Upcykling jedzenia na dużą skalę ograniczy jego marnowanie

Warzywa czy owoce nie muszą być nieskazitelne, by można było je z pożytkiem wykorzystać w kuchni. Ich nadwyżki, które normalnie nie trafiłyby do sprzedaży, można wykorzystać też m.in. w produkcji wegańskich proszków białkowych.

Publikacja: 02.04.2021 13:24

Upcykling jedzenia na dużą skalę ograniczy jego marnowanie

Foto: Fot: Sri Lanka/ Unsplash

Na świecie rośnie liczba osób doświadczających stałego głodu i jest to problem dotykający nie tylko krajów rozwijających się – miliony osób cierpią z tego powodu np. w Stanach Zjednoczonych. Tymczasem odpady żywnościowe stanowią tam około 30 do 40 procent zasobów żywności. Szacuje się, że co roku marnujemy 1/3 żywności na świecie, a pochodzące z niej odpady generują aż 3,3 mld gazów cieplarnianych. Jest to więc problem nie tylko etyczny, ale również środowiskowy.

Pozostało jeszcze 80% artykułu

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Ekotrendy
Dobre rozwiązania IT to podstawa sukcesu systemu kaucyjnego
Ekotrendy
System kaucyjny - nowe zasady dla producentów, sieci sklepów i konsumentów
Materiał Promocyjny
Zmiany na rynku napojów. PepsiCo wyznacza trendy
Materiał Promocyjny
Wypełniacze z kartonu? Sprawdź, co zrobić ze zużytymi kartonami
Materiał Partnera
Konieczność transformacji energetycznej i rola samorządów
Ekotrendy
Niezrealizowane proklimatyczne obietnice