Steki z laboratorium wkrótce na grillu

Mięso komórkowe szturmem zdobywa kolejne rynki na świecie i zdaniem ekspertów to kwestia czasu, zanim trafi również na polskie stoły.

Publikacja: 04.05.2023 08:00

Produkcja mięsa w laboratorium pozwala zaoszczędzić 90 proc. gruntów, 96 proc. wody i 39 proc. energ

Produkcja mięsa w laboratorium pozwala zaoszczędzić 90 proc. gruntów, 96 proc. wody i 39 proc. energii elektrycznej w porównaniu z tradycyjną hodowlą przemysłową

Foto: nevodka.com / AdobeStock

Świat zmaga się z szeregiem wyzwań, w których czołówce należy wymienić pogłębiający się kryzys klimatyczny oraz konieczność zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego rosnącej globalnej populacji. Nie ulega wątpliwości, że system produkcji żywności musi się zmienić, bo dotychczasowy pochłania ogromne ilości zasobów, generując przy tym potężne emisje gazów cieplarnianych. Dodatkowo, choć produkujemy odpowiednią ilość pożywienia, 828 milionów ludzi na świecie cierpi z powodu głodu.

Pozostało jeszcze 93% artykułu

Tylko 9 zł z Płatnościami powtarzalnymi

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Na talerzu
Koniec greenwashingu w branży mięsnej? Nowe wytyczne dla producentów
Materiał Promocyjny
VI Krajowe Dni Pola Bratoszewice 2025
Na talerzu
Kolejny europejski rząd zaleca dietę roślinną. „Sytuacja wymaga zmiany”
Na talerzu
Sportowcy w Paryżu chcą jeść więcej mięsa. Igrzyska coraz mniej wegańskie
Na talerzu
Nowy raport Banku Światowego: musimy jeść mniej mięsa, bo ugotujemy planetę
Materiał Promocyjny
Cyberprzestępczy biznes coraz bardziej profesjonalny. Jak ochronić firmę
Na talerzu
Nowe dane na temat marnowania żywności na świecie. Kto wyrzuca najwięcej?
Materiał Promocyjny
Pogodny dzień. Wiatr we włosach. Dookoła woda po horyzont