Badanie: Ekologiczna wołowina to mit

Naukowcy rozprawili się z mitem o przyjaznej dla środowiska produkcji wołowiny z krów wypasanych na pastwiskach. Jak się okazuje taka hodowla może generować większy ślad węglowy od mięsa produkowanego ze zwierząt karmionych zbożem.

Publikacja: 22.12.2023 08:32

Wypad krów na pastwiskach generuje większy ślad węglowy niż karmienie ich zbożem

Wypad krów na pastwiskach generuje większy ślad węglowy niż karmienie ich zbożem

Foto: Adobe Stock

Według danych portalu Our World in Data, w porównaniu z innymi produktami spożywczymi wołowina pozostawia zdecydowanie największy ślad węglowy, przewyższający niemal czterokrotnie ten notowany przy pozyskiwaniu mięsa drobiowego i od 10 do 100 razy większy niż pozostawia większość produktów pochodzenia roślinnego.

Lepiej karmić krowy zbożem niż wypasać je na pastwiskach

Pozostało jeszcze 89% artykułu

Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne.

Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu.
Zwierzęta
Rzadkie zjawisko na Pomorzu. „Pojawił się nowy i długo oczekiwany gatunek”
Zwierzęta
Tysiące mrówek w probówkach. Przemytnicy skazani w „przełomowym” procesie
Zwierzęta
Dziesiątki ton owczej wełny trafią na wysypisko? Załamanie rynku w Szwajcarii
Zwierzęta
Wilki wracają do Europy. Sukces przyrody czy powód do zmartwień?
Zwierzęta
Psy mogą szkodzić środowisku. Nowe badanie pokazuje skalę problemu