Rewolucja na berlińskich uczelniach. Stołówki bez mięsa

Berlińskie uczelnie planują rewolucję w stołówkach i poważne ograniczenie opcji mięsnych w menu.

Publikacja: 03.09.2021 15:11

Berlińskie uczelnie rezygnują z mięsa

Berlińskie uczelnie rezygnują z mięsa

Foto: Adobe Stock

Od października 34 stołówki i kawiarnie obsługujące studentów na czterech uniwersytetach w stolicy Niemiec będą oferować menu w zdecydowanej większości roślinne. Planuje się, aby było w 68 proc. wegańskie, w 28 proc. wegetariańskie a w 2 kolejnych proc. z dodatkiem ryb. Nowe menu ma na celu zmniejszenie śladu węglowego uniwersytetów w Berlinie.

Czytaj więcej

Kontrowersyjne menu konferencji ONZ. „Jak piwo dla AA”

Studenci będą mogli zjeść posiłki składające się m.in. z kaszy gryczanej i orkiszowej z grillowanymi słodkimi ziemniakami, marynowanymi burakami i sezamem czy makaronu zapiekanego z pomidorami i serem. Mięso będzie również dostępne w menu, jednak tylko w jednej opcji, przez cztery dni w tygodniu.

Według Danieli Kummle z organizacji studenckiej Studierendenwerk, niemieccy studenci coraz częściej deklarują stosowanie diety roślinnej i oczekują, że uniwersyteckie stołówki sprostają ich wymaganiom. Według ankiety przeprowadzonej w 2019 roku, 14 proc. berlińskich studentów stwierdziło, że są weganami, a kolejne 33 proc. zadeklarowało wegetarianizm. Ich preferencje żywieniowe korelują ze wzrostem świadomości klimatycznej.

Opracowaliśmy nową koncepcję żywieniową głównie dlatego, że studenci wielokrotnie zwracali się do nas z prośbą o bardziej przyjazną dla klimatu ofertę w swoich stołówkach

Daniela Kummle z organizacji studenckiej Studierendenwerk

Daniela Kummle zauważa wyraźną zmianę trendów w przypadku młodzieży akademickiej.

„Wielki sukces wegetariańskich i wegańskich stołówek jasno pokazał, że zachowania konsumenckie studentów zmieniają się. Istnieje wyraźny trend w kierunku redukcji liczby produktów pochodzenia zwierzęcego” – podkreśla Kummle.

Jak szacuje Stefan Grob, rzecznik Deutsches Studentenwerk po latach rosnącego popytu, stołówkach i kafeteriach uniwersyteckich na terenie Niemiec od 30-50 proc. posiłków stanowią opcje roślinne. Prym w zakresie troski o klimat wiedzie jednak niemiecka stolica.

Od 2010 roku Wolny Uniwersytet w Berlinie posiada wegetariańską stołówkę o nazwie Veggie No. 1, a w 2019 roku otwarto restaurację Veggie No. 2, serwującą wyłącznie dania wegańskie.

Usuwanie szkodliwych dla klimatu produktów odzwierzęcych to nie jedyny sposób na walkę z kryzysem klimatycznym w niemieckiej społeczności akademickiej.

W 2019 roku niemal 300 pracowników Uniwersytetu Humboldta i Technische Universität Berlin podpisało list, w którym zobowiązali się do rezygnacji z lotów krótkodystansowych związanych z pracą w przypadku odległości mniejszych niż 1000 km. Uniwersytet Humboldta zamierza osiągnąć neutralność klimatyczną do 2030 roku i w ramach tego dążenia zatrudnił dwóch menedżerów ds. ochrony klimatu. Z kolei Technische Universität Berlin planuje osiągnięcie tego celu do 2045 roku, podobnie jak berlińska Politechnika. Uczelnie stawiają również na energooszczędność i w tym celu remontują swoje budynki.

„W ciągu ostatnich czterech lat znacznie posunęliśmy temat ochrony klimatu do przodu” – powiedział profesor Hans-Ulrich Heiss, odpowiedzialny za politykę zrównoważonego rozwoju na Politechnice.

Od października 34 stołówki i kawiarnie obsługujące studentów na czterech uniwersytetach w stolicy Niemiec będą oferować menu w zdecydowanej większości roślinne. Planuje się, aby było w 68 proc. wegańskie, w 28 proc. wegetariańskie a w 2 kolejnych proc. z dodatkiem ryb. Nowe menu ma na celu zmniejszenie śladu węglowego uniwersytetów w Berlinie.

Studenci będą mogli zjeść posiłki składające się m.in. z kaszy gryczanej i orkiszowej z grillowanymi słodkimi ziemniakami, marynowanymi burakami i sezamem czy makaronu zapiekanego z pomidorami i serem. Mięso będzie również dostępne w menu, jednak tylko w jednej opcji, przez cztery dni w tygodniu.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Na talerzu
Nowe dane na temat marnowania żywności na świecie. Kto wyrzuca najwięcej?
Na talerzu
Dieta planetarna może opóźnić zmiany klimatyczne o 15 lat. Na czym polega?
Na talerzu
Jakie potrawy najczęściej wyrzucamy w święta? Na czele ulubiony polski przysmak
Na talerzu
ONZ ignoruje konieczność ograniczenia spożycia mięsa. Eksperci: „Zdumiewające”
Na talerzu
Eksperci z Harvardu: produkcję mięsa trzeba ograniczyć dla dobra klimatu