Kryzys klimatyczny napędza kryzys żywnościowy. Półtora miliarda ludzi zagrożone

Do połowy wieku liczba globalna populacja wzrośnie do ok. 9,7 miliarda, a zmiany klimatu będą wywierać coraz większy wpływ na produkcję żywności. Naukowcy przyjrzeli się możliwym scenariuszom i ocenili przyszłość światowej produkcji żywności.

Publikacja: 02.07.2024 04:42

Zbiory pomidorów we Włoszech.

Zbiory pomidorów we Włoszech.

Foto: ianni Cipriano: Bloomberg Finance LP

Na łamach czasopisma „Scientific Reports” naukowcy z Uniwersytetu w Melbourne opublikowali artykuł, w którym za pomocą modeli oszacowali jak zmieni się poziom bezpieczeństwa żywnościowego na świecie do 2050 roku.

Autorzy badania wzięli pod uwagę wpływ stresu cieplnego i wodnego na produkcję żywności na świecie i stworzyli trzy możliwe scenariusze, dla których za punkt odniesienia przyjęto rok 2020.

Bezpieczeństwo żywnościowe na świecie: rośnie zagrożenie

W najłagodniejszym wariancie, który zakłada, że globalna produkcja żywności spadnie o 5,8 proc., dodatkowe 556 milionów ludzi na świecie zostanie pozbawione bezpieczeństwa żywnościowego.

Czytaj więcej

Pierwszy kraj w UE testuje podatek od emisji CO2 w rolnictwie. 100 euro od krowy

Najsilniej dotknięte zostałyby Indie oraz Chiny, gdzie produkcja żywności spadłaby odpowiednio o 6,5 proc. i 9 proc. W Afryce spadek wyniósłby 5,1-6,6 proc., w Australii 5,8 proc., a w niektórych częściach Ameryki Południowej 6,4 proc. W niewielkim stopniu ucierpiałyby Stany Zjednoczone, gdzie produkcja żywności zmalałaby jedynie o 4,8 proc.

Spełnienie się najgorszego scenariusza oznaczałoby, że do 2050 roku brakiem bezpieczeństwa żywnościowego zostałoby dotknięte dodatkowe 1,36 miliarda osób. Produkcja żywności spadłaby w Afryce nawet o 11,8 proc., w Australii o 14,7 proc., a w części Ameryki Środkowej o 19,4 proc. Znacznie mocniej ucierpiałyby też Stany Zjednoczone, gdzie produkcja żywności byłaby niższa o 12,6 proc., a najsilniej odczułyby to Chiny oraz Indie, gdzie spadek wyniósłby odpowiednio 22,4 proc. i 16,1 proc.

Według raportu, w 2023 roku niemal 282 miliony ludzi w 59 krajach znalazły się w sytuacji wysokiego poziomu ostrego braku bezpieczeństwa żywnościowego. Jednym z głównych przyczyn tej sytuacji był kryzys klimatyczny, przyczyniający się do występowania ekstremalnych zjawisk pogodowych, które doprowadziły do utraty bezpieczeństwa żywnościowego przez 72 miliony ludzi na świecie.

Naukowcy podkreślają, że dla ochrony systemów produkcji żywności konieczne jest rozwiązanie problemów związanych ze stresem wodnym oraz cieplnym.

– Różne regiony już cierpią z powodu zakłóceń cyklu wodnego spowodowanych zmianami klimatycznymi, które obejmują nasilenie ekstremalnych zjawisk pogodowych (np. susze, powodzie) i wyczerpywanie się wód gruntowych – czytamy w badaniu.

Autorzy badania wskazują też na wpływ praktyk stosowanych w rolnictwie na produkcję żywności w dobie kryzysu klimatycznego:

– Ryzyko zmiany klimatu zwiększa się wraz ze wzrostem poboru wody dla gospodarstw domowych i przemysłu do 2050 roku, zwłaszcza w przypadku rolnictwa nawadnianego, które odpowiada za ok. 70 proc. całkowitego poboru wody i dostarcza nawet 40 proc. światowych kalorii spożywanych przez ludzi – twierdzą naukowcy.

Na łamach czasopisma „Scientific Reports” naukowcy z Uniwersytetu w Melbourne opublikowali artykuł, w którym za pomocą modeli oszacowali jak zmieni się poziom bezpieczeństwa żywnościowego na świecie do 2050 roku.

Autorzy badania wzięli pod uwagę wpływ stresu cieplnego i wodnego na produkcję żywności na świecie i stworzyli trzy możliwe scenariusze, dla których za punkt odniesienia przyjęto rok 2020.

Pozostało 87% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Klimat i ludzie
Globalny raport: czego wyborcy oczekują od polityków? Klimat na czele listy
Klimat i ludzie
NATO zbroi się na potęgę i ma coraz większy ślad węglowy. Polska w czołówce
Klimat i ludzie
UNICEF alarmuje: Zanieczyszczenie powietrza zagraża zdrowiu dzieci. Nowe dane
Klimat i ludzie
Ekstremalne upały w czerwcu przebiły kolejną barierę. Nowe dane naukowców
Materiał Promocyjny
Mazda CX-5 – wszystko, co dobre, ma swój koniec
Klimat i ludzie
Pierwszy kraj w UE testuje podatek od emisji CO2 w rolnictwie. 100 euro od krowy
Materiał Promocyjny
Branża bankowa gorszy okres ma za sobą