Reklama

Upcykling jedzenia na dużą skalę ograniczy jego marnowanie

Warzywa czy owoce nie muszą być nieskazitelne, by można było je z pożytkiem wykorzystać w kuchni. Ich nadwyżki, które normalnie nie trafiłyby do sprzedaży, można wykorzystać też m.in. w produkcji wegańskich proszków białkowych.

Publikacja: 02.04.2021 13:24

Upcykling jedzenia na dużą skalę ograniczy jego marnowanie

Foto: Fot: Sri Lanka/ Unsplash

Na świecie rośnie liczba osób doświadczających stałego głodu i jest to problem dotykający nie tylko krajów rozwijających się – miliony osób cierpią z tego powodu np. w Stanach Zjednoczonych. Tymczasem odpady żywnościowe stanowią tam około 30 do 40 procent zasobów żywności. Szacuje się, że co roku marnujemy 1/3 żywności na świecie, a pochodzące z niej odpady generują aż 3,3 mld gazów cieplarnianych. Jest to więc problem nie tylko etyczny, ale również środowiskowy.

Pozostało jeszcze 80% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Ekotrendy
PRECOP: sprawiedliwa transformacja, zrównoważone finanse i odpowiedzialny biznes
Ekotrendy
Szczyt branży energetycznej
Ekotrendy
Roboty pomogą zrównoważyć branżę budowlaną
Ekotrendy
Konferencja Środowiskowa 2025: recykling, ROP, gospodarka cyrkularna
Ekotrendy
Liderzy odpowiedzialnego zarządzania są coraz mocniejsi
Reklama
Reklama