Reklama
Rozwiń

Mięso może niebawem zniknąć ze sklepów w Wielkiej Brytanii

Brytyjscy producenci mięsa domagają się niższych cen dla CO2, który wykorzystują do uśmiercania zwierząt. Niektórym zabraknie go w ciągu kilku dni.

Publikacja: 21.09.2021 13:54

Mięso może niebawem zniknąć ze sklepów w Wielkiej Brytanii

Foto: Bloomberg

Producent nawozów, CF Industries z siedzibą w Illinois oświadczył w zeszłym tygodniu, że wstrzymuje na czas nieokreślony działalność swoich dwóch zakładów w Wielkiej Brytanii z powodu wysokiej ceny gazu ziemnego. Brytyjski łańcuch dostaw żywności jest powiązany z zaledwie kilkoma dostawcami nawozów, a przy rosnących cenach gazu CO2 już teraz stał się towarem deficytowym.

Przetwórcy mięsa prowadzą w tej kwestii rozmowy z rządem, a liderzy branży obawiają się, że w ciągu maksymalnie dwóch tygodni zabraknie im CO2. Podkreślają, że bez dwutlenku węgla nie są w stanie kontynuować uboju zwierząt, które na fermach duszone są jego 70-80 proc. stężeniem.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Na talerzu
Koniec greenwashingu w branży mięsnej? Nowe wytyczne dla producentów
Na talerzu
Kolejny europejski rząd zaleca dietę roślinną. „Sytuacja wymaga zmiany”
Na talerzu
Sportowcy w Paryżu chcą jeść więcej mięsa. Igrzyska coraz mniej wegańskie
Na talerzu
Nowy raport Banku Światowego: musimy jeść mniej mięsa, bo ugotujemy planetę
Na talerzu
Nowe dane na temat marnowania żywności na świecie. Kto wyrzuca najwięcej?