Szczyt mięsa coraz bliżej. Popyt spada, ceny rosną

Na podwyżki wpłynęło wiele czynników, a w najbliższych latach za mięso zapłacimy jeszcze więcej. Analitycy prognozują, że szczyt zapotrzebowania nastąpi już za 4 lata.

Publikacja: 05.07.2021 15:41

Szczyt mięsa coraz bliżej. Popyt spada, ceny rosną

Foto: Mary Winchester/ Unsplash

Na całym świecie w ubiegłym roku spadał popyt na mięso, i choć na razie pomogła w tym pandemia, to przekroczenie „mięsnego szczytu”, po którym zapotrzebowanie będzie tylko spadać i którego nadejście prognozują ekonomiści i naukowcy, wydaje się coraz bardziej realne. W Stanach Zjednoczonych sprzedaż mięsa spadła w ubiegłym roku o 19% w porównaniu do roku poprzedniego, w Polsce w 2019 roku spożycie mięsa spadło o 2,3% na osobę. Szacuje się, że w Europie w tym roku o 1% zmniejszy się popyt na wołowinę, a w Argentynie, gdzie wołowina stanowi jeden z kluczowych elementów diety oraz flagowy produkt eksportowy, jej spożycie spadło o 4% w stosunku do 2020 roku.

Pozostało jeszcze 83% artykułu

Tylko 69 zł za pół roku czytania.

O tym, jak szybko zmienia się świat. Czy będzie pokój na Ukrainie. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, tłumaczymy, inspirujemy.

Materiał Promocyjny
Zmiany na rynku napojów. PepsiCo wyznacza trendy
Materiał Promocyjny
Wypełniacze z kartonu? Sprawdź, co zrobić ze zużytymi kartonami
Ekotrendy
Niezrealizowane proklimatyczne obietnice
Ekotrendy
ESG coraz mocniej wkracza do biznesowego świata
Materiał Promocyjny
O przyszłości klimatu z ekspertami i biznesem. Przed nami Forum Ekologiczne
Ekotrendy
Rząd nie słucha naukowców