Co jemy? Mikroplastik w trzech czwartych przebadanych próbek mięsa i nabiału

Organizacja Plastic Soup Foundation opublikowała raport, w którym ujawnia, że 73 proc. testowanych przez nią próbek mięsa i nabiału zawierało drobiny mikroplastiku.

Publikacja: 15.07.2022 11:44

Co jemy? Mikroplastik w trzech czwartych przebadanych próbek mięsa i nabiału

Foto: Adobe Stock

Naukowcy z holenderskiego Vrije Universiteit Amsterdam (VUA) przeprowadzili badania na próbkach pobranych z gospodarstw hodowlanych w Holandii. Zbadano krew świń i krów, krowie mleko – zarówno przechowywane w zbiornikach gospodarczych, sprzedawane w supermarketach w kartonie, jak i pochodzące z ręcznego dojenia, granulki paszowe oraz próbki mięsa, zawierające przetworzone produkty mięsne z gospodarstw i supermarketów.

Zebrane próbki przebadano od kątem obecności tworzyw sztucznych, takich jak polietylen i polistyren, które odnaleziono zarówno w mięsie jak i mleku. Mikroplastik znajdował się we wszystkich próbkach krowiej krwi, w 18 z 25 próbek mleka wszystkich typów oraz we wszystkich próbkach paszy dla zwierząt. Co najmniej jeden rodzaj plastiku odnaleziono w 7 z 8 próbek wołowiny oraz 6 z 8 próbek wieprzowiny.

Czytaj więcej

Papież Franciszek apeluje o ograniczenie spożycia mięsa

Wyniki badania zwracają uwagę na problem odpadów z tworzyw sztucznych, które trafiając do środowiska, powodują jego zanieczyszczenie mikroplastikiem, czyli kawałkami plastiku o wielkości poniżej 5 mm. Szereg wcześniejszych badań wykazał, że jego drobiny można znaleźć w ludzkiej krwi, płucach, a nawet łożysku nienarodzonych dzieci. Choć nie jest jeszcze znana skala jego szkodliwości dla zdrowia, niektóre z przeprowadzonych badań potwierdziły, że drobiny mikroplastiku mogą uszkadzać ludzkie komórki, doprowadzając nawet do ich śmierci.

Zdaniem naukowców z Vrije Universiteit Amsterdam, wyniki badania należy uznać za „punkt wyjścia, a nie punkt końcowy”, gdyż konieczne jest dalsze zgłębienie tematu.

Jak podkreśla Maria Westerbos z Plastic Soup Foundation, jednym z priorytetów powinno stać się wyeliminowanie plastiku z paszy dla zwierząt:

„Biorąc pod uwagę obecność mikrodrobin plastiku w paszach dla zwierząt gospodarskich, trudno się dziwić, że zawierała go zdecydowana większość testowanych produktów mięsnych i mlecznych” – stwierdziła.

Współautorka badania, Heather Leslie zauważa, że zwierzęta są szczególnie narażone na działanie mikroplastiku i dość łatwo absorbują jego cząstki.

„To badanie powinno stanowić zachętę do dalszego zbadania pełnego zakresu narażenia i wszelkich powiązanych zagrożeń. Produkcja paszy dla zwierząt bez plastiku może być sposobem na poprawę narażenia zwierząt gospodarskich na cząstki plastiku” – powiedziała.

W ciągu ostatnich lat obecność mikroplastiku wykryto również w mleku w Szwajcarii oraz Francji.

Czytaj więcej

Amerykańscy żołnierze domagają się roślinnych posiłków

Naukowcy z holenderskiego Vrije Universiteit Amsterdam (VUA) przeprowadzili badania na próbkach pobranych z gospodarstw hodowlanych w Holandii. Zbadano krew świń i krów, krowie mleko – zarówno przechowywane w zbiornikach gospodarczych, sprzedawane w supermarketach w kartonie, jak i pochodzące z ręcznego dojenia, granulki paszowe oraz próbki mięsa, zawierające przetworzone produkty mięsne z gospodarstw i supermarketów.

Zebrane próbki przebadano od kątem obecności tworzyw sztucznych, takich jak polietylen i polistyren, które odnaleziono zarówno w mięsie jak i mleku. Mikroplastik znajdował się we wszystkich próbkach krowiej krwi, w 18 z 25 próbek mleka wszystkich typów oraz we wszystkich próbkach paszy dla zwierząt. Co najmniej jeden rodzaj plastiku odnaleziono w 7 z 8 próbek wołowiny oraz 6 z 8 próbek wieprzowiny.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Na talerzu
Nowe dane na temat marnowania żywności na świecie. Kto wyrzuca najwięcej?
Na talerzu
Dieta planetarna może opóźnić zmiany klimatyczne o 15 lat. Na czym polega?
Na talerzu
Jakie potrawy najczęściej wyrzucamy w święta? Na czele ulubiony polski przysmak
Na talerzu
ONZ ignoruje konieczność ograniczenia spożycia mięsa. Eksperci: „Zdumiewające”
Na talerzu
Eksperci z Harvardu: produkcję mięsa trzeba ograniczyć dla dobra klimatu