Kryzys klimatyczny napędza kryzys żywnościowy. Półtora miliarda ludzi zagrożone

Do połowy wieku liczba globalna populacja wzrośnie do ok. 9,7 miliarda, a zmiany klimatu będą wywierać coraz większy wpływ na produkcję żywności. Naukowcy przyjrzeli się możliwym scenariuszom i ocenili przyszłość światowej produkcji żywności.

Publikacja: 02.07.2024 04:42

Zbiory pomidorów we Włoszech.

Zbiory pomidorów we Włoszech.

Foto: ianni Cipriano: Bloomberg Finance LP

Na łamach czasopisma „Scientific Reports” naukowcy z Uniwersytetu w Melbourne opublikowali artykuł, w którym za pomocą modeli oszacowali jak zmieni się poziom bezpieczeństwa żywnościowego na świecie do 2050 roku.

Autorzy badania wzięli pod uwagę wpływ stresu cieplnego i wodnego na produkcję żywności na świecie i stworzyli trzy możliwe scenariusze, dla których za punkt odniesienia przyjęto rok 2020.

Pozostało jeszcze 87% artykułu

Tylko 69 zł za pół roku czytania.

O tym, jak szybko zmienia się świat. Czy będzie pokój na Ukrainie. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, tłumaczymy, inspirujemy.

Klimat i ludzie
USA uderzają w kraje najbardziej narażone na zmiany klimatu. Decyzja Trumpa
Klimat i ludzie
Kolejny cios Trumpa w politykę klimatyczną. Na spotkaniu nie pojawił nikt z USA
Klimat i ludzie
Jaka będzie polityka klimatyczna Niemiec po wyborach? Eksperci o planach CDU
Klimat i ludzie
Państwo na Pacyfiku zaoferuje „złote paszporty”. Ratunek przed zmianami klimatu
Materiał Promocyjny
O przyszłości klimatu z ekspertami i biznesem. Przed nami Forum Ekologiczne
Klimat i ludzie
Czy świat kończy walkę ze zmianami klimatu? „USA dążą do rozwalenia układu”