Brazylijski gigant mięsny zwiększył emisje CO2 o 51 proc.

Jak wynika z nowego badania środowiskowego, firma JBS w ciągu ostatnich pięciu lat zwiększyła swoje roczne emisje CO2 o 51 proc.

Publikacja: 27.04.2022 07:50

Brazylijski gigant mięsny zwiększył emisje CO2 o 51 proc.

Foto: Bloomberg

Według badania przeprowadzonego przez Instytut Polityki Rolnej i Handlowej (IATP) z organizacją non-profit Mighty Earth, największy na świecie producent mięsa zwiększył roczne emisje o ponad połowę. Firma JBS w ubiegłym roku wygenerowała 421,6 mln ton metrycznych CO2, co stanowi równowartość całkowitych emisji CO2 w Wielkiej Brytanii i przekracza emisje Włoch.

JBS ogłosiła w ubiegłym roku, że zamierza osiągnąć neutralność klimatyczną do 2040 roku, jednak deklaracja producenta mięsa spotkała się z surową krytyką. Podkreślono m.in., że firma nie uwzględnia emisji pośrednich, takich jak emisje pochodzące z gospodarstw oraz produkcji pasz dla zwierząt, choć stanowią część jej łańcucha dostaw i generują nawet do 97 proc. śladu węglowego firmy. Zauważono również, że JBS koncentruje się na celach w zakresie intensywności emisji zamiast dążenia do ich bezwzględnych redukcji.

Tylko 9 zł z Płatnościami powtarzalnymi

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Emisje
Raport: Połowa globalnych emisji CO2 to zasługa 36 firm. Na liście potentaci
Materiał Promocyjny
BIO_REACTION 2025
Emisje
Emisja gazów cieplarnianych w Europie: Niemcy liderem. Jak wypadła Polska?
Emisje
Branża turystyczna coraz bardziej szkodzi środowisku. 3 mocarstwa na czele listy
Emisje
Nowy raport ONZ na temat redukcji emisji. Kto ma najwięcej do zrobienia?
Materiał Promocyjny
Cyberprzestępczy biznes coraz bardziej profesjonalny. Jak ochronić firmę
Emisje
UE zmniejsza emisje gazów cieplarnianych. „Największy spadek od dekad”
Materiał Promocyjny
Pogodny dzień. Wiatr we włosach. Dookoła woda po horyzont