Rząd Włoch chce zakazać mięsa z laboratorium

Walkę z mięsem komórkowym politycy Włoch uzasadniają m.in. chęcią ochrony dziedzictwa kulinarnego, zdrowia obywateli oraz sektora rolnego.

Publikacja: 05.04.2023 14:00

Rząd Włoch chce zakazać mięsa z laboratorium

Foto: Adobe Stock

Choć zainteresowanie produkcją mięsa z laboratorium na świecie rośnie, a kolejne kraje prześcigają się w inwestycjach w tę branżę, nie brakuje również sceptyków. Sprzeciw wobec produkcji mięsa komórkowego wyraził włoski rząd, popierając ustawę zakazującą produkcji i sprzedaży „syntetycznej żywności” we Włoszech. Jeśli zostanie podpisana, włoski przemysł nie będzie mógł produkować żywności ani paszy „z kultur komórkowych lub tkanek pochodzących od kręgowców”, a za złamanie przepisów grozić będzie grzywna w wysokości do 60 000 euro.

Czytaj więcej

Pierwsza polska firma będzie produkować mięso komórkowe

Jak wyjaśnił włoski minister rolnictwa, suwerenności żywnościowej i polityki leśnej Francesco Lollobrigida, celem ustawy jest „ochrona naszej kultury i naszych tradycji, w tym żywności i wina”. Polityk wyraził też opinię, że produkty stworzone w laboratorium nie gwarantują odpowiedniej jakości.

Stanowisko włoskiego rządu skrytykowały organizacje pozarządowe oraz eksperci, podkreślając, że produkcja mięsa komórkowego stanowi ważny krok w walce z kryzysem klimatycznym oraz może pomóc w zapewnieniu bezpieczeństwa żywnościowego. Jak podkreśla Międzynarodowa Organizacja Ochrony Zwierząt (Oipa), mięso produkowane laboratoryjnie, chociaż pochodzi z komórek zwierzęcych, stanowi „etyczną alternatywę”, która nie szkodzi dobrostanowi zwierząt ani równowadze środowiskowej.

– Uchwalenie takiego prawa zamknęłoby potencjał gospodarczy tej rodzącej się gałęzi we Włoszech, hamując postęp naukowy i wysiłki na rzecz łagodzenia zmiany klimatu, a także ograniczając wybór konsumentów. Może też powstrzymać włoskich naukowców przed wykonaniem istotnej pracy oraz doprowadzić do zablokowania funkcjonowania włoskich startupów, zajmujących się produkcją mięsa komórkowego – stwierdziła Alice Ravenscroft, szefowa ds. polityki w Good Food Institute Europe.

Czytaj więcej

Do 2040 roku 60 proc. mięsa będzie z roślin lub z laboratorium

Jak zauważają eksperci, włoski opór może okazać się bezsensowny, jeśli mięso z laboratorium zostanie wprowadzone do obrotu w Unii Europejskiej, a wiele wskazuje na to, że prędzej czy później do tego dojdzie. Według opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) rolnictwo oparte na komórkach, takie jak mięso komórkowe, „można uznać za obiecujące i innowacyjne rozwiązanie dla zdrowych i przyjaznych dla środowiska systemów żywnościowych”.

Choć zainteresowanie produkcją mięsa z laboratorium na świecie rośnie, a kolejne kraje prześcigają się w inwestycjach w tę branżę, nie brakuje również sceptyków. Sprzeciw wobec produkcji mięsa komórkowego wyraził włoski rząd, popierając ustawę zakazującą produkcji i sprzedaży „syntetycznej żywności” we Włoszech. Jeśli zostanie podpisana, włoski przemysł nie będzie mógł produkować żywności ani paszy „z kultur komórkowych lub tkanek pochodzących od kręgowców”, a za złamanie przepisów grozić będzie grzywna w wysokości do 60 000 euro.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Na talerzu
Nowe dane na temat marnowania żywności na świecie. Kto wyrzuca najwięcej?
Na talerzu
Dieta planetarna może opóźnić zmiany klimatyczne o 15 lat. Na czym polega?
Na talerzu
Jakie potrawy najczęściej wyrzucamy w święta? Na czele ulubiony polski przysmak
Na talerzu
ONZ ignoruje konieczność ograniczenia spożycia mięsa. Eksperci: „Zdumiewające”
Na talerzu
Eksperci z Harvardu: produkcję mięsa trzeba ograniczyć dla dobra klimatu