Reklama

Fińscy naukowcy stworzyli ekologiczne jajka z grzybów

Innowacyjna formuła została opracowana przez wykorzystanie fermentacji grzybów, ma podobne właściwości szansę na to, by zastąpić kurze jajka.

Publikacja: 15.02.2022 16:48

Fińscy naukowcy stworzyli ekologiczne jajka z grzybów

Foto: Bloomberg

Boom na roślinne zamienniki produktów odzwierzęcych trwa, a naukowcy prześcigają się w pracy nad innowacyjnymi pomysłami, mającymi ograniczyć przemysłową hodowlę zwierząt i ograniczyć jej negatywny wpływ na środowisko.

Fińscy naukowcy postanowili opracować zrównoważoną i wegańską wersję produktu, mogącego zastąpić kurze jaja w przemyśle spożywczym. Badania zostały przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Helsińskiego we współpracy z VTT Technical Research Center of Finland. Uzyskane białko jaja zostało stworzona z Trichoderma reesei, gatunku grzyba wykorzystywanego między innymi do produkcji odzieży z jeansu z efektem spranego materiału.

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Na talerzu
Dynie na Halloween to rosnący problem. Eksperci o skali marnowania żywności
Materiał Promocyjny
UltraGrip Performance 3 wyznacza nowy standard w swojej klasie
Na talerzu
Greenpeace: ryby z Bałtyku zanieczyszczone chemikaliami
Na talerzu
Znów głośno o diecie planetarnej. Eksperci ostrzegają przed dezinformacją
Na talerzu
Produkty spożywcze drożeją z powodu zmian klimatu. Wyniki globalnego badania
Materiał Promocyjny
Raport o polskim rynku dostaw poza domem
Na talerzu
Koniec greenwashingu w branży mięsnej? Nowe wytyczne dla producentów
Materiał Promocyjny
Manager w erze AI – strategia, narzędzia, kompetencje AI
Reklama
Reklama