Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Aktualizacja: 18.09.2025 23:43 Publikacja: 01.10.2021 12:51
Foto: Bloomberg
Nowy raport firmy badawczej Euromonitor International zatytułowany “Voice of the Consumer: Health and Nutrition Survey 2021” wykazał, że coraz więcej osób wyklucza mięso z diety. Według szacunków autorów raportu obecnie aż 23 proc. konsumentów na świecie zmniejsza spożycie mięsa, a wśród naczelnych motywacji wymienia się rosnącą świadomość klimatyczną. Zgodnie z wynikami badania, aż 57 proc. globalnych konsumentów zadeklarowało wiarę w to, że ich indywidualne działania mogą wpływać na klimat i środowisko. Wśród innych powodów odstawienia mięsa ankietowani podawali również chęć prowadzenia zdrowszego trybu życia.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Zmiany klimatyczne i towarzyszące im ekstremalne zjawiska pogodowe doprowadziły do gwałtownego wzrostu cen podst...
Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) postanowił ukrócić nieetyczne praktyki branży mięsnej. To ma u...
Nowe zalecenia dietetyczne Austrii uwzględniają zarówno przesłanki zdrowotne, jak i klimatyczne. To kolejne pańs...
Menu w wiosce olimpijskiej podczas tegorocznych igrzysk olimpijskich w Paryżu miało opierać się głównie na rośli...
Nowy raport ekspertów Banku Światowego alarmuje: zmiany w rolnictwie są niezbędne, aby ograniczyć globalne emisj...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas