Reklama

Kiwi i awokado z Włoch: tak klimat zmienia uprawy owoców

Na południu Europy coraz trudniej uprawiać brzoskwinie czy morele, ale kraje regionu wyrastają na liderów w eksporcie owoców, których uprawa była tam do tej pory niemożliwa.

Publikacja: 26.07.2021 15:24

Kiwi i awokado z Włoch: tak klimat zmienia uprawy owoców

Foto: Gabriella Clare Marino/ Unsplash

Jedną z konsekwencji ocieplającej się planety jest zmiana terenów, na których możliwe są uprawy poszczególnych gatunków roślin. Europa stopniowo staje się producentem egzotycznych owoców, które do niedawna sprowadzano z tropikalnych i subtropikalnych krajów Azji i Ameryki Południowej.

Czytaj też: Coraz większe susze pozbawią nas kawy, czekolady i soi
Pozostało jeszcze 85% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Planeta
To był najcieplejszy czerwiec w historii zachodniej Europy. Dwie fale upałów
Planeta
Przyrodniczy „raj na Ziemi” może zniknąć. Zagrożeniem zmiany klimatu i turyści
Planeta
Globalny budżet węglowy bliski wyczerpania. „Klimat płonie”
Planeta
W Polsce rośnie lęk przed zmianami klimatu. Wierzymy, że rząd nas ochroni
Materiał Promocyjny
Sprzedaż motocykli mocno się rozpędza
Planeta
Europę opanowuje fala upałów, a Polska zaczyna oszczędzać wodę
Reklama
Reklama