Zgodnie z badaniem opublikowanym na łamach czasopisma PLOS Climate, rezygnacja z mięsa na całym świecie przyniosłaby spektakularne efekty w postaci potężnych redukcji emisji dwutlenku węgla. Jak wynika z badania, jedynie rezygnacja z mięsa w skali globalnej doprowadziłaby do redukcji globalnych emisji dwutlenku węgla aż o 68 proc. To z kolei stanowiłoby 52 proc. redukcji koniecznej aby utrzymać ocieplanie się planety na poziomie 2°C.

Jak podkreślają autorzy badania, aż jedna trzecia powierzchni Ziemi jest wykorzystywana do hodowli zwierząt gospodarskich oraz uprawy roślin przeznaczonych na ich paszę. Z kolei hodowla przemysłowa generuje każdego roku ok. 16 proc. emisji gazów cieplarnianych na świecie.

Czytaj więcej

Odkryli, jak komponować menu, żeby zachęcić do zmiany diety

Według badania, rezygnacja z hodowli zwierząt i przejście na rolnictwo wyłącznie roślinne może zmniejszyć globalne emisje o równowartość 25 gigaton dwutlenku węgla rocznie.

I choć naukowcy przyznają, że scenariusz w którym cały świat odchodzi od spożycia mięsa, jest niezbyt realistyczny, podkreślają, że „skala i szybkość tych potencjalnych skutków powinna stawiać ograniczenie lub eliminację hodowli zwierzęcej na czele strategii zapobiegania katastrofalnym zmianom klimatycznym.”

„Badanie to pokazuje, że globalne odejście od wykorzystywania zwierząt, zwłaszcza bydła, do produkcji żywności może potencjalnie szybko usunąć z atmosfery duże ilości dwutlenku węgla, metanu i podtlenku azotu, co stanowi wyjątkową szansę na osiągnięcie ujemnych emisji wymagane, aby temperatura nie przekraczała 2 stopni Celsjusza” – uważa Mike Eisen, profesor biologii molekularnej i komórkowej z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Berkeley, jeden z autorów badania.

Jak podkreśla współautor badania, Patrick Brown, emerytowany profesor biochemii z Uniwersytetu Stanforda, „wyniki są solidne”.

„Zachęcałbym naukowców do patrzenia na nie sceptycznie, ale z otwartym umysłem i wyciągania własnych wniosków. Myślę, że zdadzą sobie sprawę, że jest to największa okazja, aby cofnąć zegar w sprawie zmian klimatycznych, jaką kiedykolwiek będziemy mieli, i powinniśmy z tego skorzystać” – powiedział Brown, który jest również dyrektorem generalnym firmy Impossible Foods, produkującej roślinne zamienniki mięsa.

Wyników badania nie podważają nawet naukowcy o bardziej sceptycznym podejściu do ograniczania spożycia mięsa.

Według Dominica Morana, profesora ekonomii rolnictwa i zasobów w Globalnej Akademii Rolnictwa i Bezpieczeństwa Żywności, „analiza jest solidna, ale scenariusz jest ekstremalny i nieprawdopodobny”. Zdaniem profesora Morana, nie należy oczekiwać, że społeczeństwa wszystkich regionów świata dostosują się do założeń scenariusza całkowitego odejścia od spożycia mięsa.