Reklama
Rozwiń

Kryzys klimatyczny napędza kryzys żywnościowy. Półtora miliarda ludzi zagrożone

Do połowy wieku liczba globalna populacja wzrośnie do ok. 9,7 miliarda, a zmiany klimatu będą wywierać coraz większy wpływ na produkcję żywności. Naukowcy przyjrzeli się możliwym scenariuszom i ocenili przyszłość światowej produkcji żywności.

Publikacja: 02.07.2024 04:42

Zbiory pomidorów we Włoszech.

Zbiory pomidorów we Włoszech.

Foto: ianni Cipriano: Bloomberg Finance LP

Na łamach czasopisma „Scientific Reports” naukowcy z Uniwersytetu w Melbourne opublikowali artykuł, w którym za pomocą modeli oszacowali jak zmieni się poziom bezpieczeństwa żywnościowego na świecie do 2050 roku.

Autorzy badania wzięli pod uwagę wpływ stresu cieplnego i wodnego na produkcję żywności na świecie i stworzyli trzy możliwe scenariusze, dla których za punkt odniesienia przyjęto rok 2020.

Pozostało jeszcze 86% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Klimat i ludzie
Nowy cel klimatyczny UE na 2040 rok budzi emocje. Spór o kredyty węglowe
Materiał Promocyjny
25 lat działań na rzecz zrównoważonego rozwoju
Klimat i ludzie
Antyklimatyczna polityka Trumpa. Koniec raportów na temat zmian klimatu?
Klimat i ludzie
Co trzeci obywatel chce uciec z tego kraju. Zalew wniosków o „wizy klimatyczne”
Klimat i ludzie
Shein i obietnice bez pokrycia. Rośnie presja na giganta „szybkiej mody”
Klimat i ludzie
Najbogatsza organizacja klimatyczna na świecie. Wydaje miliony, mało kto ją zna
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama