Już za 19 zł miesięcznie przez rok
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 09.07.2025 08:41 Publikacja: 14.02.2024 13:07
Susza doprowadziła do zmniejszenia upraw kakao w Afryce Zachodniej, skąd pochodzi większość światowej produkcji.
Foto: Rodrigo Flores Unsplash
Naukowcy od lat sygnalizują, że pogłębiające się zmiany klimatu mogą mieć katastrofalny wpływ na produkcję kakao. Wzrost temperatury oraz zmieniające się schematy opadów prowadzą m.in. do częstszych pożarów buszu, wolniejszego wzrostu drzew kakaowca oraz zwiększonej częstości występowania chorób i inwazji szkodników. Uprawy kakao są wyjątkowo wrażliwe na zmiany pogody, zwłaszcza nadmierne ocieplenie oraz suszę, które mogą wywrzeć długoterminowy wpływ na jakość gruntów rolnych.
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Poziom wody w Wiśle spadł do rekordowo niskiej wartości – w piątek wodowskaz na stacji Warszawa–Bulwary wskazał...
Odpowiedzialny biznes przechodzi kolejną ewolucję związaną z nowymi wymaganiami regulacyjnymi. Tym razem celem jest strategiczna transformacja pozwalająca na skuteczną ochronę środowiska i praw człowieka. Jak odpowiedzieć na te wyzwania?
Susze stają się coraz bardziej intensywne. Zdaniem naukowców jedną z przyczyn jest zjawisko nazwane przez eksper...
22 marca obchodzony jest Światowy Dzień Wody, ale nie mamy powodów do radości. IMGW w oparciu o dane programu „C...
Choć susza, z którą od 2021 roku mierzy się Hiszpania, wkrótce może dobiec końca, prognozy wskazują, że to nie k...
Odbywająca się w Arabii Saudyjskiej 16. Konferencja Stron (COP16) Konwencji Narodów Zjednoczonych ws. Zwalczania...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas