Reklama
Rozwiń
Reklama

Upcykling jedzenia na dużą skalę ograniczy jego marnowanie

Warzywa czy owoce nie muszą być nieskazitelne, by można było je z pożytkiem wykorzystać w kuchni. Ich nadwyżki, które normalnie nie trafiłyby do sprzedaży, można wykorzystać też m.in. w produkcji wegańskich proszków białkowych.

Publikacja: 02.04.2021 13:24

Upcykling jedzenia na dużą skalę ograniczy jego marnowanie

Foto: Fot: Sri Lanka/ Unsplash

Na świecie rośnie liczba osób doświadczających stałego głodu i jest to problem dotykający nie tylko krajów rozwijających się – miliony osób cierpią z tego powodu np. w Stanach Zjednoczonych. Tymczasem odpady żywnościowe stanowią tam około 30 do 40 procent zasobów żywności. Szacuje się, że co roku marnujemy 1/3 żywności na świecie, a pochodzące z niej odpady generują aż 3,3 mld gazów cieplarnianych. Jest to więc problem nie tylko etyczny, ale również środowiskowy.

Pozostało jeszcze 80% artykułu

RP.PL i The New York Times w pakiecie za 199zł!

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Month - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskujesz:

- Roczny dostęp do The New York Times, w tym do- News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

- RP.PL- twoje rzetelne i obiektywne źródło najważniejszych informacji z Polski i świata z dodatkową weekendową porcją błyskotliwych tekstów, wnikliwych analiz i inspirujących rozmów w ramach magazynu PLUS MINUS.

Reklama
Ekotrendy
Biznes wcale nie ucieka od odpowiedzialności
Materiał Promocyjny
Aneta Grzegorzewska, Gedeon Richter: Leki generyczne też mogą być innowacyjne
Ekotrendy
Producenci żywności: ROP to monopol i nowy podatek
Ekotrendy
System kaucyjny ruszył, nadchodzą zmiany
Ekotrendy
Zielona rewolucja w odpadach
Materiał Promocyjny
Osiedle Zdrój – zielona inwestycja w sercu Milanówka i… Polski
Materiał Partnera
Miliardy wyrzucane na śmietnik. Polska traci fortunę przez nieszczelny system, a rozwiązanie leży na stole
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama