Europarlamentarzyści wzywają KE do promocji diety roślinnej

Parlament Europejski wezwał Komisję Europejską do promocji zdrowej diety opartej na roślinach oraz zmniejszenia spożycia mięsa w ramach walki z rakiem.

Publikacja: 23.02.2022 14:33

Europarlamentarzyści wzywają KE do promocji diety roślinnej

Foto: Adobe Stock

Przyjęta przez Parlament Europejski rezolucja wzywa Komisję Europejską oraz państwa członkowskie do wdrożenia szeregu zmian w celu skuteczniejszej walki z rosnącą liczbą zachorowań na nowotwory. Oprócz zachęty do spożywania zdrowszej diety roślinnej oraz ograniczenia nadmiernej konsumpcji mięsa i żywności przetworzonej, rezolucja wzywa również do zwiększenia inwestycji w metody badań biomedycznych w których nie wykorzystuje się zwierząt, celem zastąpienia przestarzałych metod w badaniach nad rakiem.

Czytaj więcej

Dieta roślinna może wydłużyć życie nawet o dekadę

W 2020 roku Wspólne Centrum Badawcze (JRC) Komisji Europejskiej uznało, że badania rakotwórczości, zwłaszcza z wykorzystaniem gryzoni, nie są wystarczające do oceny zagrożenia dla ludzkiego zdrowia. Tymczasem m.in. przedkliniczne badania nad rakiem piersi, opierają się z reguły na modelach zwierzęcych, głównie gryzoni.

Jednym z najczęstszych i najbardziej śmiertelnych nowotworów występujących w Europie jest rak jelita grubego. Jak odkryli naukowcy, zdrowa dieta bogata w błonnik oraz rośliny strączkowe oraz uboga w białko i tłuszcze zwierzęce, może chronić przed zachorowaniem. Odkryto również, że dieta wegańska obniża poziom hormonów odpowiedzialnych za rozwój raka o 13 proc. u kobiet i 9 proc. u mężczyzn.

Véronique Trillet-Lenoir ze Specjalnej Komisji ds. Walki z Rakiem (BECA) nazwała nową strategię „historyczną, zarówno pod względem jej ambicji, celów, jak i zasobów, które zapewnimy. „Wreszcie będziemy mogli wspólnie skutecznie walczyć z nierównościami zdrowotnymi utrzymującymi się w Unii Europejskiej i odpowiadać na potrzeby milionów Europejczyków dotkniętych tą chorobą” – stwierdziła Trillet-Lenoir.

dr Joanna Swabe, starszy dyrektor ds. publicznych w organizacji Humane Society International (HSI), podkreśliła, że budujący jest fakt, iż „Parlament Europejski dostrzega czynniki ryzyka związane z produktami pochodzenia zwierzęcego, a także ochronne korzyści wynikające ze spożywania diety bardziej roślinnej.”

„Istnieje coraz więcej dowodów naukowych na to, że spożywanie mięsa i produktów mlecznych może mieć szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) ostrzega, że przetworzone mięso jest rakotwórcze, że czerwone mięso prawdopodobnie zwiększa ryzyko raka jelita, a spożywanie ekwiwalentu mniej niż dwóch plasterków bekonu dziennie zwiększa ryzyko raka jelita grubego o 18 proc.” — powiedziała Swabe.

Liczba zachorowań na raka w Europie stanowi 25 proc. przypadków nowotworów na świecie, a w Unii Europejskiej każdego roku z tego powodu umiera aż 1,3 mln osób. Rezolucję przyjęto przez Tygodniem Akcji Zapobiegania Rakowi, w efekcie ogłoszenia wartego 4 miliardy euro planu walki z nowotworem.

Przyjęta przez Parlament Europejski rezolucja wzywa Komisję Europejską oraz państwa członkowskie do wdrożenia szeregu zmian w celu skuteczniejszej walki z rosnącą liczbą zachorowań na nowotwory. Oprócz zachęty do spożywania zdrowszej diety roślinnej oraz ograniczenia nadmiernej konsumpcji mięsa i żywności przetworzonej, rezolucja wzywa również do zwiększenia inwestycji w metody badań biomedycznych w których nie wykorzystuje się zwierząt, celem zastąpienia przestarzałych metod w badaniach nad rakiem.

Pozostało 83% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Kup teraz
Na talerzu
ONZ ignoruje konieczność ograniczenia spożycia mięsa. Eksperci: „Zdumiewające”
Na talerzu
Eksperci z Harvardu: produkcję mięsa trzeba ograniczyć dla dobra klimatu
Na talerzu
Te dane to zimny prysznic dla Niemców. Nowe wytyczne dotyczące diety „eko”
Na talerzu
Francja mogłaby osiągnąć cele klimatyczne. Na drodze stoi jednak miłość do mięsa
Na talerzu
Jaka dieta jest najlepsza dla zachowania zdrowia? Naukowcy znaleźli odpowiedź