Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Aktualizacja: 19.09.2025 13:54 Publikacja: 05.04.2023 14:00
Foto: Adobe Stock
Choć zainteresowanie produkcją mięsa z laboratorium na świecie rośnie, a kolejne kraje prześcigają się w inwestycjach w tę branżę, nie brakuje również sceptyków. Sprzeciw wobec produkcji mięsa komórkowego wyraził włoski rząd, popierając ustawę zakazującą produkcji i sprzedaży „syntetycznej żywności” we Włoszech. Jeśli zostanie podpisana, włoski przemysł nie będzie mógł produkować żywności ani paszy „z kultur komórkowych lub tkanek pochodzących od kręgowców”, a za złamanie przepisów grozić będzie grzywna w wysokości do 60 000 euro.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Zmiany klimatyczne i towarzyszące im ekstremalne zjawiska pogodowe doprowadziły do gwałtownego wzrostu cen podst...
Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) postanowił ukrócić nieetyczne praktyki branży mięsnej. To ma u...
Nowe zalecenia dietetyczne Austrii uwzględniają zarówno przesłanki zdrowotne, jak i klimatyczne. To kolejne pańs...
Menu w wiosce olimpijskiej podczas tegorocznych igrzysk olimpijskich w Paryżu miało opierać się głównie na rośli...
Nowy raport ekspertów Banku Światowego alarmuje: zmiany w rolnictwie są niezbędne, aby ograniczyć globalne emisj...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas