Upcykling jedzenia na dużą skalę ograniczy jego marnowanie

Warzywa czy owoce nie muszą być nieskazitelne, by można było je z pożytkiem wykorzystać w kuchni. Ich nadwyżki, które normalnie nie trafiłyby do sprzedaży, można wykorzystać też m.in. w produkcji wegańskich proszków białkowych.

Publikacja: 02.04.2021 13:24

Upcykling jedzenia na dużą skalę ograniczy jego marnowanie

Foto: Fot: Sri Lanka/ Unsplash

Na świecie rośnie liczba osób doświadczających stałego głodu i jest to problem dotykający nie tylko krajów rozwijających się – miliony osób cierpią z tego powodu np. w Stanach Zjednoczonych. Tymczasem odpady żywnościowe stanowią tam około 30 do 40 procent zasobów żywności. Szacuje się, że co roku marnujemy 1/3 żywności na świecie, a pochodzące z niej odpady generują aż 3,3 mld gazów cieplarnianych. Jest to więc problem nie tylko etyczny, ale również środowiskowy.

Czytaj też: Gdyby marnotrawienie żywności było krajem, pod względem emisji wyprzedzałyby go tylko Stany Zjednoczone i Chiny 

Jednym ze sposobów ograniczania marnowania jedzenia jest jego upcykling, czyli wykorzystywanie składników i produktów, które z jakiegoś powodu nie trafiłyby do spożycia, na przykład „brzydkie”, obite warzywa czy owoce. Upcykling nie tylko pomaga złagodzić brak bezpieczeństwa żywnościowego – co roku traci się lub marnuje jedzenie o wartości mniej więcej 1 biliona dolarów, tymczasem odwrócenie tego trendu pozwoliłoby zachować wystarczającą ilość żywności, aby wyżywić 2 miliardy ludzi, czyli ponad dwukrotnie więcej niż niedożywionych ludzi na całym świecie – ale także pomaga promować znaczenie ograniczania marnotrawienia jedzenia w całym łańcuchu żywnościowym.

Jednym z rozwiązań wykorzystujących upcykling jest działalność firmy Outcast Foods, zajmującej się technologią roślinną, która zamienia nadwyżki owoców i warzyw od rolników, sklepów spożywczych i producentów żywności w wegańskie proszki białkowe i witaminy. Firma chce zainspirować innych do szukania kolejnych, nowych sposobów przekształcania marnowanej żywności w zrównoważone odżywianie.

„Nie chcemy być jedyną firmą, korzystającą z naszej technologii” – mówi Darren Burke, współzałożyciel i dyrektor generalny Outcast  – „Opracowaliśmy ją z myślą o przemyśle i mamy nadzieję, że nasz proces stanie się ruchem globalnym”.

Inny pomysł na upcykling żywności znalazła firma MiTerro, która z odpadów rolniczych produkuje biomateriały stanowiące alternatywę dla tworzyw sztucznych.    Z przeterminowanego mleka tworzą t-shirty, pracują też nad uzyskaniem alternatywnych tworzyw z soi. O swoich produktach piszą na stronie, że „pochodzą z natury, kończą bez śladu”.

MiTerro, która stworzyła dwie innowacyjne technologie do produkcji ekologicznych i biodegradowalnych materiałów, stara się na nowo zdefiniować gospodarkę o obiegu zamkniętym poprzez  wykorzystanie odpadów rolniczych w celu zastąpienia tworzyw sztucznych, na przykład jako opakowań produktów żywnościowych.

Ekotrendy
Sondaż: Polacy chcą płacić więcej, by ratować klimat, ale stawiają jeden warunek
Ekotrendy
Wielkopolska nie chce węgla. Pierwsze polskie województwo w globalnej koalicji
Ekotrendy
Ranking najbardziej ekologicznych krajów Europy. Polska daleko od czołówki
Ekotrendy
Ekologiczne technologie wkraczają do polskiego ciepłownictwa. Czy zmienią tę branżę?
Materiał Promocyjny
Jak kupić oszczędnościowe obligacje skarbowe? Sposobów jest kilka
Ekotrendy
Jaka przyszłość czeka tworzywa sztuczne?