Brytyjczycy jedzą coraz mniej mięsa, ale wciąż za dużo

Naukowcy z Oksfordu wykazali, że Brytyjczycy jedzą o 17 proc. mniej mięsa niż 10 lat temu. Te wysiłki należy jednak podwoić, twierdzą eksperci.

Publikacja: 13.10.2021 13:43

Brytyjczycy jedzą coraz mniej mięsa, ale wciąż za dużo

Foto: Bloomberg

Zgodnie z celami Narodowej Strategii Żywnościowej, w ciągu kolejnej dekady Wielka Brytania powinna ograniczyć spożycie mięsa o 30 proc. Tymczasem zauważono spadek konsumpcji o 17 proc., ale mimo, że spożycie czerwonego mięsa spadło, konsumenci spożywali więcej drobiu oraz ryb. Jak wynika z analizy opublikowanej w czasopiśmie Lancet Planetary Health nastąpiła absolutna redukcja spożycia czerwonego mięsa o 13,7 g i przetworzonego mięsa o 7 g. Jednocześnie białego mięsa spożywano więcej o 3,2 g.

BLACK WEEKS -75%

Czytaj dalej RP.PL. Nie przegap oferty roku!
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Na talerzu
Koniec greenwashingu w branży mięsnej? Nowe wytyczne dla producentów
Na talerzu
Kolejny europejski rząd zaleca dietę roślinną. „Sytuacja wymaga zmiany”
Na talerzu
Sportowcy w Paryżu chcą jeść więcej mięsa. Igrzyska coraz mniej wegańskie
Na talerzu
Raport: giganci przemysłu mięsnego i mleczarskiego wciąż oszukują konsumentów
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Na talerzu
Nowy raport Banku Światowego: musimy jeść mniej mięsa, bo ugotujemy planetę