Aktualizacja: 01.07.2025 04:32 Publikacja: 16.10.2021 14:57
Foto: Adobe Stock
Dania ustanowiła niedawno ambitny, wiążący cel dla sektora rolnictwa, aby obniżyć emisje o 50 proc. do 2030 roku, celem walki z globalnym ociepleniem. W tym celu duński rząd postanowił zainwestować 168 mln euro w rozwój sektora żywności pochodzenia roślinnego. Jak wynika z badania przeprowadzonego przez Uniwersytet Oksfordzki, osiągnięcie celów klimatycznych bez odejścia od hodowli przemysłowej zwierząt jest niemożliwe. Tymczasem przejście na roślinne zamienniki mięsa i nabiału może zmniejszyć emisje klimatyczne nawet o 90 proc. w porównaniu z tradycyjną hodowlą.
Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) postanowił ukrócić nieetyczne praktyki branży mięsnej. To ma u...
Nowe zalecenia dietetyczne Austrii uwzględniają zarówno przesłanki zdrowotne, jak i klimatyczne. To kolejne pańs...
Menu w wiosce olimpijskiej podczas tegorocznych igrzysk olimpijskich w Paryżu miało opierać się głównie na rośli...
Nowy raport ekspertów Banku Światowego alarmuje: zmiany w rolnictwie są niezbędne, aby ograniczyć globalne emisj...
Nowy raport Programu Narodów Zjednoczonych ds. Ochrony Środowiska (UNEP) wykazał ogromną skalę marnowania żywnoś...
Naukowcy z Poczdamskiego Instytutu Badań nad Wpływem Klimatu (PIK) odkryli, że ograniczenie ilości produktów odz...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas