Fińscy naukowcy stworzyli ekologiczne jajka z grzybów

Innowacyjna formuła została opracowana przez wykorzystanie fermentacji grzybów, ma podobne właściwości szansę na to, by zastąpić kurze jajka.

Publikacja: 15.02.2022 16:48

Fińscy naukowcy stworzyli ekologiczne jajka z grzybów

Foto: Bloomberg

Boom na roślinne zamienniki produktów odzwierzęcych trwa, a naukowcy prześcigają się w pracy nad innowacyjnymi pomysłami, mającymi ograniczyć przemysłową hodowlę zwierząt i ograniczyć jej negatywny wpływ na środowisko.

Fińscy naukowcy postanowili opracować zrównoważoną i wegańską wersję produktu, mogącego zastąpić kurze jaja w przemyśle spożywczym. Badania zostały przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Helsińskiego we współpracy z VTT Technical Research Center of Finland. Uzyskane białko jaja zostało stworzona z Trichoderma reesei, gatunku grzyba wykorzystywanego między innymi do produkcji odzieży z jeansu z efektem spranego materiału.

O tym jak szybko zmienia się świat. Ameryka z nowym prezydentem. Chiny z własnymi rozwiązaniami AI. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, inspirujemy, analizujemy

Na talerzu
Koniec greenwashingu w branży mięsnej? Nowe wytyczne dla producentów
Na talerzu
Kolejny europejski rząd zaleca dietę roślinną. „Sytuacja wymaga zmiany”
Na talerzu
Sportowcy w Paryżu chcą jeść więcej mięsa. Igrzyska coraz mniej wegańskie
Na talerzu
Raport: giganci przemysłu mięsnego i mleczarskiego wciąż oszukują konsumentów
Na talerzu
Nowy raport Banku Światowego: musimy jeść mniej mięsa, bo ugotujemy planetę