Chiny muszą wybrać: wieprzowina czy neutralność klimatyczna

Chińczycy spożywają 28% światowego mięsa. Stopniowa rezygnacja z wieprzowiny pomogłaby krajowi osiągnąć ambitne cele klimatyczne.

Publikacja: 12.02.2021 17:19

Chiny muszą wybrać: wieprzowina czy neutralność klimatyczna

Foto: Airam Dato-on/ Unsplash

Mimo, że Chiny do 2060 roku planują osiągnąć neutralność klimatyczną, szacuje się że aż do 2030 roku emisje CO2 będą rosły. Nie jest to zaskakujące, biorąc pod uwagę, że do Chin należy wciąż połowa światowego wydobycia węgla. Aby osiągnąć zakładaną neutralność klimatyczną do 2060 roku, w ciągu najbliższych 20 lat wszystkie chińskie elektrownie węglowe powinny zostać zamknięte – rząd Chin nie planuje jednak takich ruchów. Nie jest to jednak jedyny aspekt klimatyczny, na który Chiny powinny zwrócić szczególną uwagę.

Pozostało 87% artykułu

Złap mikołajkową okazję!

Czytaj dalej RP.PL.
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Moim zdaniem
Prof. Jarosław Całka: skażenie mikroplastikiem wymusza zmianę myślenia
Moim zdaniem
Flisowska: Pakiet Fit for 55 to nie jest dokument, który można zawetować
Moim zdaniem
Ciborska: Gazowa zdrada Komisji Europejskiej podczas COP 26
Moim zdaniem
Przez testy kosmetyków na zwierzętach cierpi całe środowisko
Materiał Promocyjny
Przewaga technologii sprawdza się na drodze
Moim zdaniem
Tania moda niszczy planetę. Oto prawdziwa cena fast fashion
Walka o Klimat
„Rzeczpospolita” nagrodziła zasłużonych dla środowiska