Fińscy naukowcy stworzyli ekologiczne jajka z grzybów

Innowacyjna formuła została opracowana przez wykorzystanie fermentacji grzybów, ma podobne właściwości szansę na to, by zastąpić kurze jajka.

Publikacja: 15.02.2022 16:48

Fińscy naukowcy stworzyli ekologiczne jajka z grzybów

Foto: Bloomberg

Boom na roślinne zamienniki produktów odzwierzęcych trwa, a naukowcy prześcigają się w pracy nad innowacyjnymi pomysłami, mającymi ograniczyć przemysłową hodowlę zwierząt i ograniczyć jej negatywny wpływ na środowisko.

Fińscy naukowcy postanowili opracować zrównoważoną i wegańską wersję produktu, mogącego zastąpić kurze jaja w przemyśle spożywczym. Badania zostały przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Helsińskiego we współpracy z VTT Technical Research Center of Finland. Uzyskane białko jaja zostało stworzona z Trichoderma reesei, gatunku grzyba wykorzystywanego między innymi do produkcji odzieży z jeansu z efektem spranego materiału.

Czytaj więcej

Francja i Austria stawiają na białko roślinne. Czekają na reakcję UE

Według naukowców, etyczna i nowatorska Tr-OVA ma szansę na to, by zastąpić białko jaja w przemyśle spożywczym. Wykorzystanie Tr-OVY eliminuje również ryzyko zakażenia salmonellą oraz ekspozycji na antybiotyki, co wiąże się z konsumpcją jaj kurzych.

Naukowcy zidentyfikowali kod genetyczny albuminy jaja kurzego, która stanowi około 54 proc. wszystkich białek wchodzących w skład białka jaja kurzego. Odpowiedni gen został następnie wprowadzony przez nowoczesne narzędzia biotechnologiczne do grzyba, który w wyniku tego procesu był w stanie wydzielać to samo białko, które produkują kurczęta. Białko albuminy jaja kurzego oddzielono następnie od komórek, zagęszczono i osuszono w celu wytworzenia produktu końcowego.

Tr-OVA wykazuje podobne właściwości pieniące, jak kurze białko, jej produkcja jest jednak znacznie bardziej przyjazna dla środowiska. Dotychczas najbardziej popularnym, roślinnym zamiennikiem białka jaj w kuchni była aquafaba, czyli woda będąca pozostałością po ugotowanej ciecierzycy. Mimo, że podobnie do kurzego białka poddaje się procesowi ubijania i można przy jej użyciu osiągnąć właściwą, puszystą konsystencję, trwa to ok. 20 minut. Tymczasem Tr-OVA, jak zapewniają naukowcy, znacznie szybciej poddaje się procesowi spieniania i utrzymuje uzyskaną formę.

Motywacją dla fińskich naukowców była przede wszystkim chęć stworzenia przyjaznego dla środowiska zamiennika produktu, który generuje spore emisje CO2. Produkcja 1 kg jajek generuje niemal 5 kg dwutlenku węgla.

Naukowcy porównali wpływ produkcji Tr-OVA z równoważną jednostką suszonego białka jaja kurzego produkowanego w Finlandii, Niemczech i Polsce. Oszacowano, że zastąpienie kurzych jajek białkiem z grzybów, ma szansę zredukować emisje gazów cieplarnianych o 55 proc., a w przyszłości nawet o 72 proc. Wiąże się to również z ogromną, bo aż 90 proc. oszczędnością gruntów.

Boom na roślinne zamienniki produktów odzwierzęcych trwa, a naukowcy prześcigają się w pracy nad innowacyjnymi pomysłami, mającymi ograniczyć przemysłową hodowlę zwierząt i ograniczyć jej negatywny wpływ na środowisko.

Fińscy naukowcy postanowili opracować zrównoważoną i wegańską wersję produktu, mogącego zastąpić kurze jaja w przemyśle spożywczym. Badania zostały przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Helsińskiego we współpracy z VTT Technical Research Center of Finland. Uzyskane białko jaja zostało stworzona z Trichoderma reesei, gatunku grzyba wykorzystywanego między innymi do produkcji odzieży z jeansu z efektem spranego materiału.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Kup teraz
Na talerzu
ONZ ignoruje konieczność ograniczenia spożycia mięsa. Eksperci: „Zdumiewające”
Na talerzu
Eksperci z Harvardu: produkcję mięsa trzeba ograniczyć dla dobra klimatu
Na talerzu
Te dane to zimny prysznic dla Niemców. Nowe wytyczne dotyczące diety „eko”
Na talerzu
Francja mogłaby osiągnąć cele klimatyczne. Na drodze stoi jednak miłość do mięsa
Na talerzu
Jaka dieta jest najlepsza dla zachowania zdrowia? Naukowcy znaleźli odpowiedź