Firmy oferujące zamienniki mięsa mniej zagrożone klimatycznie

Jak wynika z raportu autorstwa Blue Horizon i MSCI, firmy posiadające w asortymencie białko roślinne, stoją w obliczu mniejszego ryzyka klimatycznego.

Publikacja: 22.01.2022 14:36

Firmy oferujące zamienniki mięsa mniej zagrożone klimatycznie

Foto: Adobe Stock

Rosnąca popularność produktów wegańskich okazuje się być dobrą wiadomością nie tylko dla klimatu, środowiska, zwierząt oraz zdrowia konsumentów, ale też istotnym trendem, którego firmy nie mogą ignorować.

Badanie przeprowadzone przez firmę inwestycyjną Blue Horizon i giganta finansowego MSCI na około 485 firmach z sektora spożywczego wykazało, że posiadanie w swoim asortymencie roślinnych zamienników mięsa i nabiału zmniejsza ryzyko klimatyczne wobec danej firmy. Analiza dotycząca podejścia firm spożywczych do rosnącego zapotrzebowania na białka roślinne oraz potrzeby przejścia do zera netto wykazała, że z reguły firmy przodujące w pierwszej kwestii, lepiej od konkurencji radzą sobie również w drugiej.

BLACK WEEKS -75%

Czytaj dalej RP.PL. Nie przegap oferty roku!
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Na talerzu
Koniec greenwashingu w branży mięsnej? Nowe wytyczne dla producentów
Na talerzu
Kolejny europejski rząd zaleca dietę roślinną. „Sytuacja wymaga zmiany”
Na talerzu
Sportowcy w Paryżu chcą jeść więcej mięsa. Igrzyska coraz mniej wegańskie
Na talerzu
Raport: giganci przemysłu mięsnego i mleczarskiego wciąż oszukują konsumentów
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Na talerzu
Nowy raport Banku Światowego: musimy jeść mniej mięsa, bo ugotujemy planetę