Nad składem kanapki pracowano przez 3 lata. Składa się m.in. z burgera stworzonego we współpracy z Beyond Meat oraz wegańskiego sera na bazie grochu. Firma zapewnia, że roślinny ser „smakuje jak kultowe plastry sera McDonald's”.
McPlant ma być serwowany na wegańskiej bułce sezamowej z roślinnym sosem, sałatą, cebulą, pomidorem, piklami, ketchupem i musztardą. Roślinny burger jest wzorowany na Quarter Pounder Deluxe i zawiera 420 kalorii, czyli mniej więcej tyle, co klasyczny, podwójny cheeseburger.
Czytaj więcej
Naukowcy uważają, że w ciągu najbliższych kilku dekad nawyki żywieniowe w Wielkiej Brytanii mogą ulec drastycznym zmianom.
McDonald’s obiecuje również, że McPlant będzie przygotowywany według wytycznych Towarzystwa Wegańskiego, który nadał burgerowi certyfikat, czyli z dala od dań niewegańskich.
Michelle Graham-Clare, dyrektor ds. marketingu w McDonald’s w Wielkiej Brytanii i Irlandii, powiedziała: „Cieszymy się, że w końcu uruchamiamy McPlant w Wielkiej Brytanii i Irlandii. Jak zawsze w przypadku oferty McDonald's, poświęcamy swój czas, aby upewnić się, że spełnia ona najwyższe standardy i jest czymś, co spodoba się wszystkim naszym klientom. Zawsze szukamy kolejnych sposobów wprowadzania innowacji i zaspokajania potrzeb naszych klientów, a dzięki McPlant mamy pysznego burgera roślinnego, który spodoba się każdemu. Niezależnie od tego, czy jesteś weganinem, czy po prostu masz ochotę na roślinnego burgera, jesteśmy pewni, że spodoba ci się McPlant”.