Brazylijski gigant mięsny zwiększył emisje CO2 o 51 proc.

Jak wynika z nowego badania środowiskowego, firma JBS w ciągu ostatnich pięciu lat zwiększyła swoje roczne emisje CO2 o 51 proc.

Publikacja: 27.04.2022 07:50

Brazylijski gigant mięsny zwiększył emisje CO2 o 51 proc.

Foto: Bloomberg

Według badania przeprowadzonego przez Instytut Polityki Rolnej i Handlowej (IATP) z organizacją non-profit Mighty Earth, największy na świecie producent mięsa zwiększył roczne emisje o ponad połowę. Firma JBS w ubiegłym roku wygenerowała 421,6 mln ton metrycznych CO2, co stanowi równowartość całkowitych emisji CO2 w Wielkiej Brytanii i przekracza emisje Włoch.

JBS ogłosiła w ubiegłym roku, że zamierza osiągnąć neutralność klimatyczną do 2040 roku, jednak deklaracja producenta mięsa spotkała się z surową krytyką. Podkreślono m.in., że firma nie uwzględnia emisji pośrednich, takich jak emisje pochodzące z gospodarstw oraz produkcji pasz dla zwierząt, choć stanowią część jej łańcucha dostaw i generują nawet do 97 proc. śladu węglowego firmy. Zauważono również, że JBS koncentruje się na celach w zakresie intensywności emisji zamiast dążenia do ich bezwzględnych redukcji.

Tylko 69 zł za pół roku czytania.

O tym, jak szybko zmienia się świat. Czy będzie pokój na Ukrainie. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, tłumaczymy, inspirujemy.

Emisje
Raport: Połowa globalnych emisji CO2 to zasługa 36 firm. Na liście potentaci
Emisje
Emisja gazów cieplarnianych w Europie: Niemcy liderem. Jak wypadła Polska?
Emisje
Branża turystyczna coraz bardziej szkodzi środowisku. 3 mocarstwa na czele listy
Emisje
Nowy raport ONZ na temat redukcji emisji. Kto ma najwięcej do zrobienia?
Materiał Promocyjny
O przyszłości klimatu z ekspertami i biznesem. Przed nami Forum Ekologiczne
Emisje
UE zmniejsza emisje gazów cieplarnianych. „Największy spadek od dekad”