Reklama

DNA mamuta. Przepis na bardziej intensywny smak roślinnego burgera

Paleo to kolejny start-up, który postanowił wykorzystać mamucie geny do stworzenia oryginalnego produktu spożywczego, który ma zwrócić uwagę na komórkową hodowlę mięsa.

Publikacja: 17.04.2023 10:39

Wegański burger

Wegański burger

Foto: Adobe Stock

Australijski start-up Vox ogłosił niedawno stworzenie w laboratorium klopsików, które powstały z hodowanych komórek owcy oraz DNA mamuta. Zespół naukowców wyprodukował ok. 400 gramów mamuciego mięsa, nikt go jednak nie spróbował, bo zdaniem jego twórców istnieje szansa, że ludzie są na nie uczuleni, z uwagi na tysiące lat przerwy w jego konsumpcji. Dyrektor start-upu stwierdził, że głównym celem projektu było zwrócenie uwagi na możliwości związane z produkcją mięsa komórkowego. Produkt trafił do niderlandzkiego muzeum nauki i medycyny Rijksmuseum Boerhaave.

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Na talerzu
Greenpeace: ryby z Bałtyku zanieczyszczone chemikaliami
Materiał Promocyjny
W poszukiwaniu nowego pokolenia prezesów: dlaczego warto dbać o MŚP
Na talerzu
Znów głośno o diecie planetarnej. Eksperci ostrzegają przed dezinformacją
Na talerzu
Produkty spożywcze drożeją z powodu zmian klimatu. Wyniki globalnego badania
Na talerzu
Koniec greenwashingu w branży mięsnej? Nowe wytyczne dla producentów
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Na talerzu
Kolejny europejski rząd zaleca dietę roślinną. „Sytuacja wymaga zmiany”
Materiał Promocyjny
Prawnik 4.0 – AI, LegalTech, dane w codziennej praktyce
Reklama
Reklama