Za inicjatywą stoją Jarosław Krzyżanowski, twórca drobiarskiej grupy KPS i Wiesław Macherzyński, który w LabFarm pełni funkcję COO oraz zespół doświadczonych naukowców. Powstanie LabFarm, to odpowiedź na problemy branży drobiarskiej, klimatyczne i wyjście naprzeciw oczekiwaniom konsumentów, dla których kwestie wpływu na środowisko oraz dobrostanu zwierząt mają coraz większe znaczenie.
Firma wykorzystuje doświadczenie i wiedzę KPS Food zdobywaną od 2000 roku, by rozwinąć alternatywne źródło pozyskiwania mięsa drobiowego. Obecnie zespół jest w fazie badawczo-rozwojowej. Od jej powodzenia zależy start fazy produkcji przemysłowej, który przewidziany jest na 2025 rok.
- Misją LabFarm jest, by najpierw wyhodować pełnowartościowe mięso drobiowe, następnie dostarczyć je konsumentom i to bez poświęcania życia zwierzęcia. Mięso komórkowe, to produkt dobry dla wszystkich. Dla ludzi, zwierząt i dla planety - wskazuje Wiesław Macherzyński, COO LabFarm.
Czytaj więcej
Mięso komórkowe w listopadzie uzyskało aprobatę amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków. Chiny również zamierzają wydać wkrótce decyzję w tym zakresie. Produkt niebawem może zagościć na sklepowych półkach.
Firma chce tworzyć prawdziwe mięso bez cierpienia tak, aby dostarczać konsumentom ich ulubione produkty przy jak najmniejszym wpływie na środowisko. Zespół wierzy, że nauka i technologia mogą zmieniać świat na lepsze w sposób, który kiedyś wydawał się niemożliwy.