Już za 19 zł miesięcznie przez rok
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 05.07.2025 20:46 Publikacja: 15.02.2022 16:48
Foto: Bloomberg
Boom na roślinne zamienniki produktów odzwierzęcych trwa, a naukowcy prześcigają się w pracy nad innowacyjnymi pomysłami, mającymi ograniczyć przemysłową hodowlę zwierząt i ograniczyć jej negatywny wpływ na środowisko.
Fińscy naukowcy postanowili opracować zrównoważoną i wegańską wersję produktu, mogącego zastąpić kurze jaja w przemyśle spożywczym. Badania zostały przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Helsińskiego we współpracy z VTT Technical Research Center of Finland. Uzyskane białko jaja zostało stworzona z Trichoderma reesei, gatunku grzyba wykorzystywanego między innymi do produkcji odzieży z jeansu z efektem spranego materiału.
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) postanowił ukrócić nieetyczne praktyki branży mięsnej. To ma u...
Nowe zalecenia dietetyczne Austrii uwzględniają zarówno przesłanki zdrowotne, jak i klimatyczne. To kolejne pańs...
Menu w wiosce olimpijskiej podczas tegorocznych igrzysk olimpijskich w Paryżu miało opierać się głównie na rośli...
Nowy raport ekspertów Banku Światowego alarmuje: zmiany w rolnictwie są niezbędne, aby ograniczyć globalne emisj...
Nowy raport Programu Narodów Zjednoczonych ds. Ochrony Środowiska (UNEP) wykazał ogromną skalę marnowania żywnoś...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas