Rząd Danii będzie promować żywność roślinną

Dania chce obniżyć emisje gazów cieplarnianych oraz azotu i w tym celu zamierza opracować strategię promocji białka roślinnego.

Publikacja: 11.10.2021 15:19

Rząd Danii będzie promować żywność roślinną

Foto: Bloomberg

Rząd Danii ogłosił, że przeznaczy 1,25 miliarda koron duńskich (168 milionów euro) na żywność pochodzenia roślinnego. Jest to część bezprecedensowego porozumienia klimatycznego skoncentrowanego na redukcji emisji gazów cieplarnianych. Jednocześnie stanowi to największą inwestycję w badania i rozwój żywności roślinnej w historii Unii Europejskiej. Porozumienie dotyczące promocji roślin i „zielonej konwersji” duńskiego rolnictwa zostało zaaprobowane przez wszystkie partie w parlamencie.

Czytaj więcej

Wielu producentów żywności inwestuje w białko wegańskie

Dania planuje do 2030 roku obniżyć emisje gazów cieplarnianych o ponad połowę w stosunku do poziomów z lat 90. W tym celu konieczne jest uczynienie rolnictwa bardziej przyjaznym dla klimatu, a jak wynika z najnowszych badań, hodowla zwierząt odpowiada za 21 proc. globalnych emisji tych gazów. Promocja żywności roślinnej stanowi więc właściwy krok, aby zadbać zarówno o klimat, jak i o rolników.

Rząd Danii zadeklarował, że rolnicy otrzymają właściwe wsparcie dzięki inicjatywom, które w tym celu powstaną.

„Wsparcie dla rolnictwa musi być aktywnie wykorzystywane jako narzędzie zachęcające rolników do przestawienia się na bardziej zrównoważoną produkcję, a tym samym do wspierania ekologicznej transformacji w branży” – napisano w porozumieniu.

Dania zamierza zwiększyć produkcję żywności roślinnej, co wiąże się z tworzeniem nowych miejsc pracy. Planuje również edukować społeczeństwo w tym zakresie oraz aktywnie promować dietę opartą na roślinach. Rząd zobowiązał się do opracowania strategii na rzecz „zielonych białek” zarówno dla ludzi, jak i zwierząt. W dokumencie podkreślono też, że ​​dobrostan zwierząt powinien być traktowany priorytetowo.

Duńczycy już teraz wyrażają aprobatę dla zielonej transformacji rolnictwa. W ubiegłym roku 60 proc. Duńczyków zadeklarowało, że Dania powinna stać się pionierem w produkcji żywności pochodzenia roślinnego. Rynek żywności roślinnej rozwija się bardzo dynamicznie. Eksperci szacują, że w Europie Zachodniej w ciągu 6 lat będzie wart 460 miliardów koron duńskich, a za kolejne 2 – 870 miliardów.

„Porozumienie rolnicze to ważny krok we właściwym kierunku. Z zadowoleniem przyjmujemy fakt, że żywność pochodzenia roślinnego zajęła centralne miejsce w porozumieniu. Świadczy o tym, że istnieje wola polityczna, aby w większym stopniu opierać się na roślinach – od pola do stołu – mówi szef sekretariatu w Duńskim Stowarzyszeniu Żywności Opartej na Roślinach, Frederik Madsen.

Rząd Danii ogłosił, że przeznaczy 1,25 miliarda koron duńskich (168 milionów euro) na żywność pochodzenia roślinnego. Jest to część bezprecedensowego porozumienia klimatycznego skoncentrowanego na redukcji emisji gazów cieplarnianych. Jednocześnie stanowi to największą inwestycję w badania i rozwój żywności roślinnej w historii Unii Europejskiej. Porozumienie dotyczące promocji roślin i „zielonej konwersji” duńskiego rolnictwa zostało zaaprobowane przez wszystkie partie w parlamencie.

Dania planuje do 2030 roku obniżyć emisje gazów cieplarnianych o ponad połowę w stosunku do poziomów z lat 90. W tym celu konieczne jest uczynienie rolnictwa bardziej przyjaznym dla klimatu, a jak wynika z najnowszych badań, hodowla zwierząt odpowiada za 21 proc. globalnych emisji tych gazów. Promocja żywności roślinnej stanowi więc właściwy krok, aby zadbać zarówno o klimat, jak i o rolników.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Na talerzu
Nowe dane na temat marnowania żywności na świecie. Kto wyrzuca najwięcej?
Na talerzu
Dieta planetarna może opóźnić zmiany klimatyczne o 15 lat. Na czym polega?
Na talerzu
Jakie potrawy najczęściej wyrzucamy w święta? Na czele ulubiony polski przysmak
Na talerzu
ONZ ignoruje konieczność ograniczenia spożycia mięsa. Eksperci: „Zdumiewające”
Na talerzu
Eksperci z Harvardu: produkcję mięsa trzeba ograniczyć dla dobra klimatu