Europosłowie poparli strategię „Od pola do stołu”

Strategia, będąca częścią Europejskiego Zielonego Ładu, ma umożliwić przejście na produkcję żywności bardziej przyjazną dla środowiska oraz zwierząt.

Publikacja: 21.10.2021 15:22

Europosłowie poparli strategię „Od pola do stołu”

Foto: pieniadze.rp.pl

Parlament Europejski przyjął rezolucję wspierającą strategię „Od pola do stołu” zdecydowaną większością głosów. Ta istotna część Europejskiego Zielonego Ładu reguluje szereg istotnych kwestii dotyczących zrównoważonego rolnictwa. Porusza m.in. kwestię stosowania pestycydów, ochrony owadów zapylających, emisji gazów cieplarnianych oraz dobrostanu zwierząt. Zakłada też regulację marketingu i reklam dotyczących żywności o wysokiej zawartości tłuszczu, cukru i soli oraz wprowadzenie rzetelnego oznakowania produktów spożywczych.

Pozostało jeszcze 84% artykułu

Tylko 9 zł z Płatnościami powtarzalnymi

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Rolnictwo
Bartmiński: Polskie rolnictwo ekologiczne we Wspólnej Polityce Rolnej
Materiał Promocyjny
VI Krajowe Dni Pola Bratoszewice 2025
Rolnictwo
Polska wśród 3 krajów UE, których emisje z rolnictwa wzrosły
Rolnictwo
Szkodliwy wpływ gazu rozweselającego na planetę to nie żart
Rolnictwo
Hodowla zwierząt odpowiada za prawie 90% toksycznych emisji
Materiał Promocyjny
Cyberprzestępczy biznes coraz bardziej profesjonalny. Jak ochronić firmę
Materiał Promocyjny
Pogodny dzień. Wiatr we włosach. Dookoła woda po horyzont