Już za 19 zł miesięcznie przez rok
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 01.07.2025 22:27 Publikacja: 01.10.2021 12:51
Foto: Bloomberg
Nowy raport firmy badawczej Euromonitor International zatytułowany “Voice of the Consumer: Health and Nutrition Survey 2021” wykazał, że coraz więcej osób wyklucza mięso z diety. Według szacunków autorów raportu obecnie aż 23 proc. konsumentów na świecie zmniejsza spożycie mięsa, a wśród naczelnych motywacji wymienia się rosnącą świadomość klimatyczną. Zgodnie z wynikami badania, aż 57 proc. globalnych konsumentów zadeklarowało wiarę w to, że ich indywidualne działania mogą wpływać na klimat i środowisko. Wśród innych powodów odstawienia mięsa ankietowani podawali również chęć prowadzenia zdrowszego trybu życia.
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) postanowił ukrócić nieetyczne praktyki branży mięsnej. To ma u...
Nowe zalecenia dietetyczne Austrii uwzględniają zarówno przesłanki zdrowotne, jak i klimatyczne. To kolejne pańs...
Menu w wiosce olimpijskiej podczas tegorocznych igrzysk olimpijskich w Paryżu miało opierać się głównie na rośli...
Nowy raport ekspertów Banku Światowego alarmuje: zmiany w rolnictwie są niezbędne, aby ograniczyć globalne emisj...
Nowy raport Programu Narodów Zjednoczonych ds. Ochrony Środowiska (UNEP) wykazał ogromną skalę marnowania żywnoś...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas