Kryzys klimatyczny wstrząsnął światową produkcją wina. Padł historyczny rekord

Najnowszy raport Międzynarodowej Organizacji ds. Winorośli i Wina (OIV) alarmuje, że w ubiegłym roku wyprodukowano najmniej wina od 1962 roku. Główną przyczyną drastycznego spadku produkcji są ekstremalne wydarzenia, takie jak susze oraz pożary.

Publikacja: 24.05.2024 13:08

Ubiegły rok przyniósł 10 proc. spadek produkcji wina w Unii Europejskiej.

Ubiegły rok przyniósł 10 proc. spadek produkcji wina w Unii Europejskiej.

Foto: Andrea Cairone Unsplash

W 2023 roku wyprodukowano 237 milionów hektolitrów wina, co stanowi spadek o 21 milionów hektolitrów w stosunku do roku poprzedniego. To również najgorszy wynik od 1962 roku, a sytuacja może się dalej pogarszać, gdyż pogłębiający się kryzys klimatyczny może doprowadzić do coraz gorszych zbiorów winorośli.

Zmiany klimatu uderzają w producentów wina

Ubiegły rok przyniósł 10 proc. spadek produkcji wina w Unii Europejskiej. Włochy, Francja oraz Hiszpania odpowiadają łącznie za nieco ponad połowę globalnej produkcji wina, a każdy z tych krajów mierzył się w 2023 roku z wyjątkowo silną suszą (we Włoszech najsilniejszą od 70 lat) oraz dotkliwymi falami upałów.

Choć we Francji, która w ubiegłym roku stała się największym producentem wina na świecie, udało się zwiększyć produkcję o ponad 4 proc., jej spadek zarówno we Włoszech jak i Hiszpanii przekroczył 20 proc. O ponad jedną trzecią spadła również produkcja wina w Grecji, kilkuprocentowy spadek odnotowały również Niemcy (3,8 proc.), Węgry (2,1 proc.) i Austria (6,5 proc.). Poza Europą najmocniej ucierpiała Australia, gdzie produkcja wina w ubiegłym roku spadła o ponad jedną czwartą.

Czytaj więcej

Gospodarcze skutki zmian klimatu dużo większe niż szacowano. „Jak podczas wojny”

Podczas gdy niektóre regiony winiarskie borykały się z suszą, upałami i pożarami, w innych zniszczenie powodowały ulewy oraz powodzie, które ułatwiały rozwój chorób grzybiczych na winoroślach. I choć w raporcie zauważono, że zmiany klimatu nie są jedynym winowajcą, to ich konsekwencje stanowią obecnie największe wyzwanie branży winiarskiej. Zwłaszcza, że winorośle uprawia się w regionach wyjątkowo silnie dotkniętych kryzysem klimatycznym, m.in. w krajach śródziemnomorskich, które ocieplają się o 20 proc. szybciej niż wynosi średnia światowa.

Wraz z produkcją 2023 roku spadło również spożycie wina na świecie, którego wypito łącznie 221 mln hektolitrów, co stanowi najniższy wynik od 1996 roku.

W 2023 roku wyprodukowano 237 milionów hektolitrów wina, co stanowi spadek o 21 milionów hektolitrów w stosunku do roku poprzedniego. To również najgorszy wynik od 1962 roku, a sytuacja może się dalej pogarszać, gdyż pogłębiający się kryzys klimatyczny może doprowadzić do coraz gorszych zbiorów winorośli.

Zmiany klimatu uderzają w producentów wina

Pozostało 85% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Planeta
Rekord ciepła we wrześniu na świecie. Złe prognozy ekspertów na resztę 2024 roku
Materiał Promocyjny
BaseLinker uratuje e-sklep przed przestojem
Planeta
Duży wzrost liczby lotów prywatnych samolotów w Europie. Raport Greenpeace'u
Planeta
Antarktyda błyskawicznie pokrywa się roślinnością. Eksperci: dramatyczny wzrost
Planeta
Strażacy alarmują: 250 tysięcy interwencji latem. „Czegoś takiego nie widziałem”
Planeta
Eksperci IMGW o letnich falach upałów w Polsce. „Tendencja wyraźnie wzrostowa”