Chiny coraz bardziej otwarte na mięso in vitro

Po raz pierwszy w chińskim pięcioletnim planie rolnym wspomniano o mięsie z laboratorium. Urzędnicy uważają, że jego produkcja leży w interesie narodu.

Publikacja: 27.01.2022 13:37

Chiny coraz bardziej otwarte na mięso in vitro

Foto: Adobe Stock

Opublikowany niedawno przez chińskie Ministerstwo Rolnictwa i Obszarów Wiejskich plan rolny uwzględnia mięso komórkowe, jako istotny projekt. Zdaniem ekspertów, może to dowodzić temu, że rząd zdecyduje się na zwiększenie finansowania rozwoju tego sektora.

W raporcie opisano m.in. w jaki sposób można zwiększyć innowacyjność „technologii pionierskich i interdyscyplinarnych” związanych z mięsem komórkowym.

Pozostało jeszcze 88% artykułu

99 zł za rok czytania RP.PL

O tym jak szybko zmienia się świat. Ameryka z nowym prezydentem. Chiny z własnymi rozwiązaniami AI. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, inspirujemy, analizujemy

Na talerzu
Koniec greenwashingu w branży mięsnej? Nowe wytyczne dla producentów
Na talerzu
Kolejny europejski rząd zaleca dietę roślinną. „Sytuacja wymaga zmiany”
Na talerzu
Sportowcy w Paryżu chcą jeść więcej mięsa. Igrzyska coraz mniej wegańskie
Na talerzu
Raport: giganci przemysłu mięsnego i mleczarskiego wciąż oszukują konsumentów
Na talerzu
Nowy raport Banku Światowego: musimy jeść mniej mięsa, bo ugotujemy planetę