Reklama

Chiny coraz bardziej otwarte na mięso in vitro

Po raz pierwszy w chińskim pięcioletnim planie rolnym wspomniano o mięsie z laboratorium. Urzędnicy uważają, że jego produkcja leży w interesie narodu.

Publikacja: 27.01.2022 13:37

Chiny coraz bardziej otwarte na mięso in vitro

Foto: Adobe Stock

Opublikowany niedawno przez chińskie Ministerstwo Rolnictwa i Obszarów Wiejskich plan rolny uwzględnia mięso komórkowe, jako istotny projekt. Zdaniem ekspertów, może to dowodzić temu, że rząd zdecyduje się na zwiększenie finansowania rozwoju tego sektora.

W raporcie opisano m.in. w jaki sposób można zwiększyć innowacyjność „technologii pionierskich i interdyscyplinarnych” związanych z mięsem komórkowym.

Pozostało jeszcze 88% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Na talerzu
Greenpeace: ryby z Bałtyku zanieczyszczone chemikaliami
Materiał Promocyjny
Bank Pekao uczy cyberodporności
Na talerzu
Znów głośno o diecie planetarnej. Eksperci ostrzegają przed dezinformacją
Na talerzu
Produkty spożywcze drożeją z powodu zmian klimatu. Wyniki globalnego badania
Na talerzu
Koniec greenwashingu w branży mięsnej? Nowe wytyczne dla producentów
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Na talerzu
Kolejny europejski rząd zaleca dietę roślinną. „Sytuacja wymaga zmiany”
Materiał Promocyjny
Transformacja energetyczna: Były pytania, czas na odpowiedzi
Reklama
Reklama