Międzynarodowa Koalicja TAPP (True Animal Protein Price) zwróciła się do eurodeputowanych o to, by głosując nad zerową stawką VAT na podstawowe produkty spożywcze, mieli na uwadze ich wpływ na środowisko. To szczególnie istotne, biorąc pod uwagę, że do kategorii podstawowych produktów zalicza się również mięso i nabiał, których produkcja jest dla klimatu wyjątkowo szkodliwa. Jak wynika z badań, produkcja mięsa odpowiada za niemal 60 proc. gazów cieplarnianych pochodzących z produkcji żywności, a hodowla zwierząt generuje 14,5 proc. ich globalnych emisji.

Przedstawiciele TAPP w swoim liście zwracają się do europarlamentarzystów w sprawie dwóch podstawowych postulatów dotyczących stawek podatkowych w państwach członkowskich UE: obniżenia stawki VAT do 0 proc. na produkty o niskim śladzie węglowym oraz oznakowanych certyfikatami organicznej produkcji oraz ograniczenia zerowej stawki do produktów żywnościowych przyjaznych dla środowiska i produkowanych w sposób zrównoważony.

Czytaj więcej

Chiny coraz bardziej otwarte na mięso in vitro

Jak przypominają autorzy listu, 19 października 2021 roku Parlament Europejski przyjął poprawkę nr 27 do strategii „Od pola do stołu” dotyczącą cen żywności, ze szczególnym uwzględnieniem art. 101 tej poprawki. Ten zaś stanowi, że instytucje unijne powinny wspierać państwa członkowskie w różnicowaniu stawek podatku VAT w zależności od śladu środowiskowego i klimatycznego danych produktów.

Przedstawiciele Koalicji TAPP przekonują, że państwa członkowskie powinny zwrócić uwagę na prawdziwą, tj. uwzględniającą koszty klimatyczne i środowiskowe, cenę produktów spożywczych. W interesie członków Unii Europejskiej jest utrzymanie niskich stawek VAT na produkty zdrowe i korzystne dla środowiska, jak warzywa i owoce oraz wyższych na produkty odzwierzęce oraz żywność wysoko przetworzoną. Ma to zachęcać konsumentów do lepszych i bardziej zrównoważonych wyborów żywieniowych.

W liście podkreślono również, że poparcie dla wprowadzenia wysokiej stawki VAT na mięso w połączeniu z zerowym podatkiem na owoce i warzywa, sukcesywnie rośnie. Wskazują na to przeprowadzone niedawno DVJ Insights na zlecenie Koalicji TAPP badania konsumenckie we Francji, Niemczech oraz Holandii.

Jak informuje Green REV Institute, jeden z sygnatariuszy listu do europarlamentarzystów, w Polsce wdrożono już rozwiązania niekorzystne zarówno dla środowiska, jak i zdrowia konsumentów. Obniżenie stawki podatku VAT na mięso i nabiał w ramach wprowadzonej w styczniu tarczy antyinflacyjnej spowodowało, że konsumenci nie są właściwie motywowani do zakupu żywności korzystnej dla nich oraz dla klimatu.

Oprócz Green REV Institute, spośród polskich organizacji list do eurodeputowanych podpisała również Fundacja Aquila, Roślinna Strona, Fundacja Szkatułka, Stowarzyszenie Nasz Bóbr, Wolna Szkoła oraz Rodzice dla Klimatu. Większość z tych organizacji jest skupiona w Koalicji Future Food 4 Climate będącej koalicją społeczeństwa obywatelskiego, angażującą się w działania rzecznicze i strażnicze na rzecz transformacji systemu żywności.

Głosowanie nad propozycją wprowadzenia 0 proc. stawki VAT dla określone produkty ma się odbyć w marcu.