Reklama

Brytyjczycy jedzą coraz mniej mięsa, ale wciąż za dużo

Naukowcy z Oksfordu wykazali, że Brytyjczycy jedzą o 17 proc. mniej mięsa niż 10 lat temu. Te wysiłki należy jednak podwoić, twierdzą eksperci.

Publikacja: 13.10.2021 13:43

Brytyjczycy jedzą coraz mniej mięsa, ale wciąż za dużo

Foto: Bloomberg

Zgodnie z celami Narodowej Strategii Żywnościowej, w ciągu kolejnej dekady Wielka Brytania powinna ograniczyć spożycie mięsa o 30 proc. Tymczasem zauważono spadek konsumpcji o 17 proc., ale mimo, że spożycie czerwonego mięsa spadło, konsumenci spożywali więcej drobiu oraz ryb. Jak wynika z analizy opublikowanej w czasopiśmie Lancet Planetary Health nastąpiła absolutna redukcja spożycia czerwonego mięsa o 13,7 g i przetworzonego mięsa o 7 g. Jednocześnie białego mięsa spożywano więcej o 3,2 g.

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Na talerzu
Greenpeace: ryby z Bałtyku zanieczyszczone chemikaliami
Na talerzu
Znów głośno o diecie planetarnej. Eksperci ostrzegają przed dezinformacją
Na talerzu
Produkty spożywcze drożeją z powodu zmian klimatu. Wyniki globalnego badania
Na talerzu
Koniec greenwashingu w branży mięsnej? Nowe wytyczne dla producentów
Na talerzu
Kolejny europejski rząd zaleca dietę roślinną. „Sytuacja wymaga zmiany”
Reklama
Reklama