Reklama

DNA mamuta. Przepis na bardziej intensywny smak roślinnego burgera

Paleo to kolejny start-up, który postanowił wykorzystać mamucie geny do stworzenia oryginalnego produktu spożywczego, który ma zwrócić uwagę na komórkową hodowlę mięsa.

Publikacja: 17.04.2023 10:39

Wegański burger

Wegański burger

Foto: Adobe Stock

Australijski start-up Vox ogłosił niedawno stworzenie w laboratorium klopsików, które powstały z hodowanych komórek owcy oraz DNA mamuta. Zespół naukowców wyprodukował ok. 400 gramów mamuciego mięsa, nikt go jednak nie spróbował, bo zdaniem jego twórców istnieje szansa, że ludzie są na nie uczuleni, z uwagi na tysiące lat przerwy w jego konsumpcji. Dyrektor start-upu stwierdził, że głównym celem projektu było zwrócenie uwagi na możliwości związane z produkcją mięsa komórkowego. Produkt trafił do niderlandzkiego muzeum nauki i medycyny Rijksmuseum Boerhaave.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Na talerzu
Produkty spożywcze drożeją z powodu zmian klimatu. Wyniki globalnego badania
Na talerzu
Koniec greenwashingu w branży mięsnej? Nowe wytyczne dla producentów
Na talerzu
Kolejny europejski rząd zaleca dietę roślinną. „Sytuacja wymaga zmiany”
Na talerzu
Sportowcy w Paryżu chcą jeść więcej mięsa. Igrzyska coraz mniej wegańskie
Materiał Promocyjny
Bieszczady to region, który wciąż zachowuje aurę dzikości i tajemniczości
Na talerzu
Nowy raport Banku Światowego: musimy jeść mniej mięsa, bo ugotujemy planetę
Materiał Promocyjny
Jak sfinansować rozwój w branży rolno-spożywczej?
Reklama
Reklama