Producent nawozów, CF Industries z siedzibą w Illinois oświadczył w zeszłym tygodniu, że wstrzymuje na czas nieokreślony działalność swoich dwóch zakładów w Wielkiej Brytanii z powodu wysokiej ceny gazu ziemnego. Brytyjski łańcuch dostaw żywności jest powiązany z zaledwie kilkoma dostawcami nawozów, a przy rosnących cenach gazu CO2 już teraz stał się towarem deficytowym.

Czytaj więcej

Naukowcy: Wielka Brytania przejdzie na weganizm

Przetwórcy mięsa prowadzą w tej kwestii rozmowy z rządem, a liderzy branży obawiają się, że w ciągu maksymalnie dwóch tygodni zabraknie im CO2. Podkreślają, że bez dwutlenku węgla nie są w stanie kontynuować uboju zwierząt, które na fermach duszone są jego 70-80 proc. stężeniem.

„Zwierzęta muszą pozostać na farmie. Przysporzy to hodowcom ogromne problemy z utrzymaniem ich dobrostanu na farmie, a brytyjska wieprzowina i brytyjski drób znikną z półek” – powiedział Nick Allen z Brytyjskiego Stowarzyszenia Przetwórców Mięsa, podkreślając, że w ciągu dwóch tygodni konsumenci odczują braki mięsa na półkach sklepowych.

Tymczasem aktywiści prozwierzęcy podkreślają, że zabijanie zwierząt przy wykorzystaniu dwutlenku węgla jest wyjątkowo okrutną praktyką, z którą należy skończyć. Według Stowarzyszenia Humane Slaughter powoduje ona „znaczne” cierpienie zwierząt, podobne stanowisko prezentuje organizacja Compassion In World Farming.

Czytaj więcej

Polska to śmietnik dla plastiku z Wielkiej Brytanii

W świetle statystyk wydaje się jednak, że zapotrzebowanie na mięso w Wielkiej Brytanii może być znacznie mniejsze, niż przedstawiają to jego producenci. Od lutego 2020 do lutego 2021, liczba osób na diecie wegańskiej wzrosła w Wielkiej Brytanii o 40 proc. Szacuje się, że do 2025 roku 25 proc. Brytyjczyków będzie na diecie roślinnej. Aż 10 proc. brytyjskich dzieci w wieku od 8 do 16 lat nie spożywa produktów odzwierzęcych, a od 2019 roku liczba wegan przebywających w brytyjskich domach opieki potroiła się.

Kryzys związany z deficytem CO2 dotyka jednak nie tylko branżę mięsną. Dwutlenek węgla w przemyśle spożywczym jest również wykorzystywany do pakowania próżniowego produktów spożywczych w celu przedłużenia ich przydatności do spożycia, jest też dodawany do piwa, cydru i napojów bezalkoholowych.