Reklama
Rozwiń
Reklama

Kryzys klimatyczny napędza kryzys żywnościowy. Półtora miliarda ludzi zagrożone

Do połowy wieku liczba globalna populacja wzrośnie do ok. 9,7 miliarda, a zmiany klimatu będą wywierać coraz większy wpływ na produkcję żywności. Naukowcy przyjrzeli się możliwym scenariuszom i ocenili przyszłość światowej produkcji żywności.

Publikacja: 02.07.2024 04:42

Zbiory pomidorów we Włoszech.

Zbiory pomidorów we Włoszech.

Foto: ianni Cipriano: Bloomberg Finance LP

Na łamach czasopisma „Scientific Reports” naukowcy z Uniwersytetu w Melbourne opublikowali artykuł, w którym za pomocą modeli oszacowali jak zmieni się poziom bezpieczeństwa żywnościowego na świecie do 2050 roku.

Autorzy badania wzięli pod uwagę wpływ stresu cieplnego i wodnego na produkcję żywności na świecie i stworzyli trzy możliwe scenariusze, dla których za punkt odniesienia przyjęto rok 2020.

Pozostało jeszcze 86% artykułu

RP.PL i The New York Times w pakiecie!

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Month - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskasz dodatkowo pełny dostęp do The New York Times na 12 miesięcy.

W pakiecie otrzymasz dostęp do NYT: News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

Reklama
Klimat i ludzie
Jaki będzie cel klimatyczny UE na 2040 rok? Ursula von der Leyen kontra eksperci
Materiał Promocyjny
Aneta Grzegorzewska, Gedeon Richter: Leki generyczne też mogą być innowacyjne
Klimat i ludzie
Administracja Trumpa ma „listę słów zakazanych”. Decyzja Departamentu Energii
Klimat i ludzie
Obchody 10-lecia Agendy 2030 w Akademii Leona Koźmińskiego. „Czas na działanie”
Klimat i ludzie
Światowy Dzień bez Samochodu. Jesteśmy liderem Europy, ale to nie powód do dumy
Materiał Promocyjny
Osiedle Zdrój – zielona inwestycja w sercu Milanówka i… Polski
Klimat i ludzie
Naukowcy o mundialu w 2026 roku: ostatni taki turniej. Sport przegrywa z upałami
Reklama
Reklama