Aktualizacja: 18.05.2025 06:39 Publikacja: 16.03.2023 15:10
Foto: AdobeStock
Dziko odławiane ośmiornice są spożywane na całym świecie – przede wszystkim w Azji, Europie oraz Meksyku. Popyt na mięczaki, w tym właśnie ośmiornice, rośnie jednak na całym świecie, także w krajach, gdzie wcześniej nie było kultury ich jedzenia – na przykład w Polsce. Każdego roku poławia się 350 tys. ton tych głowonogów zarówno metodami tradycyjnymi, jak i przemysłowymi – na pełnym morzu, za pomocą włoków.
W rezerwacie przyrody nad Zatoką Pucką po raz pierwszy w Polsce zaobserwowano żurawia kanadyjskiego. Ptak ten wy...
Kenijski Sąd Najwyższy skazał na karę więzienia czterech mężczyzn, którzy próbowali nielegalnie wywieźć z kraju...
Szwajcarscy hodowcy owiec mają poważny problem – prawdopodobnie zmuszeni będą zutylizować dziesiątki ton owczej...
W ostatniej dekadzie populacja wilków w Europie wzrosła o 58 procent – wynika z nowego raportu. Mimo że gatunek...
Towarzyszące ludziom psy nierzadko mają negatywny wpływ na dziko żyjące zwierzęta, ekosystemy oraz klimat – wyni...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas