Reklama
Rozwiń
Reklama

Do 2030 roku wołowina będzie „luksusem jak szampan”

Dyrektor rzeźni Danish Crown w Danii prognozuje, że do końca dekady podaż wołowiny, jako szczególnie szkodliwej klimatycznie, znacząco spadnie.

Publikacja: 16.10.2021 14:57

Do 2030 roku wołowina będzie „luksusem jak szampan”

Foto: Adobe Stock

Dania ustanowiła niedawno ambitny, wiążący cel dla sektora rolnictwa, aby obniżyć emisje o 50 proc. do 2030 roku, celem walki z globalnym ociepleniem. W tym celu duński rząd postanowił zainwestować 168 mln euro w rozwój sektora żywności pochodzenia roślinnego. Jak wynika z badania przeprowadzonego przez Uniwersytet Oksfordzki, osiągnięcie celów klimatycznych bez odejścia od hodowli przemysłowej zwierząt jest niemożliwe. Tymczasem przejście na roślinne zamienniki mięsa i nabiału może zmniejszyć emisje klimatyczne nawet o 90 proc. w porównaniu z tradycyjną hodowlą.

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Na talerzu
Greenpeace: ryby z Bałtyku zanieczyszczone chemikaliami
Materiał Promocyjny
Bank Pekao uczy cyberodporności
Na talerzu
Znów głośno o diecie planetarnej. Eksperci ostrzegają przed dezinformacją
Na talerzu
Produkty spożywcze drożeją z powodu zmian klimatu. Wyniki globalnego badania
Na talerzu
Koniec greenwashingu w branży mięsnej? Nowe wytyczne dla producentów
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Na talerzu
Kolejny europejski rząd zaleca dietę roślinną. „Sytuacja wymaga zmiany”
Materiał Promocyjny
Transformacja energetyczna: Były pytania, czas na odpowiedzi
Reklama
Reklama