Opublikowany niedawno przez chińskie Ministerstwo Rolnictwa i Obszarów Wiejskich plan rolny uwzględnia mięso komórkowe, jako istotny projekt. Zdaniem ekspertów, może to dowodzić temu, że rząd zdecyduje się na zwiększenie finansowania rozwoju tego sektora.
W raporcie opisano m.in. w jaki sposób można zwiększyć innowacyjność „technologii pionierskich i interdyscyplinarnych” związanych z mięsem komórkowym.
Czytaj więcej
Naukowcy dowiedli, że zmiany, jakie zaszły w diecie Chińczyków w ciągu ostatnich dekad, przyczyniły się do zwiększenia zanieczyszczenia środowiska.
Nie jest to pierwszy sygnał świadczący o zainteresowaniu Chin mięsem hodowanym w laboratorium. Już w czerwcu 2021 roku ogłoszono trzyletni projekt finansowany przez rząd zatytułowany „Wysokowydajna biologiczna technologia produkcji sztucznego mięsa”. Kilka zespołów badawczych zajmujących się alternatywnymi białkami otrzymało również fundusze od Chińskiej Narodowej Fundacji Nauk Przyrodniczych. Z kolei Chińskie Centrum Badań nad Żywnością Mięsną i Pekińska Akademia Nauk o Żywności nawiązały współpracę w zakresie technologii druku 3D mięsa komórkowego. Chińskie Ministerstwo Nauki i Technologii uruchomiło z kolei program o nazwie „Zielona produkcja biologiczna”, mający za zadanie wspierać projekty badawcze ukierunkowane na zrównoważony rozwój, związane również z roślinnymi zamiennikami mięsa oraz mięsem hodowlanym.
Rozwój sektora czystego mięsa, czyli hodowanego in vitro, nie ogranicza się jednak jedynie do projektów finansowanych przez chiński rząd. Coraz więcej firm w Chinach decyduje się na inwestycje w przyjazną dla zwierząt i środowiska produkcję mięsa.