Reklama

Europosłowie poparli strategię „Od pola do stołu”

Strategia, będąca częścią Europejskiego Zielonego Ładu, ma umożliwić przejście na produkcję żywności bardziej przyjazną dla środowiska oraz zwierząt.

Publikacja: 21.10.2021 15:22

Europosłowie poparli strategię „Od pola do stołu”

Foto: pieniadze.rp.pl

Parlament Europejski przyjął rezolucję wspierającą strategię „Od pola do stołu” zdecydowaną większością głosów. Ta istotna część Europejskiego Zielonego Ładu reguluje szereg istotnych kwestii dotyczących zrównoważonego rolnictwa. Porusza m.in. kwestię stosowania pestycydów, ochrony owadów zapylających, emisji gazów cieplarnianych oraz dobrostanu zwierząt. Zakłada też regulację marketingu i reklam dotyczących żywności o wysokiej zawartości tłuszczu, cukru i soli oraz wprowadzenie rzetelnego oznakowania produktów spożywczych.

Pozostało jeszcze 84% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Rolnictwo
Bartmiński: Polskie rolnictwo ekologiczne we Wspólnej Polityce Rolnej
Materiał Promocyjny
Bank Pekao uczy cyberodporności
Rolnictwo
Polska wśród 3 krajów UE, których emisje z rolnictwa wzrosły
Rolnictwo
Szkodliwy wpływ gazu rozweselającego na planetę to nie żart
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Materiał Promocyjny
Transformacja energetyczna: Były pytania, czas na odpowiedzi
Reklama
Reklama