejszego wzrostu drzew kakaowca oraz zwiększonej częstości występowania chorób i inwazji szkodników. Uprawy kakao są wyjątkowo wrażliwe na zmiany pogody, zwłaszcza nadmierne ocieplenie oraz suszę, które mogą wywrzeć długoterminowy wpływ na jakość gruntów rolnych.

9 zł za pierwszy miesiąc czytania RP.PL

Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Susza
Porażka najnowszego szczytu klimatycznego. 197 krajów nie doszło do porozumienia
Susza
Rusza nowy szczyt klimatyczny. Dotyczy zjawisk, które dotykają 3 miliardów ludzi
Susza
Rekordowe upały na Sycylii. W miastach trwa nielegalny handel wodą
Susza
Katalonia wprowadzi ograniczenia zużycia wody dla turystów? Władze zabrały głos
Materiał Promocyjny
Kluczowe funkcje Małej Księgowości, dla których warto ją wybrać
Susza
Stan nadzwyczajny na Teneryfie. Na wyspie zaczyna brakować wody
Materiał Promocyjny
Najlepszy program księgowy dla biura rachunkowego