Naukowcy: rezygnacja z mięsa to nie opcja, ale konieczność

Autorzy badania opublikowanego na łamach czasopisma Sustainability podkreślają, że konieczność odejścia od konsumpcji produktów odzwierzęcych w krajach rozwiniętych, jest faktem.

Publikacja: 06.10.2022 12:42

Naukowcy: rezygnacja z mięsa to nie opcja, ale konieczność

Foto: Adobe Stock

Naukowcy z Maryland's Towson University oraz University of Wisconsin przeprowadzili analizę 238 artykułów opublikowanych w amerykańskich mediach w latach 2018-2020. Porównano w niej sposób omówienia dwóch kwestii: konieczności przejścia na dietę roślinną oraz potrzeby redukcji marnowania żywności. Zauważono, że o ile tę drugą przedstawiano jako problem, który należy rozwiązać przy pomocy właściwego wsparcia politycznego oraz instytucjonalnego, potrzeba zmiany w sposobie odżywiania była z reguły prezentowana jako kwestia bardzo indywidualna, będąca przedmiotem kontrowersji.

Pozostało jeszcze 81% artykułu

RP.PL tylko 19 zł za 3 miesiące!

Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Na talerzu
Koniec greenwashingu w branży mięsnej? Nowe wytyczne dla producentów
Materiał Promocyjny
Jak przez ćwierć wieku zmieniał się rynek leasingu
Na talerzu
Kolejny europejski rząd zaleca dietę roślinną. „Sytuacja wymaga zmiany”
Na talerzu
Sportowcy w Paryżu chcą jeść więcej mięsa. Igrzyska coraz mniej wegańskie
Na talerzu
Raport: giganci przemysłu mięsnego i mleczarskiego wciąż oszukują konsumentów
Materiał Promocyjny
5G – przepis na rozwój twojej firmy i miejscowości
Na talerzu
Nowy raport Banku Światowego: musimy jeść mniej mięsa, bo ugotujemy planetę
Materiał Promocyjny
Nowości dla przedsiębiorców w aplikacji PeoPay