Rewolucja na berlińskich uczelniach. Stołówki bez mięsa

Berlińskie uczelnie planują rewolucję w stołówkach i poważne ograniczenie opcji mięsnych w menu.

Publikacja: 03.09.2021 15:11

Berlińskie uczelnie rezygnują z mięsa

Berlińskie uczelnie rezygnują z mięsa

Foto: Adobe Stock

Od października 34 stołówki i kawiarnie obsługujące studentów na czterech uniwersytetach w stolicy Niemiec będą oferować menu w zdecydowanej większości roślinne. Planuje się, aby było w 68 proc. wegańskie, w 28 proc. wegetariańskie a w 2 kolejnych proc. z dodatkiem ryb. Nowe menu ma na celu zmniejszenie śladu węglowego uniwersytetów w Berlinie.

Czytaj więcej

Kontrowersyjne menu konferencji ONZ. „Jak piwo dla AA”

Studenci będą mogli zjeść posiłki składające się m.in. z kaszy gryczanej i orkiszowej z grillowanymi słodkimi ziemniakami, marynowanymi burakami i sezamem czy makaronu zapiekanego z pomidorami i serem. Mięso będzie również dostępne w menu, jednak tylko w jednej opcji, przez cztery dni w tygodniu.

Według Danieli Kummle z organizacji studenckiej Studierendenwerk, niemieccy studenci coraz częściej deklarują stosowanie diety roślinnej i oczekują, że uniwersyteckie stołówki sprostają ich wymaganiom. Według ankiety przeprowadzonej w 2019 roku, 14 proc. berlińskich studentów stwierdziło, że są weganami, a kolejne 33 proc. zadeklarowało wegetarianizm. Ich preferencje żywieniowe korelują ze wzrostem świadomości klimatycznej.

Opracowaliśmy nową koncepcję żywieniową głównie dlatego, że studenci wielokrotnie zwracali się do nas z prośbą o bardziej przyjazną dla klimatu ofertę w swoich stołówkach

Daniela Kummle z organizacji studenckiej Studierendenwerk

Daniela Kummle zauważa wyraźną zmianę trendów w przypadku młodzieży akademickiej.

„Wielki sukces wegetariańskich i wegańskich stołówek jasno pokazał, że zachowania konsumenckie studentów zmieniają się. Istnieje wyraźny trend w kierunku redukcji liczby produktów pochodzenia zwierzęcego” – podkreśla Kummle.

Jak szacuje Stefan Grob, rzecznik Deutsches Studentenwerk po latach rosnącego popytu, stołówkach i kafeteriach uniwersyteckich na terenie Niemiec od 30-50 proc. posiłków stanowią opcje roślinne. Prym w zakresie troski o klimat wiedzie jednak niemiecka stolica.

Od 2010 roku Wolny Uniwersytet w Berlinie posiada wegetariańską stołówkę o nazwie Veggie No. 1, a w 2019 roku otwarto restaurację Veggie No. 2, serwującą wyłącznie dania wegańskie.

Usuwanie szkodliwych dla klimatu produktów odzwierzęcych to nie jedyny sposób na walkę z kryzysem klimatycznym w niemieckiej społeczności akademickiej.

W 2019 roku niemal 300 pracowników Uniwersytetu Humboldta i Technische Universität Berlin podpisało list, w którym zobowiązali się do rezygnacji z lotów krótkodystansowych związanych z pracą w przypadku odległości mniejszych niż 1000 km. Uniwersytet Humboldta zamierza osiągnąć neutralność klimatyczną do 2030 roku i w ramach tego dążenia zatrudnił dwóch menedżerów ds. ochrony klimatu. Z kolei Technische Universität Berlin planuje osiągnięcie tego celu do 2045 roku, podobnie jak berlińska Politechnika. Uczelnie stawiają również na energooszczędność i w tym celu remontują swoje budynki.

„W ciągu ostatnich czterech lat znacznie posunęliśmy temat ochrony klimatu do przodu” – powiedział profesor Hans-Ulrich Heiss, odpowiedzialny za politykę zrównoważonego rozwoju na Politechnice.

Od października 34 stołówki i kawiarnie obsługujące studentów na czterech uniwersytetach w stolicy Niemiec będą oferować menu w zdecydowanej większości roślinne. Planuje się, aby było w 68 proc. wegańskie, w 28 proc. wegetariańskie a w 2 kolejnych proc. z dodatkiem ryb. Nowe menu ma na celu zmniejszenie śladu węglowego uniwersytetów w Berlinie.

Studenci będą mogli zjeść posiłki składające się m.in. z kaszy gryczanej i orkiszowej z grillowanymi słodkimi ziemniakami, marynowanymi burakami i sezamem czy makaronu zapiekanego z pomidorami i serem. Mięso będzie również dostępne w menu, jednak tylko w jednej opcji, przez cztery dni w tygodniu.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Na talerzu
Nowy raport Banku Światowego: musimy jeść mniej mięsa, bo ugotujemy planetę
Materiał Promocyjny
Jak wykorzystać potencjał elektromobilności
Na talerzu
Nowe dane na temat marnowania żywności na świecie. Kto wyrzuca najwięcej?
Na talerzu
Dieta planetarna może opóźnić zmiany klimatyczne o 15 lat. Na czym polega?
Na talerzu
Jakie potrawy najczęściej wyrzucamy w święta? Na czele ulubiony polski przysmak
Na talerzu
ONZ ignoruje konieczność ograniczenia spożycia mięsa. Eksperci: „Zdumiewające”