Reklama

Dieta roślinna może wydłużyć życie nawet o dekadę

Norwescy naukowcy doszli do wniosku, że ograniczenie spożycia produktów odzwierzęcych może skutkować wydłużeniem życia o co najmniej kilka lat.

Publikacja: 11.02.2022 14:46

Dieta roślinna może wydłużyć życie nawet o dekadę

Foto: Adobe Stock

Jak wynika z badania przeprowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu w Bergen w Norwegii, opublikowanego na łamach PLOS Medicine, dieta bogata w rośliny może przysporzyć szeregu korzyści zdrowotnych.

W badaniu wykorzystano modelowanie komputerowe, celem porównania diety typowo zachodniej, obfitującej w białko zwierzęce, nabiał oraz cukier z dietą bogatą w owoce, warzywa, rośliny strączkowe i zboża, a zawierającą niewielkie ilości białka pochodzenia zwierzęcego.

Pozostało jeszcze 82% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Na talerzu
Greenpeace: ryby z Bałtyku zanieczyszczone chemikaliami
Materiał Promocyjny
Bank Pekao uczy cyberodporności
Na talerzu
Znów głośno o diecie planetarnej. Eksperci ostrzegają przed dezinformacją
Na talerzu
Produkty spożywcze drożeją z powodu zmian klimatu. Wyniki globalnego badania
Na talerzu
Koniec greenwashingu w branży mięsnej? Nowe wytyczne dla producentów
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Na talerzu
Kolejny europejski rząd zaleca dietę roślinną. „Sytuacja wymaga zmiany”
Materiał Promocyjny
Nowy Ursus to wyjątkowy projekt mieszkaniowy w historii Ronsona
Reklama
Reklama