Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Aktualizacja: 02.10.2025 22:30 Publikacja: 03.02.2022 16:23
Foto: Bloomberg
Zgodnie z badaniem opublikowanym na łamach czasopisma PLOS Climate, rezygnacja z mięsa na całym świecie przyniosłaby spektakularne efekty w postaci potężnych redukcji emisji dwutlenku węgla. Jak wynika z badania, jedynie rezygnacja z mięsa w skali globalnej doprowadziłaby do redukcji globalnych emisji dwutlenku węgla aż o 68 proc. To z kolei stanowiłoby 52 proc. redukcji koniecznej aby utrzymać ocieplanie się planety na poziomie 2°C.
Jak podkreślają autorzy badania, aż jedna trzecia powierzchni Ziemi jest wykorzystywana do hodowli zwierząt gospodarskich oraz uprawy roślin przeznaczonych na ich paszę. Z kolei hodowla przemysłowa generuje każdego roku ok. 16 proc. emisji gazów cieplarnianych na świecie.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Zmiany klimatyczne i towarzyszące im ekstremalne zjawiska pogodowe doprowadziły do gwałtownego wzrostu cen podst...
Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) postanowił ukrócić nieetyczne praktyki branży mięsnej. To ma u...
Nowe zalecenia dietetyczne Austrii uwzględniają zarówno przesłanki zdrowotne, jak i klimatyczne. To kolejne pańs...
Menu w wiosce olimpijskiej podczas tegorocznych igrzysk olimpijskich w Paryżu miało opierać się głównie na rośli...
Nowy raport ekspertów Banku Światowego alarmuje: zmiany w rolnictwie są niezbędne, aby ograniczyć globalne emisj...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas