Producenci mięsa przechwytują metody koncernów tytoniowych

PR-owe sztuczki mają odwrócić uwagę od roli, jaką wywiera hodowla przemysłowa na postępujące zmiany klimatyczne.

Publikacja: 27.07.2021 11:54

Producenci mięsa przechwytują metody koncernów tytoniowych

Foto: Emerson Vieira

Według szeregu najnowszych badań i raportów, przemysłowa hodowla zwierząt przyczynia się do wylesiania, zanieczyszczania środowiska oraz ocieplania się klimatu. Tymczasem, jak wynika ze śledztwa przeprowadzonego przez organizację środowiskową DeSmog, przemysł mięsny na całym świecie naśladuje wieloletnią taktykę koncernów tytoniowych, aby umniejszyć swoją rolę w napędzaniu kryzysu klimatycznego.

Przez pięć miesięcy DeSmog analizowała szczegółowo działalność 10 największych firm, takich jak Tyson Foods i zauważyła szereg nieprawidłowości, takich jak fakt, że aż cztery z dziesięciu analizowanych firm zaniżyły swoje roczne emisje, co wynika z porównania ich z szacunkami organizacji pozarządowych, skupiających się na zagadnieniach związanych ze zrównoważonym rolnictwem.

Czytaj też: Ekolodzy i naukowcy: stop finansowaniu reklam mięsa przez UE

Organizacja uważa, że szereg taktyk, które obecnie stosują giganci na rynku mięsnym stanowi zapożyczenie wcześniejszych działań koncernów tytoniowych, takich jak konsekwentne zaprzeczanie istniejącym związkom przyczynowo-skutkowym. Dr Jennifer Jacquet, profesor nadzwyczajna badań środowiskowych na Uniwersytecie Nowojorskim podkreśla, że choć koncerny nigdy wprost nie kwestionowały istnienia raka płuc, to skupiały się na podważaniu wpływu palenia papierosów na rozwój tej choroby, podobnie jak dzisiaj firmy zajmujące się produkcją mięsa i nabiału bagatelizują szkodliwy wpływ hodowli zwierząt na środowisko.

W ramach podważania naukowych dowodów, wskazujących na negatywny wpływ produkcji mięsa na klimat, dwóch liderów przemysłu mięsnego – amerykański Animal Agriculture Alliance i francuski International Meat Secretariat – publicznie zaatakowały wiodące badania naukowe na temat tego, w jaki sposób spożywanie mniejszej ilości mięsa może przynieść korzyści planecie i zdrowiu ludzkiemu. Według Animal Agriculture Alliance „rolnictwo zwierzęce odpowiada za zaledwie 4% całkowitych emisji gazów cieplarnianych Stanów Zjednoczonych”, metan może być dla klimatu neutralny a „wypas owiec to obiecujące narzędzie do wzmacniania dzikiej przyrody”.

 International Meat Secretariat uważa z kolei, że „mięso jest niezbędne, aby wyżywić rosnącą populację na świecie”, niektóre techniki wypasu zwierząt mogą pochłaniać dwutlenek węgla, a o bioróżnorodność można w wystarczającym stopniu zadbać poprzez zmianę sposobu zarządzania gruntami. Holenderski gigant spożywczy Vion, którego działalność również została poddana analizie przez DeSmog, oświadczył, że „spożywanie mniejszej ilości mięsa niekoniecznie przyczyni się do większego zrównoważonego rozwoju”.

Anna Jones, szefowa działu żywności i lasów w brytyjskim oddziale Greenpeace ocenia wyniki śledztwa jako „ważne” i uważa, że „era wielkiego mięsa się kończy”. Z kolei według Kristine Clement z duńskiego oddziału Greenpeace śledztwo wskazuje na to, że producenci mięsa intensyfikują swoje wysiłki marketingowe, żeby sprzedawać swoje produkty jako przyjazne dla klimatu.

Według szeregu najnowszych badań i raportów, przemysłowa hodowla zwierząt przyczynia się do wylesiania, zanieczyszczania środowiska oraz ocieplania się klimatu. Tymczasem, jak wynika ze śledztwa przeprowadzonego przez organizację środowiskową DeSmog, przemysł mięsny na całym świecie naśladuje wieloletnią taktykę koncernów tytoniowych, aby umniejszyć swoją rolę w napędzaniu kryzysu klimatycznego.

Przez pięć miesięcy DeSmog analizowała szczegółowo działalność 10 największych firm, takich jak Tyson Foods i zauważyła szereg nieprawidłowości, takich jak fakt, że aż cztery z dziesięciu analizowanych firm zaniżyły swoje roczne emisje, co wynika z porównania ich z szacunkami organizacji pozarządowych, skupiających się na zagadnieniach związanych ze zrównoważonym rolnictwem.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Zielone technologie
Naprawa samolotu podczas lotu
Zielone technologie
Kolos na pustyni. Dubaj pokazał, jak może wyglądać przyszłość produkcji żywności
Zielone technologie
Spalarnie mają swoje miejsce na rynku
Zielone technologie
Naukowcy opracowali nową metodę wychwytywania CO2. Ma być tania
Zielone technologie
UE stawia na zielony przemysł. Kluczowy element „Zielonego Ładu”
Materiał Promocyjny
Wsparcie dla beneficjentów dotacji unijnych, w tym środków z KPO