Rewolucja na berlińskich uczelniach. Stołówki bez mięsa

Berlińskie uczelnie planują rewolucję w stołówkach i poważne ograniczenie opcji mięsnych w menu.

Publikacja: 03.09.2021 15:11

Berlińskie uczelnie rezygnują z mięsa

Berlińskie uczelnie rezygnują z mięsa

Foto: Adobe Stock

Od października 34 stołówki i kawiarnie obsługujące studentów na czterech uniwersytetach w stolicy Niemiec będą oferować menu w zdecydowanej większości roślinne. Planuje się, aby było w 68 proc. wegańskie, w 28 proc. wegetariańskie a w 2 kolejnych proc. z dodatkiem ryb. Nowe menu ma na celu zmniejszenie śladu węglowego uniwersytetów w Berlinie.

Studenci będą mogli zjeść posiłki składające się m.in. z kaszy gryczanej i orkiszowej z grillowanymi słodkimi ziemniakami, marynowanymi burakami i sezamem czy makaronu zapiekanego z pomidorami i serem. Mięso będzie również dostępne w menu, jednak tylko w jednej opcji, przez cztery dni w tygodniu.

Tylko 69 zł za pół roku czytania.

O tym, jak szybko zmienia się świat. Czy będzie pokój na Ukrainie. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, tłumaczymy, inspirujemy.

Na talerzu
Koniec greenwashingu w branży mięsnej? Nowe wytyczne dla producentów
Na talerzu
Kolejny europejski rząd zaleca dietę roślinną. „Sytuacja wymaga zmiany”
Na talerzu
Sportowcy w Paryżu chcą jeść więcej mięsa. Igrzyska coraz mniej wegańskie
Na talerzu
Raport: giganci przemysłu mięsnego i mleczarskiego wciąż oszukują konsumentów
Materiał Promocyjny
O przyszłości klimatu z ekspertami i biznesem. Przed nami Forum Ekologiczne
Na talerzu
Nowy raport Banku Światowego: musimy jeść mniej mięsa, bo ugotujemy planetę