Dieta roślinna może wydłużyć życie nawet o dekadę

Norwescy naukowcy doszli do wniosku, że ograniczenie spożycia produktów odzwierzęcych może skutkować wydłużeniem życia o co najmniej kilka lat.

Publikacja: 11.02.2022 14:46

Dieta roślinna może wydłużyć życie nawet o dekadę

Foto: Adobe Stock

Jak wynika z badania przeprowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu w Bergen w Norwegii, opublikowanego na łamach PLOS Medicine, dieta bogata w rośliny może przysporzyć szeregu korzyści zdrowotnych.

W badaniu wykorzystano modelowanie komputerowe, celem porównania diety typowo zachodniej, obfitującej w białko zwierzęce, nabiał oraz cukier z dietą bogatą w owoce, warzywa, rośliny strączkowe i zboża, a zawierającą niewielkie ilości białka pochodzenia zwierzęcego.

Pozostało jeszcze 82% artykułu

Tylko 69 zł za pół roku czytania.

O tym, jak szybko zmienia się świat. Czy będzie pokój na Ukrainie. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, tłumaczymy, inspirujemy.

Na talerzu
Koniec greenwashingu w branży mięsnej? Nowe wytyczne dla producentów
Na talerzu
Kolejny europejski rząd zaleca dietę roślinną. „Sytuacja wymaga zmiany”
Na talerzu
Sportowcy w Paryżu chcą jeść więcej mięsa. Igrzyska coraz mniej wegańskie
Na talerzu
Raport: giganci przemysłu mięsnego i mleczarskiego wciąż oszukują konsumentów
Materiał Promocyjny
O przyszłości klimatu z ekspertami i biznesem. Przed nami Forum Ekologiczne
Na talerzu
Nowy raport Banku Światowego: musimy jeść mniej mięsa, bo ugotujemy planetę