Europarlamentarzyści wzywają KE do promocji diety roślinnej

Parlament Europejski wezwał Komisję Europejską do promocji zdrowej diety opartej na roślinach oraz zmniejszenia spożycia mięsa w ramach walki z rakiem.

Publikacja: 23.02.2022 14:33

Europarlamentarzyści wzywają KE do promocji diety roślinnej

Foto: Adobe Stock

Przyjęta przez Parlament Europejski rezolucja wzywa Komisję Europejską oraz państwa członkowskie do wdrożenia szeregu zmian w celu skuteczniejszej walki z rosnącą liczbą zachorowań na nowotwory. Oprócz zachęty do spożywania zdrowszej diety roślinnej oraz ograniczenia nadmiernej konsumpcji mięsa i żywności przetworzonej, rezolucja wzywa również do zwiększenia inwestycji w metody badań biomedycznych w których nie wykorzystuje się zwierząt, celem zastąpienia przestarzałych metod w badaniach nad rakiem.

Czytaj więcej

Dieta roślinna może wydłużyć życie nawet o dekadę

W 2020 roku Wspólne Centrum Badawcze (JRC) Komisji Europejskiej uznało, że badania rakotwórczości, zwłaszcza z wykorzystaniem gryzoni, nie są wystarczające do oceny zagrożenia dla ludzkiego zdrowia. Tymczasem m.in. przedkliniczne badania nad rakiem piersi, opierają się z reguły na modelach zwierzęcych, głównie gryzoni.

Jednym z najczęstszych i najbardziej śmiertelnych nowotworów występujących w Europie jest rak jelita grubego. Jak odkryli naukowcy, zdrowa dieta bogata w błonnik oraz rośliny strączkowe oraz uboga w białko i tłuszcze zwierzęce, może chronić przed zachorowaniem. Odkryto również, że dieta wegańska obniża poziom hormonów odpowiedzialnych za rozwój raka o 13 proc. u kobiet i 9 proc. u mężczyzn.

Véronique Trillet-Lenoir ze Specjalnej Komisji ds. Walki z Rakiem (BECA) nazwała nową strategię „historyczną, zarówno pod względem jej ambicji, celów, jak i zasobów, które zapewnimy. „Wreszcie będziemy mogli wspólnie skutecznie walczyć z nierównościami zdrowotnymi utrzymującymi się w Unii Europejskiej i odpowiadać na potrzeby milionów Europejczyków dotkniętych tą chorobą” – stwierdziła Trillet-Lenoir.

dr Joanna Swabe, starszy dyrektor ds. publicznych w organizacji Humane Society International (HSI), podkreśliła, że budujący jest fakt, iż „Parlament Europejski dostrzega czynniki ryzyka związane z produktami pochodzenia zwierzęcego, a także ochronne korzyści wynikające ze spożywania diety bardziej roślinnej.”

„Istnieje coraz więcej dowodów naukowych na to, że spożywanie mięsa i produktów mlecznych może mieć szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) ostrzega, że przetworzone mięso jest rakotwórcze, że czerwone mięso prawdopodobnie zwiększa ryzyko raka jelita, a spożywanie ekwiwalentu mniej niż dwóch plasterków bekonu dziennie zwiększa ryzyko raka jelita grubego o 18 proc.” — powiedziała Swabe.

Liczba zachorowań na raka w Europie stanowi 25 proc. przypadków nowotworów na świecie, a w Unii Europejskiej każdego roku z tego powodu umiera aż 1,3 mln osób. Rezolucję przyjęto przez Tygodniem Akcji Zapobiegania Rakowi, w efekcie ogłoszenia wartego 4 miliardy euro planu walki z nowotworem.

Przyjęta przez Parlament Europejski rezolucja wzywa Komisję Europejską oraz państwa członkowskie do wdrożenia szeregu zmian w celu skuteczniejszej walki z rosnącą liczbą zachorowań na nowotwory. Oprócz zachęty do spożywania zdrowszej diety roślinnej oraz ograniczenia nadmiernej konsumpcji mięsa i żywności przetworzonej, rezolucja wzywa również do zwiększenia inwestycji w metody badań biomedycznych w których nie wykorzystuje się zwierząt, celem zastąpienia przestarzałych metod w badaniach nad rakiem.

Pozostało 83% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Na talerzu
Raport: giganci przemysłu mięsnego i mleczarskiego wciąż oszukują konsumentów
Na talerzu
Nowy raport Banku Światowego: musimy jeść mniej mięsa, bo ugotujemy planetę
Na talerzu
Nowe dane na temat marnowania żywności na świecie. Kto wyrzuca najwięcej?
Na talerzu
Dieta planetarna może opóźnić zmiany klimatyczne o 15 lat. Na czym polega?
Materiał Promocyjny
Mity i fakty – Samochody elektryczne nie są ekologiczne
Na talerzu
Jakie potrawy najczęściej wyrzucamy w święta? Na czele ulubiony polski przysmak