Pierwsza polska firma będzie produkować mięso komórkowe

LabFarm to pierwsza i jedyna firma w Polsce, która podjęła się ambitnego zadania produkcji mięsa w warunkach laboratoryjnych.

Publikacja: 03.04.2023 11:06

Pierwsza polska firma będzie produkować mięso komórkowe

Foto: Bloomberg

Za inicjatywą stoją Jarosław Krzyżanowski, twórca drobiarskiej grupy KPS i Wiesław Macherzyński, który w LabFarm pełni funkcję COO oraz zespół doświadczonych naukowców. Powstanie LabFarm, to odpowiedź na problemy branży drobiarskiej, klimatyczne i wyjście naprzeciw oczekiwaniom konsumentów, dla których kwestie wpływu na środowisko oraz dobrostanu zwierząt mają coraz większe znaczenie.

Firma wykorzystuje doświadczenie i wiedzę KPS Food zdobywaną od 2000 roku, by rozwinąć alternatywne źródło pozyskiwania mięsa drobiowego. Obecnie zespół jest w fazie badawczo-rozwojowej. Od jej powodzenia zależy start fazy produkcji przemysłowej, który przewidziany jest na 2025 rok.

- Misją LabFarm jest, by najpierw wyhodować pełnowartościowe mięso drobiowe, następnie dostarczyć je konsumentom i to bez poświęcania życia zwierzęcia. Mięso komórkowe, to produkt dobry dla wszystkich. Dla ludzi, zwierząt i dla planety - wskazuje Wiesław Macherzyński, COO LabFarm.

Czytaj więcej

Wyścig po sztuczne mięso przyspiesza. Niebawem na sklepowych półkach?

Firma chce tworzyć prawdziwe mięso bez cierpienia tak, aby dostarczać konsumentom ich ulubione produkty przy jak najmniejszym wpływie na środowisko. Zespół wierzy, że nauka i technologia mogą zmieniać świat na lepsze w sposób, który kiedyś wydawał się niemożliwy.

Rosnąca populacja i zwiększający się apetyt na mięso w krajach rozwijających się, sprawią, że globalnie popyt na mięso wzrośnie o 73 proc. do roku 2050. Branża rolno-spożywcza będzie musiała nawet dwukrotnie zwiększyć swoją wydajność, żeby sprostać tym wyzwaniom. Mięso komórkowe jest odpowiedzią na ten, jak i na wiele innych problemów, z którymi ludzkość mierzyć się będzie w kolejnych dekadach.

Przemysłowa hodowla zwierząt niszczy naszą planetę. Produkcja mięsa zajmuje 80 proc. wszystkich gruntów rolnych i odpowiada za 1/5 wszystkich gazów cieplarnianych wytwarzanych przez człowieka. Możemy tego uniknąć, nie rezygnując z mięsa.

Na talerzu
Nowe dane na temat marnowania żywności na świecie. Kto wyrzuca najwięcej?
Na talerzu
Dieta planetarna może opóźnić zmiany klimatyczne o 15 lat. Na czym polega?
Na talerzu
Jakie potrawy najczęściej wyrzucamy w święta? Na czele ulubiony polski przysmak
Na talerzu
ONZ ignoruje konieczność ograniczenia spożycia mięsa. Eksperci: „Zdumiewające”
Na talerzu
Eksperci z Harvardu: produkcję mięsa trzeba ograniczyć dla dobra klimatu