Reklama

Te butelki mogą zmniejszyć ślad węglowy produkcji wina o 90%

Branża winiarska stoi przed wyzwaniami związanymi z ociepleniem klimatu i jego wpływem na uprawę winorośli. Musi też znaleźć rozwiązania, by ograniczyć własny wpływ na klimat – a ten w największym stopniu uzależniony jest od produkcji butelek.

Publikacja: 14.06.2021 12:04

Te butelki mogą zmniejszyć ślad węglowy produkcji wina o 90%

Foto: klimat.rp.pl

W przemyśle winiarskim największe źródło emisji CO2 stanowi produkcja butelek, na drugim miejscu znajduje się ich transport do winnicy w celu napełnienia, a następnie dystrybucja wina na świecie. W ramach przeciwdziałania postępującym zmianom klimatycznym, firma winiarska Gotham Project postanowiła zredukować emisje oraz ilość odpadów poprzez wprowadzenie butelek do wina wielokrotnego użytku. Firma szacuje, że każda z ich butelek może zostać wykorzystana co najmniej 10 razy, co może zmniejszyć ślad węglowy wina nawet o 90%.

Pozostało jeszcze 80% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Ekotrendy
PRECOP: rejestracja uczestników w toku
Materiał Partnera
PRECOP: centrum debaty o klimacie i gospodarce
Ekotrendy
Energy Days z rekordowym zainteresowaniem
Ekotrendy
Energy Days: trwa rejestracja uczestników szczytu branży energetycznej
Ekotrendy
Transparentność to podstawa systemu kaucyjnego
Reklama
Reklama