Aktualizacja: 13.03.2025 00:14 Publikacja: 14.09.2021 11:04
Foto: Bloomberg
Nad składem kanapki pracowano przez 3 lata. Składa się m.in. z burgera stworzonego we współpracy z Beyond Meat oraz wegańskiego sera na bazie grochu. Firma zapewnia, że roślinny ser „smakuje jak kultowe plastry sera McDonald's”.
McPlant ma być serwowany na wegańskiej bułce sezamowej z roślinnym sosem, sałatą, cebulą, pomidorem, piklami, ketchupem i musztardą. Roślinny burger jest wzorowany na Quarter Pounder Deluxe i zawiera 420 kalorii, czyli mniej więcej tyle, co klasyczny, podwójny cheeseburger.
Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) postanowił ukrócić nieetyczne praktyki branży mięsnej. To ma ukrócić nadużywanie określeń wprowadzających klientów w błąd i ograniczyć greenwashing.
Nowe zalecenia dietetyczne Austrii uwzględniają zarówno przesłanki zdrowotne, jak i klimatyczne. To kolejne państwo europejskie, które zmieniło rekomendacje dotyczące zdrowego żywienia, by postawić akcent na produkty roślinne.
Menu w wiosce olimpijskiej podczas tegorocznych igrzysk olimpijskich w Paryżu miało opierać się głównie na roślinach, jednak skargi sportowców z całego świata doprowadziły do zwiększenia ilości produktów odzwierzęcych.
Nowa analiza opublikowana przez fundację Changing Markets potwierdziła, że największe firmy zajmujące się produkcją mięsa i nabiału starają się blokować działania na rzecz klimatu. Stosują przy tym taktyki marketingowe podobne do tych, które wykorzystuje przemysł tytoniowy czy branża paliw kopalnych.
Potencjał energetyki wiatrowej na Pomorzu Zachodnim to główny temat zbliżającego się Forum Ekologicznego, które odbędzie się pierwszego dnia wiosny (21.03.2025 r.) w Szczecinie.
Nowy raport ekspertów Banku Światowego alarmuje: zmiany w rolnictwie są niezbędne, aby ograniczyć globalne emisje gazów cieplarnianych. Jak osiągnąć ten cel? Bank Światowy proponuje między innymi inwestycje, wspieranie krajów rozwijających się, a także zmniejszenie popytu na żywność pochodzenia zwierzęcego.
Czy restauracje serwujące kuchnię roślinną karmią nas zdrowo? Wyniki najnowszego badania pokazują, że należy być czujnym. Co jest najczęstszym przewinieniem lokali wegańskich i wegetariańskich?
Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej orzekł w sprawie francuskiego dekretu z 2022 roku, który zakazywał korzystania z nazw takich jak „stek” czy „szynka” przez produkty spożywcze pochodzenia roślinnego. Jakie zmiany dla rynku przyniesie wyrok TSUE?
Menu w wiosce olimpijskiej podczas tegorocznych igrzysk olimpijskich w Paryżu miało opierać się głównie na roślinach, jednak skargi sportowców z całego świata doprowadziły do zwiększenia ilości produktów odzwierzęcych.
Według nowych rekomendacji Niemieckiego Stowarzyszenie ds. Żywienia, Niemcy powinni drastycznie ograniczyć spożycie mięsa i zastąpić je produktami roślinnymi. Zmiana diety w Niemczech przebiega jednak bardzo powoli.
Jaka dieta pozwala jak najdłużej zachować zdrowie fizyczne i psychiczne? Nowe badanie pozwala lepiej zrozumieć, jakiego rodzaju białka potrzebuje ludzki organizm, by zdrowo się starzeć.
Czy dieta wegańska jest zdrowa? Do tej pory wiele badań przekonywało, że tak. Znana irlandzka lekarka doszukała się poważnych błędów metodologicznych w badaniach opisujących zalety diety wegańskiej.
Badanie opublikowane na łamach czasopisma naukowego BMJ Nutrition, Prevention & Health wykazało, że osoby ograniczające lub całkowicie rezygnujące z produktów odzwierzęcych w diecie, mogą być mniej narażone na zakażenie wirusem SARS‑CoV‑2.
Nowe raport ujawnił, że większa powszechność diety roślinnej nie tylko pozwoliłaby uniknąć ponad 200 tysięcy przedwczesnych zgonów rocznie, ale też umożliwiłaby wzrost globalnego PKB. Chodzi o ogromne sumy.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas