Od października 34 stołówki i kawiarnie obsługujące studentów na czterech uniwersytetach w stolicy Niemiec będą oferować menu w zdecydowanej większości roślinne. Planuje się, aby było w 68 proc. wegańskie, w 28 proc. wegetariańskie a w 2 kolejnych proc. z dodatkiem ryb. Nowe menu ma na celu zmniejszenie śladu węglowego uniwersytetów w Berlinie.
Czytaj więcej
Już w listopadzie w Glasgow odbędzie się 26. Konferencja Narodów Zjednoczonych (COP26). Szczyt poświęcony jest walce z kryzysem klimatycznym oraz dążeniu do celów porozumienia klimatycznego oraz konwencji ramowej ONZ w sprawie zmian klimatu.
Studenci będą mogli zjeść posiłki składające się m.in. z kaszy gryczanej i orkiszowej z grillowanymi słodkimi ziemniakami, marynowanymi burakami i sezamem czy makaronu zapiekanego z pomidorami i serem. Mięso będzie również dostępne w menu, jednak tylko w jednej opcji, przez cztery dni w tygodniu.
Według Danieli Kummle z organizacji studenckiej Studierendenwerk, niemieccy studenci coraz częściej deklarują stosowanie diety roślinnej i oczekują, że uniwersyteckie stołówki sprostają ich wymaganiom. Według ankiety przeprowadzonej w 2019 roku, 14 proc. berlińskich studentów stwierdziło, że są weganami, a kolejne 33 proc. zadeklarowało wegetarianizm. Ich preferencje żywieniowe korelują ze wzrostem świadomości klimatycznej.