Reklama

Globalny weganizm ograniczyłby emisje CO2 o 68 proc.

Jeśli cały świat przejdzie na weganizm w ciągu 15 lat, spadek globalnych emisji CO2 zapewni 50 proc. redukcji potrzebnej by ograniczyć ocieplanie planety do 2°C.

Publikacja: 03.02.2022 16:23

Globalny weganizm ograniczyłby emisje CO2 o 68 proc.

Foto: Bloomberg

Zgodnie z badaniem opublikowanym na łamach czasopisma PLOS Climate, rezygnacja z mięsa na całym świecie przyniosłaby spektakularne efekty w postaci potężnych redukcji emisji dwutlenku węgla. Jak wynika z badania, jedynie rezygnacja z mięsa w skali globalnej doprowadziłaby do redukcji globalnych emisji dwutlenku węgla aż o 68 proc. To z kolei stanowiłoby 52 proc. redukcji koniecznej aby utrzymać ocieplanie się planety na poziomie 2°C.

Jak podkreślają autorzy badania, aż jedna trzecia powierzchni Ziemi jest wykorzystywana do hodowli zwierząt gospodarskich oraz uprawy roślin przeznaczonych na ich paszę. Z kolei hodowla przemysłowa generuje każdego roku ok. 16 proc. emisji gazów cieplarnianych na świecie.

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Na talerzu
Produkty spożywcze drożeją z powodu zmian klimatu. Wyniki globalnego badania
Na talerzu
Koniec greenwashingu w branży mięsnej? Nowe wytyczne dla producentów
Na talerzu
Kolejny europejski rząd zaleca dietę roślinną. „Sytuacja wymaga zmiany”
Na talerzu
Sportowcy w Paryżu chcą jeść więcej mięsa. Igrzyska coraz mniej wegańskie
Na talerzu
Nowy raport Banku Światowego: musimy jeść mniej mięsa, bo ugotujemy planetę
Reklama
Reklama