Przeprowadzone przez BBC Good Food badanie wykazało, że co piąte dziecko w Wielkiej Brytanii nie spożywa, lub planuje rezygnację z produktów pochodzenia zwierzęcego. 8 proc. dzieci w wieku od 5 do 16 lat stosuje dietę roślinną, a 15 proc. planuje na nią przejść. Na diecie wegetariańskiej jest już z kolei 13 proc. dzieci, a kolejne 21 proc. zamierza zrezygnować ze spożycia mięsa.

Czytaj więcej

Naukowcy: Wielka Brytania przejdzie na weganizm

Rosnąca popularność diet pozbawionych produktów odzwierzęcych to nie jedyny dowód na coraz większą świadomość klimatyczną najmłodszych Brytyjczyków. Według badania, aż 44 proc. dzieci chciałoby, aby za 10 lat żywność nie była już pakowana w opakowania zrobione z plastiku. Są jednak sceptyczne i jedynie 37 proc. ankietowanych uznało, że jest to możliwe.

Christine Hayes, redaktorka BBC Good Food, podsumowała wyniki analizy mówiąc, że „badanie nawyków żywieniowych, zachowań i opinii dzieci na temat jedzenia było fascynujące.”

„Z pasją odkrywają alternatywne diety i metody produkcji żywności, które mogą być bardziej zrównoważone dla planety” – stwierdziła Hayes.

Wyniki badania korespondują z tendencją, którą wskazała na początku roku analiza przeprowadzona przez wyszukiwarkę Finder.com. W myśl badania, liczba osób na diecie wegańskiej w Wielkiej Brytanii wzrosła w 2020 roku o 40 proc. Coraz większe zainteresowanie dietą roślinną wśród Brytyjczyków potwierdziło również The Vegan Society, wyjaśniając je m.in. stale poszerzającym się asortymentem wegańskich produktów na rynku. Tendencja ta utrzymuje się od lat – według badania przeprowadzonego w 2019 roku przez Ipsos Mori na zlecenie The Vegan Society, w latach 2014-2019, liczba wegan w Wielkiej Brytanii wzrosła czterokrotnie.

Czytaj więcej

Brytyjski rząd interweniuje ws. mięsa. Producenci słono zapłacą za CO2

Niedawno opublikowano raport King’s College London, z którego wynikało, że dzieci na diecie wegańskiej mają zdrowszy profil sercowo-naczyniowy i mniej tkanki tłuszczowej niż ich rówieśnicy spożywający produkty odzwierzęce. Z kolei na początku tego roku think tankChatham House opublikował raport potwierdzający, że wybór diety roślinnej to najlepsza decyzja, by zapobiec negatywnym konsekwencjom zmiany klimatu.