Brytyjski rząd interweniuje ws. mięsa. Producenci słono zapłacą za CO2

Aż 5 razy więcej za CO2 będą musieli zapłacić przedstawiciele brytyjskiego przemysłu spożywczego. To efekt nowej rządowej umowy z amerykańską firmą CF Industries.

Publikacja: 23.09.2021 14:57

Brytyjski rząd interweniuje ws. mięsa. Producenci słono zapłacą za CO2

Foto: Bloomberg

Jak ogłosił sekretarz ds. środowiska George Eustice, ceny dwutlenku węgla wzrosną z 200 do 1000 funtów za tonę.

Czytaj więcej

Mięso może niebawem zniknąć ze sklepów w Wielkiej Brytanii

Dwutlenek węgla jest produktem ubocznym przemysłu nawozowego, będącego głównym źródłem CO2 w Wielkiej Brytanii. Spółki gazowe uzyskują go przede wszystkim z zakładów produkujących nawozy. Wzrost cen gazu ziemnego w ciągu ostatnich tygodni wymusił zamknięcie niektórych z nich, w tym dwa zakłady – Billingham w Teesside oraz w Cheshire – należące do amerykańskiej firmy CF Industries. Trzytygodniowe wsparcie firmy, aby mogła wznowić produkcję w jednym z zakładów, będzie brytyjskich podatników kosztować „wiele milionów funtów”, jak stwierdził Eustice. Oświadczył również, że te dodatkowe koszty dwutlenku węgla nie wpłyną znacząco na wzrost cen żywności, z uwagi na fakt, że gaz stanowi niewielką część ich kosztów.

Wsparcie firmy uznano za konieczność, gdyż jej zakłady dostarczają ok. 60 proc. dwutlenku węgla, który Wielka Brytania wykorzystuje do produkcji żywności. Brytyjski sekretarz ds. środowiska podkreślił, że wyłączenie z funkcjonowania obu zakładów CF Industries stanowiłoby zagrożenie dla łańcucha dostaw żywności.

Potencjalne niedobory dwutlenku węgla nazwał „prawdziwym kryzysem” Ian Wright, dyrektor generalny Federacji Żywności i Napojów w Wielkiej Brytanii. O zapobieganie ich wystąpienia apelowali do rządu również producenci mięsa, ostrzegając, że bez gazu nie będą w stanie dokonywać uboju zwierząt. Decyzję o trzytygodniowym wsparciu CF Industries z zadowoleniem przyjęli przedstawiciele przemysłu spożywczego, choć ostrzegają przed przedwczesnym optymizmem.

Brytyjska Federacja ds. Żywności i Napojów ostrzegła, że nadal mogą występować braki niektórych produktów, chociaż nie w takim stopniu, jak wcześniej zakładano. Brytyjskie Stowarzyszenie Napojów Bezalkoholowych szacuje natomiast, że mogą minąć nawet dwa tygodnie, zanim wznowienie produkcji w zakładzie CF Industries wywrze realny wpływ na rynek.

Jak informuje The Times, brytyjscy ministrowie obawiają się, że problem z dostępnością dwutlenku węgla może doprowadzić do zamknięcia sześciu zaawansowanych reaktorów jądrowych, które są chłodzone gazem.

Na talerzu
Nowe dane na temat marnowania żywności na świecie. Kto wyrzuca najwięcej?
Na talerzu
Dieta planetarna może opóźnić zmiany klimatyczne o 15 lat. Na czym polega?
Na talerzu
Jakie potrawy najczęściej wyrzucamy w święta? Na czele ulubiony polski przysmak
Na talerzu
ONZ ignoruje konieczność ograniczenia spożycia mięsa. Eksperci: „Zdumiewające”
Na talerzu
Eksperci z Harvardu: produkcję mięsa trzeba ograniczyć dla dobra klimatu