Reklama

Te butelki mogą zmniejszyć ślad węglowy produkcji wina o 90%

Branża winiarska stoi przed wyzwaniami związanymi z ociepleniem klimatu i jego wpływem na uprawę winorośli. Musi też znaleźć rozwiązania, by ograniczyć własny wpływ na klimat – a ten w największym stopniu uzależniony jest od produkcji butelek.

Publikacja: 14.06.2021 12:04

Te butelki mogą zmniejszyć ślad węglowy produkcji wina o 90%

Foto: klimat.rp.pl

W przemyśle winiarskim największe źródło emisji CO2 stanowi produkcja butelek, na drugim miejscu znajduje się ich transport do winnicy w celu napełnienia, a następnie dystrybucja wina na świecie. W ramach przeciwdziałania postępującym zmianom klimatycznym, firma winiarska Gotham Project postanowiła zredukować emisje oraz ilość odpadów poprzez wprowadzenie butelek do wina wielokrotnego użytku. Firma szacuje, że każda z ich butelek może zostać wykorzystana co najmniej 10 razy, co może zmniejszyć ślad węglowy wina nawet o 90%.

Pozostało jeszcze 80% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Ekotrendy
Roboty pomogą zrównoważyć branżę budowlaną
Ekotrendy
Konferencja Środowiskowa 2025: recykling, ROP, gospodarka cyrkularna
Ekotrendy
Liderzy odpowiedzialnego zarządzania są coraz mocniejsi
Ekotrendy
Być start-upem pozytywnego wpływu
Materiał Promocyjny
Bieszczady to region, który wciąż zachowuje aurę dzikości i tajemniczości
Ekotrendy
ESG po polsku: czy zrównoważona transformacja trwa?
Materiał Promocyjny
Jak sfinansować rozwój w branży rolno-spożywczej?
Reklama
Reklama