DNA mamuta. Przepis na bardziej intensywny smak roślinnego burgera

Paleo to kolejny start-up, który postanowił wykorzystać mamucie geny do stworzenia oryginalnego produktu spożywczego, który ma zwrócić uwagę na komórkową hodowlę mięsa.

Publikacja: 17.04.2023 10:39

Wegański burger

Wegański burger

Foto: Adobe Stock

Australijski start-up Vox ogłosił niedawno stworzenie w laboratorium klopsików, które powstały z hodowanych komórek owcy oraz DNA mamuta. Zespół naukowców wyprodukował ok. 400 gramów mamuciego mięsa, nikt go jednak nie spróbował, bo zdaniem jego twórców istnieje szansa, że ludzie są na nie uczuleni, z uwagi na tysiące lat przerwy w jego konsumpcji. Dyrektor start-upu stwierdził, że głównym celem projektu było zwrócenie uwagi na możliwości związane z produkcją mięsa komórkowego. Produkt trafił do niderlandzkiego muzeum nauki i medycyny Rijksmuseum Boerhaave.

Czytaj więcej

Rząd Włoch chce zakazać mięsa z laboratorium

Niewykluczone, że mamucie DNA trafi jednak na nasze stoły, w postaci jednego ze składników roślinnych burgerów. Belgijski start-up Paleo zdecydował się na urozmaicenie przepisu, twierdząc, że wpłynie to na zintensyfikowanie mięsnego smaku burgera. Według przedstawicieli start-upu, dzięki mioglobinie mamuciej mięsny aromat jest znacznie silniejszy niż przy wykorzystaniu krowiej. W przeciwieństwie do produktu Vox, burgery Paleo zostały poddane konsumpcji, a ich testerzy potwierdzili, że ich smak jest bardzo wyrazisty.

Do produkcji burgera start-up wykorzystał proces precyzyjnej fermentacji oraz drożdże, dzięki czemu możliwe było stworzenie różnych białek zwierzęcych, tzw. mioglobin bez wykorzystania komórek zwierzęcych. Odtworzenie mamuciego białka było możliwe dzięki wykorzystaniu krótkich sekwencji DNA pobranych ze skamieliny sprzed 1,2 miliona lat, znajdującej się w szwedzkim Centrum Paleogenetyki.

Czytaj więcej

Dieta najlepsza dla klimatu. Porównali 6 najpopularniejszych

Nie wiadomo jednak, czy burger trafi kiedykolwiek na sklepowe półki. Paleo zajmuje się sprzedażą stworzonych przez siebie białek firmom, które są zainteresowane stworzeniem realistycznych zamienników mięsa produkowanego w sposób tradycyjny.

Nowy produkt Paleo mógłby się jednak stać jednym ze sposobów na walkę ze zmianami klimatu dzięki produkcji żywności w sposób bardziej zrównoważony. Szacuje się, że do 2050 roku globalna populacja sięgnie 9,7 mld, co oznacza konieczność zaspokojenia rosnącego zapotrzebowania na żywność, a z uwagi na pogłębiający się kryzys klimatyczny, nie można opierać się na konwencjonalnych metodach jej produkcji.

Australijski start-up Vox ogłosił niedawno stworzenie w laboratorium klopsików, które powstały z hodowanych komórek owcy oraz DNA mamuta. Zespół naukowców wyprodukował ok. 400 gramów mamuciego mięsa, nikt go jednak nie spróbował, bo zdaniem jego twórców istnieje szansa, że ludzie są na nie uczuleni, z uwagi na tysiące lat przerwy w jego konsumpcji. Dyrektor start-upu stwierdził, że głównym celem projektu było zwrócenie uwagi na możliwości związane z produkcją mięsa komórkowego. Produkt trafił do niderlandzkiego muzeum nauki i medycyny Rijksmuseum Boerhaave.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Na talerzu
Nowy raport Banku Światowego: musimy jeść mniej mięsa, bo ugotujemy planetę
Na talerzu
Nowe dane na temat marnowania żywności na świecie. Kto wyrzuca najwięcej?
Na talerzu
Dieta planetarna może opóźnić zmiany klimatyczne o 15 lat. Na czym polega?
Na talerzu
Jakie potrawy najczęściej wyrzucamy w święta? Na czele ulubiony polski przysmak
Na talerzu
ONZ ignoruje konieczność ograniczenia spożycia mięsa. Eksperci: „Zdumiewające”
Materiał Promocyjny
Technologia na etacie. Jak zbudować efektywny HR i skutecznie zarządzać kapitałem ludzkim?