Już za 19 zł miesięcznie przez rok
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 05.07.2025 21:02 Publikacja: 05.07.2021 15:41
Foto: Mary Winchester/ Unsplash
Na całym świecie w ubiegłym roku spadał popyt na mięso, i choć na razie pomogła w tym pandemia, to przekroczenie „mięsnego szczytu”, po którym zapotrzebowanie będzie tylko spadać i którego nadejście prognozują ekonomiści i naukowcy, wydaje się coraz bardziej realne. W Stanach Zjednoczonych sprzedaż mięsa spadła w ubiegłym roku o 19% w porównaniu do roku poprzedniego, w Polsce w 2019 roku spożycie mięsa spadło o 2,3% na osobę. Szacuje się, że w Europie w tym roku o 1% zmniejszy się popyt na wołowinę, a w Argentynie, gdzie wołowina stanowi jeden z kluczowych elementów diety oraz flagowy produkt eksportowy, jej spożycie spadło o 4% w stosunku do 2020 roku.
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
To wciąż jeden z najbardziej emisyjnych sektorów gospodarki. Wkrótce jednak, wśród technologii zaprzęgniętych do...
Podczas XII edycji Konferencji Środowiskowej, organizowanej w dniach 3–4 czerwca w hotelu Warszawianka w pobliżu...
Wyniki 19. edycji „Rankingu ESG. Odpowiedzialne zarządzanie 2025” są dobrym potwierdzeniem tego, że największe f...
Start-upy pozytywnego wpływu obiecują to, czego nadal nie potrafią dostarczyć największe firmy. W tym roku do el...
Santander Bank Polska, Coca-Cola HBC, Ergo Hestia, Żywiec Zdrój oraz Orange Polska liderami w podejściu do stand...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas