Reklama
Rozwiń

Globalny weganizm ograniczyłby emisje CO2 o 68 proc.

Jeśli cały świat przejdzie na weganizm w ciągu 15 lat, spadek globalnych emisji CO2 zapewni 50 proc. redukcji potrzebnej by ograniczyć ocieplanie planety do 2°C.

Publikacja: 03.02.2022 16:23

Globalny weganizm ograniczyłby emisje CO2 o 68 proc.

Foto: Bloomberg

Zgodnie z badaniem opublikowanym na łamach czasopisma PLOS Climate, rezygnacja z mięsa na całym świecie przyniosłaby spektakularne efekty w postaci potężnych redukcji emisji dwutlenku węgla. Jak wynika z badania, jedynie rezygnacja z mięsa w skali globalnej doprowadziłaby do redukcji globalnych emisji dwutlenku węgla aż o 68 proc. To z kolei stanowiłoby 52 proc. redukcji koniecznej aby utrzymać ocieplanie się planety na poziomie 2°C.

Jak podkreślają autorzy badania, aż jedna trzecia powierzchni Ziemi jest wykorzystywana do hodowli zwierząt gospodarskich oraz uprawy roślin przeznaczonych na ich paszę. Z kolei hodowla przemysłowa generuje każdego roku ok. 16 proc. emisji gazów cieplarnianych na świecie.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Na talerzu
Koniec greenwashingu w branży mięsnej? Nowe wytyczne dla producentów
Materiał Promocyjny
25 lat działań na rzecz zrównoważonego rozwoju
Na talerzu
Kolejny europejski rząd zaleca dietę roślinną. „Sytuacja wymaga zmiany”
Na talerzu
Sportowcy w Paryżu chcą jeść więcej mięsa. Igrzyska coraz mniej wegańskie
Na talerzu
Nowy raport Banku Światowego: musimy jeść mniej mięsa, bo ugotujemy planetę
Na talerzu
Nowe dane na temat marnowania żywności na świecie. Kto wyrzuca najwięcej?