Fińscy naukowcy stworzyli ekologiczne jajka z grzybów

Innowacyjna formuła została opracowana przez wykorzystanie fermentacji grzybów, ma podobne właściwości szansę na to, by zastąpić kurze jajka.

Publikacja: 15.02.2022 16:48

Fińscy naukowcy stworzyli ekologiczne jajka z grzybów

Foto: Bloomberg

Boom na roślinne zamienniki produktów odzwierzęcych trwa, a naukowcy prześcigają się w pracy nad innowacyjnymi pomysłami, mającymi ograniczyć przemysłową hodowlę zwierząt i ograniczyć jej negatywny wpływ na środowisko.

Fińscy naukowcy postanowili opracować zrównoważoną i wegańską wersję produktu, mogącego zastąpić kurze jaja w przemyśle spożywczym. Badania zostały przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Helsińskiego we współpracy z VTT Technical Research Center of Finland. Uzyskane białko jaja zostało stworzona z Trichoderma reesei, gatunku grzyba wykorzystywanego między innymi do produkcji odzieży z jeansu z efektem spranego materiału.

Czytaj więcej

Francja i Austria stawiają na białko roślinne. Czekają na reakcję UE

Według naukowców, etyczna i nowatorska Tr-OVA ma szansę na to, by zastąpić białko jaja w przemyśle spożywczym. Wykorzystanie Tr-OVY eliminuje również ryzyko zakażenia salmonellą oraz ekspozycji na antybiotyki, co wiąże się z konsumpcją jaj kurzych.

Naukowcy zidentyfikowali kod genetyczny albuminy jaja kurzego, która stanowi około 54 proc. wszystkich białek wchodzących w skład białka jaja kurzego. Odpowiedni gen został następnie wprowadzony przez nowoczesne narzędzia biotechnologiczne do grzyba, który w wyniku tego procesu był w stanie wydzielać to samo białko, które produkują kurczęta. Białko albuminy jaja kurzego oddzielono następnie od komórek, zagęszczono i osuszono w celu wytworzenia produktu końcowego.

Tr-OVA wykazuje podobne właściwości pieniące, jak kurze białko, jej produkcja jest jednak znacznie bardziej przyjazna dla środowiska. Dotychczas najbardziej popularnym, roślinnym zamiennikiem białka jaj w kuchni była aquafaba, czyli woda będąca pozostałością po ugotowanej ciecierzycy. Mimo, że podobnie do kurzego białka poddaje się procesowi ubijania i można przy jej użyciu osiągnąć właściwą, puszystą konsystencję, trwa to ok. 20 minut. Tymczasem Tr-OVA, jak zapewniają naukowcy, znacznie szybciej poddaje się procesowi spieniania i utrzymuje uzyskaną formę.

Motywacją dla fińskich naukowców była przede wszystkim chęć stworzenia przyjaznego dla środowiska zamiennika produktu, który generuje spore emisje CO2. Produkcja 1 kg jajek generuje niemal 5 kg dwutlenku węgla.

Naukowcy porównali wpływ produkcji Tr-OVA z równoważną jednostką suszonego białka jaja kurzego produkowanego w Finlandii, Niemczech i Polsce. Oszacowano, że zastąpienie kurzych jajek białkiem z grzybów, ma szansę zredukować emisje gazów cieplarnianych o 55 proc., a w przyszłości nawet o 72 proc. Wiąże się to również z ogromną, bo aż 90 proc. oszczędnością gruntów.

Boom na roślinne zamienniki produktów odzwierzęcych trwa, a naukowcy prześcigają się w pracy nad innowacyjnymi pomysłami, mającymi ograniczyć przemysłową hodowlę zwierząt i ograniczyć jej negatywny wpływ na środowisko.

Fińscy naukowcy postanowili opracować zrównoważoną i wegańską wersję produktu, mogącego zastąpić kurze jaja w przemyśle spożywczym. Badania zostały przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Helsińskiego we współpracy z VTT Technical Research Center of Finland. Uzyskane białko jaja zostało stworzona z Trichoderma reesei, gatunku grzyba wykorzystywanego między innymi do produkcji odzieży z jeansu z efektem spranego materiału.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Na talerzu
Koniec greenwashingu w branży mięsnej? Nowe wytyczne dla producentów
Na talerzu
Kolejny europejski rząd zaleca dietę roślinną. „Sytuacja wymaga zmiany”
Na talerzu
Sportowcy w Paryżu chcą jeść więcej mięsa. Igrzyska coraz mniej wegańskie
Na talerzu
Raport: giganci przemysłu mięsnego i mleczarskiego wciąż oszukują konsumentów
Na talerzu
Nowy raport Banku Światowego: musimy jeść mniej mięsa, bo ugotujemy planetę