Mięso może niebawem zniknąć ze sklepów w Wielkiej Brytanii

Brytyjscy producenci mięsa domagają się niższych cen dla CO2, który wykorzystują do uśmiercania zwierząt. Niektórym zabraknie go w ciągu kilku dni.

Publikacja: 21.09.2021 13:54

Mięso może niebawem zniknąć ze sklepów w Wielkiej Brytanii

Foto: Bloomberg

Producent nawozów, CF Industries z siedzibą w Illinois oświadczył w zeszłym tygodniu, że wstrzymuje na czas nieokreślony działalność swoich dwóch zakładów w Wielkiej Brytanii z powodu wysokiej ceny gazu ziemnego. Brytyjski łańcuch dostaw żywności jest powiązany z zaledwie kilkoma dostawcami nawozów, a przy rosnących cenach gazu CO2 już teraz stał się towarem deficytowym.

Przetwórcy mięsa prowadzą w tej kwestii rozmowy z rządem, a liderzy branży obawiają się, że w ciągu maksymalnie dwóch tygodni zabraknie im CO2. Podkreślają, że bez dwutlenku węgla nie są w stanie kontynuować uboju zwierząt, które na fermach duszone są jego 70-80 proc. stężeniem.

BLACK WEEKS -75%

Czytaj dalej RP.PL. Nie przegap oferty roku!
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Na talerzu
Koniec greenwashingu w branży mięsnej? Nowe wytyczne dla producentów
Na talerzu
Kolejny europejski rząd zaleca dietę roślinną. „Sytuacja wymaga zmiany”
Na talerzu
Sportowcy w Paryżu chcą jeść więcej mięsa. Igrzyska coraz mniej wegańskie
Na talerzu
Raport: giganci przemysłu mięsnego i mleczarskiego wciąż oszukują konsumentów
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Na talerzu
Nowy raport Banku Światowego: musimy jeść mniej mięsa, bo ugotujemy planetę