O głosowanie przeciwko sprawozdaniu z realizacji opracowanego przez Komisję Rolnictwa (AGRI) i zastąpienia go opinią Komisji Ochrony Środowiska, apelowały w liście otwartym do eurodeputowanym organizacje pozarządowe: Eurogroup for Animals, Compassion in World Farming oraz Four Paws. Ich przedstawiciele podkreślali, że sprawozdanie koncentruje się wyłącznie na potrzebach ekonomicznych rolników, nie poruszając kwestii dobrostanu zwierząt w prawodawstwie unijnym. Według organizacji pozarządowych sprawozdanie ignoruje swój pierwotny mandat dotyczący wdrażania unijnych przepisów dotyczących dobrostanu zwierząt w gospodarstwach.

Jedną z dwóch europosłanek z Polski, które zagłosowały przeciwko przyjęciu rezolucji, była dr. Sylwia Spurek (Greens/EFA), która wynik głosowania skomentowała na swoim profilu na Twitterze, pisząc: „Sprawa jest jasna. Jeżeli chodzi o prawa zwierząt, to na tę lewicę i liberałów nie mamy co liczyć… #MeatParty zjednoczona w PE poparła raport komisji #AGRI, który zamiast po stronie praw zwierząt stoi po stronie przemysłu”.

Kontrowersyjne sprawozdanie Komisji AGRI stwierdza m.in., że produkcja foie gras odbywa się z poszanowaniem dobrostanu zwierząt oraz że nie znaleziono jeszcze realnego rozwiązania dla praktyki obcinania ogonów świniom. Wzywa również do tego, by znakowanie produktów żywnościowych dotyczące dobrostanu zwierząt, które ma być zaproponowane przez Komisję, było dobrowolne, a nie obowiązkowe. Mimo, że szereg raportów i śledztw wykazał na przestrzeni lat wiele przypadków naruszania dobrostanu zwierząt w hodowlach, w sprawozdaniu znajduje się komentarz mówiący o „anegdotycznych przypadkach, którym poświęca się zbyt wiele uwagi".

Sprawozdanie nie wspomina o konieczności zmniejszenia liczby zwierząt przypadających na gospodarstwo i poziomu konsumpcji mięsa, koncentrując się wyłącznie na aspektach konkurencyjności sektora. Tymczasem naukowcy podkreślają od lat, że ograniczenie hodowli zwierząt oraz konsumpcji mięsa jest niezbędne aby utrzymać ocieplanie się klimatu na poziomie 1,5°C. Dietę opartą na roślinach jako szansę na złagodzenie zmian klimatu wspomniano m.in. w raporcie IPCC z 2019 roku, który zawierał także rekomendacje dotyczące polityki ograniczenia spożycia mięsa.

Głównym negocjatorem sprawozdania Komisji AGRI był francuski rolnik i europoseł J.Decerle (grupa RENEW Europe).

Anna Spurek, COO Green REV Institute podkreśla, że sprawozdanie stoi w sprzeczności z unijną strategią Od pola do stołu: