Te butelki mogą zmniejszyć ślad węglowy produkcji wina o 90%

Branża winiarska stoi przed wyzwaniami związanymi z ociepleniem klimatu i jego wpływem na uprawę winorośli. Musi też znaleźć rozwiązania, by ograniczyć własny wpływ na klimat – a ten w największym stopniu uzależniony jest od produkcji butelek.

Publikacja: 14.06.2021 12:04

Te butelki mogą zmniejszyć ślad węglowy produkcji wina o 90%

Foto: klimat.rp.pl

W przemyśle winiarskim największe źródło emisji CO2 stanowi produkcja butelek, na drugim miejscu znajduje się ich transport do winnicy w celu napełnienia, a następnie dystrybucja wina na świecie. W ramach przeciwdziałania postępującym zmianom klimatycznym, firma winiarska Gotham Project postanowiła zredukować emisje oraz ilość odpadów poprzez wprowadzenie butelek do wina wielokrotnego użytku. Firma szacuje, że każda z ich butelek może zostać wykorzystana co najmniej 10 razy, co może zmniejszyć ślad węglowy wina nawet o 90%.

Pozostało jeszcze 80% artykułu

Tylko 9 zł z Płatnościami powtarzalnymi

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Ekotrendy
Na „odporności klimatycznej” można dobrze zarobić. Nowa „żyła złota”
Materiał Promocyjny
Mieszkania na wynajem. Inwestowanie w nieruchomości dla wytrawnych
Ekotrendy
Potężne środki na odporność klimatyczną
Ekotrendy
Bogactwo zielonych pomysłów
Ekotrendy
Dobre rozwiązania IT to podstawa sukcesu systemu kaucyjnego
Ekotrendy
System kaucyjny - nowe zasady dla producentów, sieci sklepów i konsumentów