Drugiego dnia szczytu klimatycznego COP28, dzień po podjęciu istotnej decyzji o tym, że najsilniejsze gospodarki świata będą płacić za szkody, które zmiany klimatu powodują w krajach rozwijających się, osiągnięto kolejny sukces – uczestnicy podpisali „Deklarację w sprawie zrównoważonego rolnictwa, odpornych systemów żywnościowych i działań klimatycznych” ("COP28 UAE Declaration on Sustainable Agriculture, Resilient Food Systems, and Climate Action").
Dokument podpisali przedstawiciele 134 krajów. Łącznie mieszka w nich ponad 5,7 mld ludzi, pół miliarda z nich to rolnicy. Te państwa produkują 70 procent żywności spożywanej na świecie, ta produkcja odpowiada za ponad 3/4 globalnych emisji związanych ze światowym systemem żywnościowym oraz za 1/4 całkowitej światowej emisji.
Jak podkreślono w rezolucji, bezprecedensowe niekorzystne skutki klimatyczne w coraz większym stopniu zagrażają rolnictwu i systemom żywnościowym, a także zdolności wielu osób – szczególnie tych najbardziej bezbronnych – do produkcji żywności i dostępu do niej w obliczu rosnącego głodu, niedożywienia i napięć gospodarczych. Zaznaczono, że aby zapewnić wszystkim dobrobyt, należy podjąć skuteczne i innowacyjne metody działania i reagowania na zmiany klimatyczne w kwestii rolnictwa oraz systemów żywnościowych.
Czytaj więcej
Zgodnie z szacunkami ONZ w 2050 r. światowa populacja osiągnie 9,7 mld ludzi, co będzie stanowiło ogromne wyzwanie dla systemów żywnościowych. Wzrost zapotrzebowania na artykuły spożywcze powinien skłonić branżę spożywczą do dokonywania bardziej zrównoważonych wyborów już dziś, biorąc pod uwagę produkcję żywności, jej bezpieczeństwo oraz opakowania i ich recykling.